Bluetooth Kulaklıklarda Ses Gelmeme Sorunu Neden Olur? Sorunun nedeni olabilecek en güçlü olasılık kulaklıkların bağlantı esnasında yeterli bağlantı aralığında olmasıdır. Bir diğer sebep ise kulaklığın anlık yazılımsal problemleri olabilir. Kulaklıklardaki arızadan dolayı doğan bir problem olabilir.
Kablosuz kulaklıklarda, kulaklıkları şarj etmek için şarj ünitesi bulunmaktadır. Bu şarj üniteside en az kulaklıklar kadar hassas bir aygıttır. Düşme, darbe alma, sıvı ile temas halinde ya da kulaklık giriş yerlerine toz, kir tıkanması nedeniyle bozulabilir.
- Kulaklığı Android cihazınızla ilişkilendirmek için önce 'Ayarlar' uygulamasına dokunun. - Ardından 'Bağlantılar' kısmına gelin. - Burada 'Bluetooth'u seçin. Kapalı olan düğmeyi açık hâle getirin.
İlgili 18 soru bulundu
Bluetooth Kulaklığımızın ismini bulup bilgi düğmesine basıyoruz. "Cihazı Unut" seçeneğine basıyoruz. Ardından kulaklıklarımıza 10-15 saniye boyunca basılı tutarak led ışıkların yanıp sönmesini ve durmasını bekliyoruz. Kulaklıklarımız sıfırlanmış durumda.
Home menüsünden, [Bluetooth]'u seçin. [Eklenmiş Cihazları Yönet] öğesini seçin. Seçenekler menüsünü görüntüleyin ve [Cihazı Sil] öğesini, ardından silmek istediğiniz cihazı ve [Evet] öğesini seçin.
Bluetooth kulaklık algılanamıyorsa ne yapabilirim ? Bluetooth göstergesi açık olup olmadığını telefonunuzu kontrol edin (Genellikle, bluetooth simgesi cihazınızın sağ köşesinde bulunur). Açık değilse, Ayarlar altından Bluetooth'u açın. Bağlanmak için Bluetooth kulaklığın açık olduğundan emin olun.
Kablolu kulaklıklarda kulaklığın teki çalışmıyorsa sorun aşağıdakilerden biri olabilir. Kulaklığın kablosu belli bir yerde kopmuş olabilir. Kulaklığın sağ veya sol kısmındaki hoparlör patlamış olabilir. Kulaklığın giriş kısmı bozulmuş olabilir, ya da kablodan dolayı temassızlık yapıyor olabilir.
Kablolu kulaklıkların tamiri elbette mümkündür, ancak kablonun çok zarar görmemiş olması gerekiyor. Eğer zarar gören kısım gerçekten çok kötü durumdaysa tamir işlemi pek mümkün olmayabilir. Özellikle ince kablolu kulak içi kulaklık tercih ediyorsanız bu işlem kesinlikle mümkün olmayacaktır.
Telefonunuzda Ayarlar>Bluetooth bölümüne gidin, FreeBuds cihazınızın adını bulun ve yanındaki simgesine dokunun. Donanım yazılımı güncellemesi ekranına girmek için Güncellemeleri kontrol et düğmesine dokunun. Bir güncelleme mevcutsa güncellemeyi tamamlamak için ekrandaki talimatları izleyin.
Bluetooth kulaklıkların şarj olduğunu anlamanız için kulaklık yuvasının üzerinde ikaz lambaları bulunur. Her modelde bu özellik olmayabilir. Kulaklığın şarj olup olmadığını bu ikaz lambalarından anlayabilirsiniz. Kulaklık şarj olduktan sonra bu ikaz lambaları sönecektir.
Çeneni öne çıkarmak, esnemeni kolaylaştırabilir, östaki borularını açabilir ve basıncı giderebilir. Sakız çiğne. Esnemek işe yaramazsa sakız çiğnemek, hatta sakız çiğniyormuş gibi yapmak bile çözüm olabilir. Bu hareket, kulağının içindeki ve dışındaki basıncı eşitlemeye yardımcı olur.
Hectopat. Kırmızı ışık sürekli yanınca şarj oluyor demek yanıp sönüyorsa şarj olmuyor ve şarjı bitmek üzere demek.
Başlat düğmesini seçin ve ardından Diğer Ayarlar >'> Bluetooth & seçin. Seçeneği Bluetooth veya Kapalı olarak değiştirmek için iki durumlu düğmeyi seçin.
Görev çubuğundaki Ses simgesine sağ tıklayın ve Ses ayarlarını aç öğesini seçin. Gelişmiş ses seçeneklerine ilerleyin. Gelişmiş ses seçeneklerini seçin ve uygulamalar için seçenekleri ayarlayın. Windows 11: Ses simgesine sağ tıklayın ve Ses düzeyi karıştırıcısını aç veya Ses ayarları öğesini seçin.
Bluetooth'u açma
Ayarlar'da: Bluetooth & diğer cihazlar > Cihazlar > Başlangıç >Ayarları'nı seçin ve Bluetooth'u açın. İşlem merkezinde: İşlem merkezi, görev çubuğunuzda saat ve tarihin yanında bulunabilir. Görev çubuğunda işlem merkezini ( veya ) ve ardından Bluetooth'u seçerek açın.
Kulaklıktaki bluetooth arama seçeneğini açık duruma getirin, yani kulaklıkları, tanıma moduna alın. Ardından kulaklıkları bağlayacağınız cihazın bluetooth özelliğini aktifleştirin. Cihazın bluetooth ayarlarında, "kullanılabilir cihazlar” kısmında kulaklığınızın ismini seçerek eşleştirmeyi yapın.
Kulaklığınızda yerleşik bir mikrofon olduğundan emin olun. Mikrofonunuzda birikinti, tüy veya plastik ambalaj malzemesi gibi sesi engelleyen bir şey bulunup bulunmadığını kontrol edin. Kulaklığı değiştirmeniz gerekip gerekmediğini görmek için başka bir kulaklık kullanmayı deneyin.
Fabrika verilerine sıfırlama işlemi verilerinizi telefondan siler. Google Hesabınızda saklanan veriler geri yüklenebilirken, tüm uygulamaların yüklemesi ve bu uygulamalara ait veriler kaldırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri