Baby-led weaning veya BLW; bebeğin ailenin yetişkin fertleriyle birlikte, herhangi bir aracı olmaksızın, kendi elleriyle besinleri alması ve kendi çabasıyla beslenmesini ifade eden bir beslenme yöntemidir.
BLW beslenme şeklinde çorba ve yoğurt gibi sıvı besinleri bir kaşık yardımıyla içmesi beklenir. Bebeğin kendi başına yemek yemeğe çalışması göz koordinasyonu ile el ve kol kaslarının gelişimi için önemlidir.
BLW yöntemi nasıl uygulanır? BLW beslenmede her öğünde bebeğinle birlikte masaya oturmalı, gıdaları uygun şekilde bebeğinin önüne koymalı ve elleriyle kavrayıp ağzına götürmesini beklemelisin. Yiyecekleri yemese bile birlikte masaya oturmanız yemek yeme alışkanlığı kazanmasına yardımcı olur.
BLW′ye göre hangi ayda ne yenir? Ek gıdaya geçiş sürecindeki takvim aynen uygulanır. 6 aylık geçişte patates, balkabağı, yeşil kabak, havuç, tatlı patates gibi sebzeler ile muz, avokado, elma ve armut gibi meyveler ile başlanır. 7. ay itibari ile yumurta sarısı, lor peyniri ve yoğurt eklenir.
Muz, tam bebeğinin ağzına göre, pişirip yumuşatmaya gerek duymayacağın, parmak şeklinde dilimleyebileceğin, lezzetli bir meyve. Bebeğinin dişleri henüz çıkmamış olsa bile, damağında bu meyveyi ezerek keyifle yiyebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslemelisiniz. BLW ile bebeğiniz yetişkinlerle bir arada tadarak, test ederek ve kendi kendine yiyerek, püre değil gerçek yemeklerle beslenecektir. Bu beslenme şeklini bebeğiniz 6 aylık olduktan sonra yapmaya başlayabilir.
BLW yöntemi ile bebeğiniz, yavaş yavaş ve istediği kadar beslenir. Kendi kendine beslenmeye başlayan bebeğinizin çiğneme beceresi, el-göz koordinasyon gelişimi ve yiyecekleri tanıma becerisi artar. BLW, bebeğinizin beslenme becerisinin yanında bedensel ve zihinsel gelişimine de katkı sağlayan bir yöntemdir.
Ek gıdaya geçişin en önemli adımlarından olan 3 gün kuralı, tek bir besini 3 gün süreyle az miktarlarda bebeğe vermek, bu süre içinde bebeğe yeni bir besin yedirmemektedir.
Malzemeler: 1 adet haşlanmış yumurta sarısı, 2 çorba kaşığı ev yapımı yoğurt veya anne sütü. Yapılışı: Yumurtayı çiğ kalmayacak şekilde haşladıktan sonra beyazını ayırın. Sarısını ise bir çatal yardımıyla ezin. Üzerine yoğurt veya anne sütünü ekleyip iyice püre haline getirdikten sonra bebeğinize yedirebilirsiniz.
Bununla beraber, bebeğin sık uyanması genellikle katı gıdalara geçilmeye başlanan 4.-6. aya kadar devam edebilir. 6. aydan sonra ideal olanı, uyku saatinden en geç 1,5-2 saat önce bebeğe akşam yemeği yedirmektir. Akşam yemeği uykuya çok da yakın olmamalıdır.
Havuç, ayva gibi oldukça sert sebze/meyveler tüm öğütücü azı dişler çıktıktan sonra çiğ olarak verilebilir ki minimum 2 yaştır. Bebek destekli de olsa dik oturmalıdır. Bebeğin ağzı görülecek şekilde karşınızda olması gerekir.
Başlangıçta günde tek öğün şeklinde ek besin verilmelidir. Doğal ve taze gıdalar tercih edilmelidir. Konserve ya da dondurulmuş gıdalardan uzak durulmalıdır. Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir.
Mevsim meyve ve sebzelerini, özellikle buharda ya da fırında pişirerek, bebeğinizin minik parmakları ile kavrayabileceği şekilde kesip ona vererek, bebeğin o yiyeceği kavramaya, ağzına götürmeye çalışması ve bunu başarması sürecin en önemli adımları olarak karşımıza çıkıyor.
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
Püre ile beslenen bebek sayısının arttığını ve bu şekilde beslenen bebeklerin "blender bebekleri" olarak adlandırıldığını belirten İnal, bu tarz beslenen bebeklerin diş ve çene gelişimlerinde sorun yaşandığını, bu durumun yutma bozukluklarına sebep olduğunu anlattı.
Baby Led Weaning kelimelerinin kısaltması olarak BLW'nin tam anlamı “bebek önderliğinde sütten kesme” olmakla beraber, altıncı aydan sonra anne sütü ve mama kesilmeksizin “bebek önderliğinde ek gıdaya geçiş” anlamında kullanılmaktadır.
Kahvaltı için ideal zaman, 6. aydan sonradır. Bu dönemden itibaren ek gıdaya geçiş yapılsa da 6. ayda yalnızca pürüzsüz, püre halinde ve ezilmiş gıdaların verilmesi gerekir. Daha katı gıdalara geçilen 7-12. aylar arasında ise yumurta, peynir gibi kahvaltılık ürünler beslenmeye eklenebilir.
Bebeklerde 6-8 aylık dönemlerde 1 adet haşlanmış yumurtanın sarısı, 8. aydan itibaren de günde 1 tam yumurta verilmeye başlanabilir.
Bu ayda bebeğinizi 4 saat aralıklarla yaklaşık 6 kez besleyiniz. Kahvaltı Hazırlanması: 1 adet meyve püre, 1 yumurta sarısı,1/2 ince dilim ekmek içi veya 3-4 bisküvi 2 çay kaşığı pekmez, 1 tatlı kaşığı akşamdan ıslatılıp tuzu alınmış peynir veya çökelek beraber ezilir.
Uyanma saatini 21 günlük süre boyunca bir önceki günden on beş dakika ya da yarım saat erken olarak ayarlayarak, kendini istediğin saatte uyanmaya programlayabilirsin. Benzer şekilde egzersiz ya da çalışma rutini oluşturmak için de 21 gün kuralından yararlanabilirsin.
Bildiğiniz üzere bir şeye alışmak, alışkanlık kazanmak zihnimizde 20 günde meydana gelen bir durumdur. Aynı eylemi, aynı hareketi 20 gün boyunca yaptığınızda 21. günde alışkanlık kazanmış olursunuz.
“Zihnimizin bir şeye alışma süresi 20 gündür, 21. günde alışkanlık haline gelir. 21 gün boyunca tekrar ettikten sonra zihnimiz bunu otomatiğe bağlar.”
BLW yöntemi çok başarılı bir yöntem, temelinde çok güzel bir felsefe yatıyor ancak uzman ellerde yapılması gereken bir yöntemdir. Eğer anne korkuyorsa bu yöntemi kesinlikle önermiyoruz. Çünkü, bebeğin boğulma tehlikesini çok fazla artırıyor.
Bebeğin tutma ve kavrama gibi hareketlerde de gelişmesi önemli. Tüm bunlar göz önüne alındığında bebeğin kendi kendine yemek yiyebilmesi konusunda atılacak ilk adım için ideal zaman 8. ay.
En son öneriler, bebeğiniz yaklaşık olarak 4-6 aylık olduğunda katı besinlere başlaması yönündedir. Anne sütü daha uzun süre bebeğinizin başlıca besini olmaya devam etmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri