Kazada %100 kusurlu sigorta hasarı karşılar mı sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Kasko sigortası kaza sırasında kusurlu olunması durumunda da masrafları öder. Yani bir kaza sırasında kusurlu olduğun için trafik sigortan karşı tarafın hasarlarını öderken, kasko sigortan ise kendi aracındaki hasar masraflarını karşılar.
Kasko Sigortaları aracın kendi hasarını karşılar. Ancak trafik sigortası limitlerinden karşı tarafa bir ödeme yapılması gerekir ve limit aşımı söz konusu olursa, Kasko Sigortalarında mevcut olan İhtiyari Mali Mesuliyet teminatı çerçevesinde ek ödeme yapılabilir.
Bu doğrultuda trafik kazalarında kusur oranı %0, %25, %50, %75 ve %100 oranlarında olabilir. %0 oranında suça sahip olan araç sürücüleri, kazanın olmasında hiç pay sahibi değilken bu oranın %100 olması, ilgili tarafın kazayı tamamen kendi suçu sebebiyle gerçekleştirdiği anlamına gelir.
Kazaya karışan karşı tarafta kusur bulunmamaktadır. Bu nedenle kazaya karışan karşı tarafın trafik sigortası meydana gelen kazanın maddi masraflarını karşılamamaktadır. %100 kusurlu olan tarafın kasko sigortası bulunmamakta ise zarar masraflarını kendi bütçesinden ödemek zorunda kalmaktadır.
Kasko sigortası herhangi bir çarpma çarpılma sonucu meydana gelmeyen, aracın mekanik veya elektronik aksamında oluşan arızalar ile araç lastiğinin patlaması gibi durumlarda (teminatlar ek olarak poliçeye ekletilmediyse) hasarı karşılamaz.
İlgili 35 soru bulundu
Kasko Pert Aracın Yüzde Kaçını Öder? Kaza sonrası yapılan ekspertiz ile aracın pert olduğu belirlenirse sigorta şirketi kasko poliçesinde belirtilen tutar kadar ödeme yapar. Ödeme yapılacak tutar, poliçede belirlenen tutardan yüksek olmayacak şekilde aracın piyasa değeri ile eşit tutulur.
Öncelikle kazanın iki taraflı bir kaza olması gerekmektedir. Tek taraflı gerçekleşen kazalarda (Şayet kasko poliçenizde araç değer kaybına ilişkin teminat yok ise) değer kaybı talebinde bulunulamayacaktır. Değer kaybı talebinde bulunacak aracın daha önceden aynı bölgeden başka bir hasarının bulunmaması gerekmektedir.
Trafik kazasında yüzde 100 kusur; %100 hatalı olmak demektir. Karşı taraf trafik sigortası hasar masraflarını karşılamaz. Bundan dolayı tamamen kusur olan taraf, -kasko sigortası yoksa- zarar masraflarını kendi bütçesinden ödemek durumunda kalabilir.
Kazadan sonra tutanak tutulmazsa, kaza dolayısıyla meydana gelen hasarı sigorta şirketi karşılamaz ve ödemeyi kendi cebinizden yapmak zorunda kalırsınız. Kaza geçirdiğiniz sırada elinizde tutanak belgesi yoksa, mobil kaza tutanağını da tercih edebilirsiniz.
Genellikle kasko poliçeleri, onarım nedeniyle ortaya çıkan araç değer kayıplarını teminat altına almaz. Ancak bazı sigorta şirketleri, kasko kapsamında araç değer kaybı güvencesine de yer verir. Hatalı tarafın kasko poliçesinde değer kaybı teminatı yer alıyorsa poliçenin düzenlendiği sigorta şirketi, zararı karşılar.
Varsa kaskonuzdan karşı tarafın hasarları karşılanır; yoksa bireysel olarak hasarları finanse etmek durumunda kalırsınız. Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır.
Kazada Kusurlu Olsak Bile Trafik Sigortası Hasarı Karşılar mı? Evet, eğer sigortalı araç bir kaza yaparsa ve kusurlu tarafsa, trafik sigortası üçüncü tarafın zararlarını karşılar. Ancak, sigortalı aracın kendi hasarları genellikle trafik sigortası kapsamında değildir.
Trafik kazası kusur oranı belirlenirken kullanılan iki önemli kavram asli kusur ve tali kusur kavramlarıdır. Asli kusur; kazanın ana sebebi olarak belirlenen tarafı temsil eder. Tali kusur ise kaza sırasında gereken önlemi almamış olan ya da dikkatli davranmayan taraf anlamına gelir.
Kasko Hangi Durumlarda Araç Verir? Kasko ikame aracın her türlü kaza ya da hasar sonucunda verilmeyeceğini belirtmekte fayda var. Bunun için aracınızın trafiğe çıkamayacak kadar hasar alması, 48 saat ve üzeri süre için onarıma ihtiyacının olması gerekir.
Belgelerin eksiksiz olması ve hasarın tespitinden sonra 10 iş günü içerisinde kasko hasar ödemesi yapılır. Kasko şirketine hasar ihbarının yapıldığı ilk günden 45 gün içerisinde ise kasko hasar tazminatı şirket tarafından ödenmelidir.
Kusurun 8/8 karşı tarafta olduğu kazalarda, kaskoyu devreye sokmanız halinde, hasarsızlık indirim hakkınız bozulmaz.
Tutanak sadece kazaya karışan kişiler tarafından ve iki nüsha olarak doldurulur. Kaza tespit tutanağını doldurmak için ruhsat sahibi olmaya gerek yoktur. Tarafların ikisinin de form üzerinde mutlaka ıslak imzası olmalıdır.
Eğer kazada herhangi bir ölüm veya yaralanma yoksa kaza “Maddi Hasarlı Trafik Kazası” statüsünde kabul edilir. Bu noktada kazaya karışan sürücülerin kaza tespit tutanağını doldurmaları gerekir. Trafik kazası sonrası, kaza anında tutulan hasar tutanağının 5 iş günü içinde sigorta şirketine iletilmesi gerekir.
Kaza sonrası eğer tutanağa itirazımız varsa öncelikle eldeki delilleri toplamamız gerekir. Bu deliller kamera kayıtları, görgü tanıkları veya araçlar üzerindeki kaza izleridir. Bu deliller toplandıktan sonra bir dava dilkeçesi oluşturulur ve “Sulh Hukuk Mahkemesi”nde tespit davası açılması suretiyle kişi hakkını arar.
Kazada Kusurlu Olan Araç Sahipleri:
Ancak kusurlu olan araç sahiplerinin araçlarında meydana gelen değer kaybı, trafik sigortasının kapsamı dışındadır. Bu nedenle, bu kişiler trafik sigortası ile değer kaybı talebinde bulunamazlar.
- Yolun daraldığı alanlarda geçiş önceliğine sahip olan araçlara öncelik vermemek asli kusur hali olmaktadır. - Seyir halindeki sürücülerin karayolunun taşıt yolu üzerinde zorunlu haller dışında park etme ve durma durumu için gerekli olan tedbirlerin almaması durumunda meydana gelen kazalar asli kusur sayılmaktadır.
Meydana gelen kazada karşı tarafın kusurlu olması durumunda araç sahibi, kusuru oranında karşı tarafın sigorta şirketinden veya bizzat araç sahibinden değer kaybı bedelini talep edebilir. Yani kazada tam kusurlu olan taraf araç değer kaybı bedelini talep edemeyecektir.
Hasar miktarı 12.001,00TL – 20.000,00TL arası ise araç değer kaybı 12.825,00TL olacaktır. Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır. Hasar miktarı 2.001,00TL – 4.000,00TL arası ise araç değer kaybı 4.275,00 TL olacaktır.
Yani kazadan önce eğer araç 50.000 TL'de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL'ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.
Daha önce değer kaybı ödemelerinde en fazla sigorta teminatının yüzde 15'i ödeniyordu. Bir diğer deyişle 36 bin TL olan sigorta teminatının yüzde 15'i 5 bin 400 TL yapıyor. Yani eski düzenlemeye göre aracınızda 20 bin TL'lik değer kaybı olsa bile en fazla 5 bin 400 TL ödeniyordu. Yeni düzenlemedeyse bu sınır kalktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri