Lpg ayarsızlığı motorun yakıt ayarını bozuyor, sonucunda ilk marşta benzinde çalışacak motorun enjektörlerine yakıtı çok artır (lpg ayarı fakirse) veya çok azalt (lpg ayarı çok zenginse) diye emir geliyor. Haliyle motor ya boğuluyor ya da ateşleme olamayacak kadar az yakıt püskürtülüyor.
Marş motorunun sorunlu olması ya da gücünü kaybetmesi motora ilk hareketini vermekte zorlanmasına sebep olur. Ayrıca bir diğer sebep ise, aküdür. Akünün voltaj değerleri düştü ise, ya da ömrünü tamamlıyor ise, marj motoruna yeterli gücü veremediğinden aracınızı çalıştırmanız zorlanacaktır.
Marş basıyor ama araba çalışmıyor
Anahtarı döndürdüğünüzde marş motoru dönüyor ama araba çalışmıyorsa, yakıtınız bitmiş, bujiler bozuk veya motorda sıkıştırma olabilir. Motor yakıta, ateşlemeye ve sıkıştırmaya gereksinim duyar. Yakıt basıncı, motorun çalışması için önemlidir.
Aracınızı çalıştırmak için Start tuşuna bastığınızda ya da kontağı çevirdiğinizde aracınız çalışmayabilir. Bu işlemi yaptığınızda normalde, aküden gelen elektrik, marş motoruna aktarılmaktadır. Eğer motorunuz çalışmazsa, marş civarlarında bir arıza olduğunu söyleyebiliriz.
Boş bir benzin deposu kadar basit bir şey veya arızalı bir yakıt pompası veya tıkalı bir yakıt filtresi gibi daha karmaşık bir şey olabilir. Sürüş sırasında araç yanmış lastik gibi kokuyorsa bu, hortumlardan birinde bir sorun olduğunu veya katalitik konvertörün arızalı olduğunu gösterebilir.
İlgili 32 soru bulundu
LPG beyninin arıza yapması durumunda öncelikle buharlaşma ve gönderilen gazda kalitesizleşme söz konusu olacaktır. Bu durumda olan yakıt sebebiyle de araç sarf etmesi gerekenden daha fazla yakıt sarf edecektir. Gazın gerekli kriterlerde olmaması sebebiyle ateşlemelerde de problemler yaşanmaya başlayacaktır.
Sıralı Sistem LPG Regülatör arızasının başlıca belirtileri LPG'li aracın sabahları veya belli bir süre bekleyince geç çalışması,yedek su deposuna gaz karıştırması, regülatör basıncına bağlı rolanti & Yakıt bozukluğu ve aracın kendiliğinden gazdan benzine geçme belirtileridir.
Ya akü bitiktir ya kutup başları gevşektir ya oksit yapmıştır ya marş şalteri bozuktur ya da marş motoru bozuktur. Eğer ki kontak çevrildiği anda marş basıyor ancak motoru yavaş döndürüyor ise yine ya akü zayıftır ya kutup başları gevşektir ya marş motoru arızalıdır yani kömürleri bitmiş olabilir.
Marş motorundan ses geliyor ancak motor çalışmıyor.
Kontak anahtarını çevirdiğinizde marş dinamosu çalışıyor; ancak motorun krankı dönmüyorsa sorun volana bağlı dişlilerden kaynaklanıyor olabilir. Bu gibi marş dinamosu arızaları genellikle dişlilerin sıyrılmasından veya yerinden çıkmasından kaynaklanıyor.
Marş Basıyor ama Aracın Motoru Dönmüyor ;
Marş otomatiği marş dişlisinin volant dişlisi ile birleşip siz marşı bırakınca da ayrılmasını sağlamaktadır. Eğer otomatiği bozuk ise bu hareket olmayacaktır ve dişli bulunduğu yerde boşa dönecektir. Birkaç denemeden sonra düzelmez ise aracı ittirerek çalıştırın.
Marş otomatiğinin arızalanması: Marş otomatiği arızalandığında marştan sadece tık sesi gelir. Marş otomatiğinin değişimi ile sorununuz çözülecektir. Aynı şekilde marş otomatiği arızalandığında bir nesne ile vurarak aracın bir süreliğine çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Ancak marş motoru arızalı ise marş dinamosundan sesler gelebilir, marş yavaş hareket eder ya da hiç basmaz, basmak için uğraştığınızda ise herhangi bir hareket gerçekleştirmez, marş motoru hızla dönse de motora enerji iletilemediğinden motor harekete geçemez.
Soğuk havalarda motor yağı kalınlaşır ve kalınlaşan motor yağı yüzünden aracın birçok aksanının çalışmasına engel olur. Soğuk havada aracın çalışmamasının bir diğer sebebi ise aküdür. Aküden elde edilen elektriğin marş motoruna iletilmesi soğuk havalarda biraz daha zorlaşıyor.
Marşa basma süresi kısa (10–15 saniye) olmalıdır. 10–15 saniyeden fazla mar- şa basılır ise akümülatör (deşarj olur) boşalır. Motor çalışırken marşa basılırsa marş dişlisi zarar görür.
Bu yüzden ısrarla marşa basıp aracı zorlamanız anlamsızdır. Zaten marşa maksimum basılma süresi olan 10 saniyeyi geçerseniz akü kendiliğinden boşalacaktır. Eğer marş motorunu araç hareket halindeyken çalıştırmaya kalkarsanız marş motoru parçalarından olan volan dişlileri zarar görebilir.
Marş motoru kömürü zaman içerisinde bitebilen ve değişmesi gereken ürünlerden biridir. Aracınızı kullanmak istediğiniz zaman marşa bastığınızda herhangi bir işlev alamıyorsanız, marş kömürünün kontrol etmeniz gerekmektedir. Marş motoru kömürü bitmesiyle araç marş almayacaktır.
Şarj dinamosunun kömürünün bitmesi temel olarak değişim zamanının geldiğini göstermektedir. Kömürün azalmasıyla birlikte dinamodan hafif bir kazıma sesi duyulur, ayrıca göstergede yer alan akü lambası da hafif bir şekilde yanmaya başlar. Akü lambası kömürün tamamen bitmesiyle kırmızıya döner.
2. Marş yapıldığında “TIK” şeklinde bir ses gelmesi ancak marş motorunun dönmemesi: Kutup başının gevşek ya da oksitli olmasından kaynaklanabilir. Aynı zamanda marş motoruna giden elektrik kablolarında problem olabilir, batarya boş olabilir, marş fırçalarında temassızlık olabilir.
Motor kilitlese sen onu ayak marşı yada elektrik marşı ile çeviremezsin.
Marş yapıldığında gösterge ışıkları yanıyor ancak marş motoru dönmüyorsa problem aşağıdakilerden hangisi olabilir? A Yakıt bitmiştir.
Sıralı sistem LPG regülatörlerinde arıza meydana geliğinde veya LPG ayarı bozulduğunda doğal olarak regülatör basıncı değişir ve motora yeteri miktarın dışında yakıt göndererek gaz benzin enjektör sürelerinde sapma meydana getirir buda araçta performans ve rolanti sorununa yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri