Avrupa'da bakıldığında maksimum 5.000 km sonrasında motor yağı değişim uyarısı gelir. Ancak ülkemizde bu durum 20.000 kilometreye kadar çıkabilmektedir. Bunun sonucunda ise motor yağının artık performansa etki etmemesiyle çok daha büyük sorunlar yaşanabilir. Güç kaybı bunların başlıcalarından bir tanesidir.
Yağ Işığı açıkken aracı sürmemelisiniz, bu motorunuza daha fazla zarar verebilir. Yolun kenarına çekin ve motoru kapatın. Motor yağı ışığınız yandığında, aracı kenara çekmek ve motoru durdurmak için güvenli bir fırsat aramalısınız. Ardından alanında uzman kişilerden destek olmanız gerekmektedir.
Motor yağının eksilmesi aracın performansının düşmesine neden olur. Aracınızdan en iyi performansı alabilmek için motor bakımının da zamanında yapılması gerektiğini unutmayın. Yağ değişimi için önerilen süreler her araçta farklılık gösterir. Ortalama 5.000 km'de bir motor yağının değiştirilmesi önemlidir.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Bir aracın, Avrupa standartlarına göre benzin ikaz ışığı yandıktan sonra minimum 80 km gidebilmesi gerekiyor. Lakin bu durum marka ve modele göre değişiyor. Haliyle araçların uyarı lambası yandıktan sonra en fazla 40 km gidebildiği de yaygın yanlışlar arasında yer alıyor.
İlgili 36 soru bulundu
Araç yağ lambası geç sönüyor veya yanmaya devam ediyorsa araçta bir sorun olduğunun bilinmesi gerekir. Araçta yağ lambasının geç sönmesi yağ müşürünün arızalı olması, temassızlık, yağ ışığı ampulünün arızalı olmasının göstergesi olabilir.
Rölantide yağ lambası yanıyor olmasının sebebi ya sensörü ile veya yağ basıncı ile ilgili olabilir. Motorda yağın yetersiz olması da rölantide yağ basıncının düşük olmasına neden olabilir. Eğer araç rolantide iken yağ lambası yanıyorsa mutlaka araç durdurulmalı ve yağ kontrol edilmelidir.
Aracın marka ve modeli de motor yağı değişimlerinin zamanlarını açıklar. Avrupa'da bakıldığında maksimum 5.000 km sonrasında motor yağı değişim uyarısı gelir. Ancak ülkemizde bu durum 20.000 kilometreye kadar çıkabilmektedir.
Motor Yağı Değiştirilmezse Ne Olur? Motor yağı eskidikçe içeriği bozulur, yoğunluğu azalır ve kirlenir. Özelliğini kaybeden motor yağı, yüzeyde yeteri kadar tutunamayacağı için motoru iyi bir şekilde yağlayamaz ve motor bloğunu aşırı derecede ısıtır. Isıya bağlı olarak oluşan fazla nem, motor ömrünü kısaltır.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Motor yağı değişimi süresine uyulmazsa, motor yağı değişimi gecikirse ya da hiç değiştirilmezse sonunda kalınlaşır ve parçalandıkça katran gibi olur; bu da tamircilerin motor çamuru dediği şeye dönüşür.
Birbiri ile muazzam derecede uyumlu çalışan bu mekanik aksam yağsız kalırsa pistonlar rahat hareket edemez hale gelecek ve kısa bir süre sonra motora yapışacaklardır. Eğer araba motorunun yağsız kalması durumu uzar ve motor çalışmaya devam ederse silindir kapağı hasar görebilir ve piston yerinden çıkabilir.
Yanma tehlikesi olmamak kaydıyla değiştirilir fakat gelirgelmez değiştirmesi pek iyi değil neden: motor daha yeni durduğu için yağ yukarılardan aşağıya süzülmemiş olur ve normalinden falza eski yağ motorun içinde kalır. Yağ yeteri kadar süzüldükten sonra ama kesinlikle sıcakken yağ değişir.
Motor keçelerinin hasar görmesi, Motor segmanlarında, siboplarda veya pistonlarda meydana gelen herhangi bir aşınma, Yağ pompasında meydana gelen arızalar, Yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlayarak kirlenmesi gibi sebepler motor yağ eksilmesine sebep olur.
Eğer motor arıza lambası kırmızı renkte yanıyor ise motorda yaşanan sorun arızanın da ötesine geçerek kritik bir problem olduğunu gösterir. Kırmızı lambanın görülmesi halinde aracın sürüşü hızlı şekilde durdurulmalı ve en kısa sürede destek çağırılmalıdır.
Motosiklet motor yağı eklenmesi
Muayene penceresi veya yağ çubuğu size yağ seviyenizin düşük fakat yağın hala iyi durumda olduğunu söylüyorsa mümkün olan en kısa zamanda yağ eklemek iyi bir fikirdir. Bu işlemin ilk adımı, doğru yağı eklediğinizden emin olmaktır.
Merak etmeyin aracınızdaki motor yağını 1 ay değiştirmezseniz, aracınıza bir şey olmaz. Genellikle aracınız 8 ila 10 bin km yaptıysa motor yağını değiştirmeniz sizin için yararlı olacaktır. Dilerseniz, motor yağınızı değiştirmeden aracınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.
Motor Yağının Ömrünün Bittiğini Nasıl Anlarız? Yağ bittiğinde veya yağın koruyucu özelliği kaybolduğunda araçtan vuruntuya benzer sesler gelebiliyor. Bu şekilde de yağın ömrünü doldurduğu anlaşılabiliyor. Yağ ömrünün dolup dolmadığını anlamanın bir diğer yolu ise gözle kontrol.
Arabanın yağı biterse veya motor yağı herhangi bir nedenle mikro parçacıklar biriktirirse parçalar arasında sürtünme artacaktır. Böyle bir durumda parçaların kısa zamanda hasar görmesi ve motora da zarar vermesi muhtemeldir. Bu nedenle her yıl motor yağının kontrol edilmesi gerekmektedir.
Motor yağı seviyenizi kontrol etmek için önce arabanızı düz bir yere park edin, ardından yağı motordan kartere geri akmaya bırakmak için en az 10 dakika bekleyin.
DI Dizel ve Benzinli motorlar ile FSI, TDI ve Common Rail motorlar için uygundur. Araç üreticilerinin tavsiyelerine bağlı olarak 50,000 km'e veya düşük kilometre yapan sürücüler için 2 seneye varan uzun yağ değişim aralıkları sağlar.
Yağ değişimini kendiniz yapmayı düşünüyorsanız, işlemin süresi deneyiminize bağlı olarak 45 dakika ile – 90 dakika aralığında değişim gösterebilir.
Motor arıza lambası sarı yanıyor: İkaz ışığı sarı renkliyse, motorun çalışmasında ciddi sıkıntılar var ve arıza moduna geçiş yapılmış demektir. Arıza modu, motorun zarar görmemesi için devreye giren bir sistemdir. Fakat bu sistem motoru çok uzun süre koruyamaz. Bir an önce bir servise başvurulmalıdır.
Yağ Uyarı Işığı Yanar
Yağ filtresi arızasının en açık belirtisi yağ uyarı ışığının yanmasıdır. Bu ışık yandığı zaman motor yağı ile ilgili bir sorun olduğunu anlayabilirsiniz. Birçok durumda sorun, yağ filtresi ya da yağ pompası arızasından kaynaklanır. Yağ uyarı ışığı yandığı zaman aracı kullanmayı bırakmanız gerekir.
İyi süzülmeyen motor yağı içerisindeki parçacıklar motor bloğunu ve hareketli motor parçalarını çizebilir. Kir partikülleri ve büyük toz taneleri pistonlar ve segmanlar arasına sıkışabilir. Bu da motorun kilitlenmesine neden olabilir. Tıkanmış yağ filtresi motorun performansını ve verimini sürekli olarak düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri