06.02.2023 TARİHLİ KAHRAMANMARAŞ MERKEZLİ DEPREMLER NETİCESİNDE AĞIR HASAR TESPİTİ YAPILAN KONUT VEYA İŞYERİ DAVA AÇMAK SURETİYLE AZ VEYA ORTA HASARLIYA ÇEVİRİLEBİLİR. TABİ BU HUSUSTA YAPILAN AĞIR HASAR TESPİTİNİN GERÇEKTE VAR OLMAMASI ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR.
Bakan Özhaseki konu ile ilgili yaptığın açıklamada, "Orta hasarlı binaların tamamı yıkılacak arkadaşlar. Orta hasarlıları ağır hasarlı grubuna alıyoruz ve yıkılacak. Orta hasarlı demek yorulmuş bina demektir. Yarın bir gün 5 ve 5,5 şiddetli şekilde sallandığında ve saniyesi uzun olursa aynı acıları bir daha yaşarız.
Söz konusu karar kapsamında; konut için 750 bin TL, ahırı bulunan konut için 1 milyon TL, işyeri için 400 bin TL'ye kadar kredi desteği sağlanacak. Hibe yardımı ise nakdi olarak konut için 750 bin TL, işyeri için 400 bin TL'ye kadar yapılacak. Bakan Özhaseki, "Yerinde Dönüşüm" kampanyasının detaylarını paylaştı.
Bina ağır hasarlı veya orta hasarlı ise kullanıma uygun değildir, boşaltılmalıdır. Orta hasarda kullanıma devam etmek için güçlendirme yapılmalıdır. Hasarsız ya da Hafif hasarlı olması durumunda gerekli tadilatlar yapılarak kullanılmaya devam edilebilir.
İTİRAZ DİLEKÇESİNİ HANGİ KURUMA VERMELİYİM? 30 Günlük yasal ilan süresi içinde şehir merkezlerinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine doğrudan başvuru yapılabileceği gibi, ilçe, belde ve köylerde Kaymakamlıklara da dilekçeyle başvuru yapılabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Ağır hasarlı tespit edilen binalar can ve mal güvenliği açısından hemen boşaltılacaktır. Ancak bu tür binaların yıkımı için itiraz hasar tespit sürecinin sonlanması beklenecektir.
İkamet ettikleri konutları yıkık/ acil yıkılacak/ ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine aylık 5.000 TL, kiracılara ise aylık 2.000 TL barınma yardımı yapılacaktır. 12 ay boyunca verilecek yardımlar için başvurular, e-Devlet "Afetzede Barınma Desteği" sayfası üzerinden yapılmaktadır.
Binası Ağır Hasarlı ya da Yıkık olarak tespit edilen konut/işyeri/ahır sahipleri için hak sahipliği koşullarını sağlaması kaydıyla 7269 Sayılı Afet Kanunu kapsamında AFAD tarafından yeni konut/ahır/işyeri yapılmaktadır. Ayrıca, AFAD tarafından nakdi yardım yapılabilmekte ve geçici barınma imkânı sunulabilmektedir.
Başvurular e-Devlet “Afetzede Barınma Desteği” sayfası üzerinden yapılmaktadır. Hasarlı evler için kira yardımı yapılacak mı? İkamet ettikleri konutları yıkık/acil yıktırılacak/ ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine aylık 5.000₺, kiracılara ise aylık 3.000₺ Barınma Yardımı yapılacaktır.
Eğer bir araçta ağır hasar kaydı tespit edildiyse, araç öncelikle trafikten men edilir; ardından da sürücü, aracı eski haline getirmek ve yenilemek için gerekli masrafların yapılmasını, böylece aracın yeniden trafiğe katılmasını sağlar.
DEVLET 50 bin liraya kadar bina güçlendirme kredisi sunuyor. Binadaki her bağımsız bölüm için ayrı ayrı en fazla 50 bin lira kredi kullandırılıyor. 120 ay vadeli yüzde 4 faizli krediye devlet destek sağlıyor. Kredinin 2 yıl ödemesiz dönemi de bulunuyor.
Kolon güçlendirme sırasında güçlendirmenin yapılışına ve tekniğine göre ev boşaltılması gerekebilir. Kolon güçlendirme yapacak inşaat firmanızın mühendislerinden bu konuda detaylı bilgi alarak, yapılacak işlemi ve tahmini teslim süresini öğrenebilirsiniz.
Daire Başı Güçlendirme Maliyeti
Genel bir fikir vermesi açısından, daire başı bina güçlendirme maliyeti 2023 yılı için, 10 katlı ve 250 metrekare oturum alanına sahip bir bina için, DAİRE BAŞI GÜÇLENDİRME MALİYETİ yaklaşık 150.000 ile 250.000 TL arasında olacaktır.
Hasar Kaydında %70 ve Üzeri Ne Demektir? Kaza sonrası yapılan ekspertiz raporlarına göre aracın masrafları sıfır değerine yakın bir aralıkta olursa ağır hasarlı olarak işlem görür. Burada aracın yapım masraflarının %70 oranı ve üzerinde çıkması ağır hasar kaydının açılarak trafiğe çıkmasını tehlikeli hale getirir.
Ağır hasar kaydı bulunan araçların trafiğe çıkış izinleri bulunmaz. Bu durumda ancak gerekli tamir ve değişimlerin yapılması sonucunda araçların yeniden trafiğe çıkarılmasına izin verilir.
Hasar tespit sonuçlarının mahalle muhtarlıklarında ilan edilmesinin ardından 1 aylık itiraz süresi bulunmaktadır. Bu süre içerisinde vatandaşlarımız, e-Devlet ve iletişim ofislerinden itiraz başvurularını yapabilecek olup yapılan itiraz başvuruları doğrultusunda yeniden hasar tespiti yapılarak sonuçlar kesinleşecektir.
Avans Ödeme Dönemi Başlıyor
Bu kapsamda yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta bedelinin %20'si, orta hasarlı binalar için ise sigorta bedelinin %10'u sigortalılarımıza avans olarak ödenecek.
Kanununa göre evi hasar gören herkese konut hakkı verilmiyor. Yalnızca ağır hasarlı ve yıkılan binalarda oturan ev sahiplerinin konut projelerinden faydalanma hakkı var.
Hasar tespiti yapılan binalarda ödeme işlemleri başlatılır. Ardından ödemeler depremzede ve az hasarlı bina yardımıcı alacak kişilere TC kimlik son numarasına göre her ayın 15 ile 20. günü arasında ödeme yapılır.
16.11.2023 Tarihinde Yıkım ve Enkaz Kaldırma Çalışması Yapılacak Olan Ağır Hasarlı Binalara İlişkin Duyuru. 06.02.2023 tarihinde yaşanan deprem felaketi sonucu hasar gören binalarda yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları devam etmektedir.
Hasar Tespiti İçin Nereye ve Nasıl Başvuru Yapılmalıdır? Deprem, sel, yangın gibi doğal afetler sebebiyle ev ve iş yerleri hasar gören kişiler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Belediyelerden hasar tespitinin yapılması talepte bulunabilir.
AFAD, deprem bölgesinde hasar gören yapılardan eşya tahliyesine ilişkin genelge yayınladı. Yıkık durumda olan ya da acil yıkılması gereken yapılara kısa süreli bile olsa girilmesi yasaktır. Ağır hasarlı tüm yapılara giriş izni, eşya alımı uzmanların raporu doğrultusunda alınacaktır.
Karara göre konut için 750 bin TL, ahırı bulunan konut için 1 milyon TL ve iş yeri için 400 bin TL olarak verilecek yapım kredisi 2 yılı ödemesiz olmak üzere toplam azami 10 yıl vadeli ve faizsiz olacak. Hak sahipleri en fazla 3 bağımsız bölüm için kullanabilecek.
Konutların maliyetinin yüzde 40'ını devlet karşılayacak. Orta gelirli hanehalkını hedefleyen "Yeni Evim" projesi ise 4 Ocak 2023'te açıklanmıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, ilk etapta 100 bin ailenin birkaç ay içerisinde ev sahibi olacağını söylemişti.
AFAD orta hasarlı işyerlerinin güçlendirilebilmesi için 120.000 TL kredi vermektedir. Bu kredi, son kredi diliminin hak sahibine ödendiği tarihten itibaren, ilk 2 yılı ödemesiz, sonraki 3 yılda, % 4 faizle yıllık eşit taksitlerle geri ödenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri