Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen 'deniz hayvanları' ifadesiyle balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir (Kâsânî, Bedâi', V, 35).
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesi ile balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyecek midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir (Kâsânî, Bedâi', V, 35).
Diyanet İşleri Başkanlığı; “Yengeç, kalamar, ıstakoz, karides, midye, kurbağa vb. gibi deniz ürünleri yenilebilir mi?” sorusuna yanıt verdi. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklamasında, şunlar ifade edildi: "Kur'an-ı Kerim'de, denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmiştir (Mâide, 5/96; Fâtır, 35/12).
Netice: Midye ve ıstakoz gibi deniz haşeratının yenmemesinin gelenekle, kültürle, hayat tarzıyla hiçbir ilgisi yoktur. Hanefî mezhebinde olan Müslümanların, deniz kenarında da yaşasalar, balık şeklinde olmayan yengeç, midye, istiridye, ıstakoz, kerevit, karides gibi deniz haşeratını yemeleri caiz değildir.
Hanefi mezhebine göre, deniz ürünlerinden yalnızca balık türleri tüketilebilir. Balık olması kaydıyla, yılan balığı dâhil her türlü balığın tüketilmesine izin verilmiş ancak balık dışındaki deniz ürünlerinin tüketimine ise izin vermemiştir.
İlgili 40 soru bulundu
Balık dışında kalan tüm deniz canlıları kendiliğinden ölürse haramdır. - Hem karada hem de suda hayatını devam ettiren kurbağa, yengeç, yılan, timsah ve kaplumbağa haram sayılmaktadır. - Hayvanların dışında alkol ve uyuşturucu da kesinlikle haram sayılmaktadır.
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen "deniz hayvanları" ifadesi ile balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyecek midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir (Kâsânî, Bedâi', V, 35).
Bu konuda, Hanifi mezhebi; midyeyi haram olarak kabul etmektedir. Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır. Suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan, her tür balığın eti ise yenilebilir.
Midye yemek helaldir.
Midye çok fazla yendiğinde zararlı hale gelir; fakat tüketimi konusunda haram olduğuna dair herhangi bir dini ifade yer almamaktadır.
midyenin adet görmesinin sonuçlarından biri de, midyenin yalnızca haziran, temmuz ve ağustos aylarında yenmesidir. tavsiye edilen budur diyelim. tıpkı balıklarda olduğu gibi midye yemenin mevsimi vardır. bu yüzden 1 haziran'ı görmeden yemeyin, 1 eylül'ü gördüğünüzde de midyeyi bir dahaki hazirana kadar unutun.
Şafii, Maliki ve Hanbelilere göre deniz ürünlerinin tümünün (midye gibi ürünler de dahil) tüketilmesi caizdir. Hanefilere göre ise deniz ürünlerinden balık eti tüketilebilir.
Buna göre ahtapot, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir (Remlî Nihayetu'l-Muhtac, VIII, 113,150-152.)"
Çoğu kişi midyenin içinde yer alan gıdayı et olarak algılamaktadır. Ancak et gibi algılanan bu besin et değildir. Midyenin içerisinde bulunan ve et gibi düşünülen bu besin aslında mantar, virüs, bakteri ve balık dışkısının ezilmiş şeklidir.
Hanefi mezhebi midye yemenin haram olduğunu kabul etmektedir. Çünkü midye balık görünümünde olan bir canlı değildir. Bu sebeple bu canlıyı yemek doğru değildir. Ancak tüm balık çeşitlerini yemek helal olarak kabul edilmektedir.
Söz konusu yemekte, balık türleri veya deniz ürünleri çiğ ya da pişmiş olarak kullanılabilmektedir. Buna göre, helâl deniz ürünlerinden yapılan suşi, sağlık açısından bir zararı bulunmadığı sürece tüketilebilir.
Şafii, Maliki ve Hanbelilere göre deniz ürünlerinin tümünün (midye gibi ürünler de dahil) tüketilmesi caizdir. Hanefilere göre ise deniz ürünlerinden balık eti tüketilebilir.
Midyeden Çıkan İnci Değerli Mi? Herkesin bildiği gibi İstiridye İçinde Gerçek İnci Kolyenin temel taşını yaratan istiridye, midye ya da deniztarağı gibi denizel bazı kabukluların içerisinde inci oluşumları görülebilmektedir. Yukarıda da değinildiği gibi inci taneleri her zaman oldukça değerli görülen maddelerdendir.
Özellikle yeşil midye üzerinde yapılan çalışmalar; yeşil midyenin demir, betain, kondroitin sülfattan zengin olması ile eklem ağrılarını ve eklem sertliklerini azalttığını gösteriyor.
Midyelerin kabukları düz ve pürüzsüz bir özellik gösterirken istiridyelerde biraz daha sert ve pürüzlü bir kabuk yapısı göze çarpıyor. Bunun dışında, İstiridyeler gelişimlerini üç yıl, midyeler ise bir yılda tamamlar.
Midye tüketenlerin faydalı yağları aldığı için cildi daha parlak ve temiz görünmektedir. Tiroid Bezlerini Dengeler: Midyede selenyum minerali bulunur. Selenyum minerali de tiroid bezlerinin düzenli çalışmasını destekler. Midyeyi ölçülü tükettiğinizde, tiroid hastalıklarından uzak kalabilirsiniz.
Kaju diğer çerezler gibi helaldir, haram olmasını gerektirecek herhangi bir sebep yoktur, haram olduğunu iddia edenler varsa onlardan bunun delilini talep etmeniz uygun olur.
Midye denizlerde yaşayan, yassı solungaçlılar ailesinden, solungaçla solunum yapan, boyları 5 ila 60 cm arasında, yaklaşık 12-14 yıl yaşam süresi olan omurgasız canlı türüdür.
Mezhebin ismi kurucusunun künyesi olan Ebû Hanife'den gelir. Hanife sözcüğü hanif kökünden gelir. Hanif sözcüğü İslam öncesinde Allah'ın birliğine inanan ve İbrahim'in dininden olanları tanımlamakta kullanılır.
Şâfiî mezhebinde ise aslen suda yaşadığı hâlde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir. Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir (Remlî, Nihâyetu'l-Muhtac, 8/113,150-152).
Karides'in haram olduğuna ilişkin Diyanet'ten yapılan açıklama şöyle: “Kur'an-ı Kerim'de, denizden elde edilecek yiyeceklerin helal olduğu bildirildi. (Mâide, 5/96; Fâtır, 35/12).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri