Proaktif pazarlama, bilgiye ulaşmak için aktif araştırma yapılarak, verilerin analiz edilmesi ve olası senaryolar eşliğinde pazarlama planının hazırlanmasıdır.
Reaktif Pazarlama Halkla İlişkileri
Pazarda beklenmeyen gelişmeler kuruluşların reaktif davranmasına neden olabilmektedir. Reaktif pazarlama halkla ilişkileri de bu beklenmeyen durumlarda devreye girerek ürüne yönelik sorunları halkla ilişkiler yöntemleriyle çözümlemeye çalışır.
Proaktif stratejiler, bir kurumun ilgi alanını en iyi şekilde gerçekleştirmek için belli bir iletişim programını yerine getirme yaklaşımını kapsar. Reaktif stratejiler de, tam aksine sadece kurumun çevresini etkilemek için geliştirilen stratejilerdir.
Proaktif olmak, önleyici ve öngörülü bir tutum sergilemek anlamına gelir. İş hayatında proaktif olmak, sorunları önceden fark etmek ve çözüm yolları üretmek demektir. Kişisel hayatta ise proaktif olmak, hedefler belirlemek ve bu hedeflere doğru adımlar atmak anlamına gelir.
Genel olarak, proaktif bir yaklaşım, sadece bir durum meydana geldikten sonra tepki vermek yerine, olası sonuçları önceden düşünmek ve bu sonuçları yönetmek için önlem almak anlamına gelir.
İlgili 19 soru bulundu
Meydana gelen krizin etkilerini azaltmak ve krizi ortadan kaldırmak için o anda yapılmaya başlanan çalışmalara reaktif yaklaşım adı verilir. Henüz bir kriz oluşmadan önce, mevcut durumu analiz ederek olası bir kriz ihtimalini en aza indirmek amacıyla yapılan çalışmalara ise proaktif yaklaşım denir.
Proaktif yaklaşım, bir kişinin veya bir kurumun gelecekteki olayları tahmin edebilme yeteneğini ve bu olaylara önceden hazırlıklı olma eğilimini ifade eder. Proaktif yaklaşım, kişinin veya kurumun geleceğe yönelik planlarını ve stratejilerini belirleyebilme yeteneğini de kapsar.
Reaktif iletişim sürecinde amaç yanlış bilgiyi önlemeye çalışmaktır. Proaktif halkla ilişkiler ise kurumun hedefleri, misyonu ve vizyonu doğrultusunda planlanan, aktif bir iletişimin hâkim olduğu bir halkla ilişkiler anlayışıdır.
Olaylardan etkilenen olmak yerine, olayları etkileyen yönünde adım atan, olaylardan şikayet etme yerine harekete geçip çözüm yaratmaya çalışan davranış biçimidir.
2.1 Proaktif Kişilik ve Proaktif Davranış
kelimesi sıfat olarak "zamanından önce değişiklik yapılarak önlem alınan; önceden davranılan" anlamına gelmektedir.
Buradan anlaşılacağı üzere proaktif olan kişiler yaşanan durumların sonucunu düşünmeden mücadele eden kişilerdir. Pro'nun anlamı önde giden olarak tanımlanmaktadır. Active ise aktif olmayı ifade eder. Bu ikisinin birleşiminden ise proaktif oluşmaktadır.
Gündelik hayattan örnek vererek açıklamak gerekirse hava durumunu kontrol etmeden evden çıktığımız için yağmura yakalanmak, normal zamanda 5 TL, yağmur yağdığında ise 10 TL'ye satılan küçük, şeffaf, çocuk oyuncağına benzeyen şemsiyelerden satın almak reaktif yaklaşıma güzel bir örnektir.
Proaktif durumlar karşısında olayların kendi kendine gelişmesine müsade etmeden, ben ne yapabilirim düşüncesi ile hareket demektir. Bunun tersi olan reaktif davranışın tersine, proaktif bakış açısı ile davranışta kişi olumsuzluklara söylenmez, kalkar ve harekete geçer.
Kısaca reaktif yaklaşım, süregelen zaman içinde bir problem gerçekleştikten sonra, olayın neden ve sonuçlarını incelemeyi ve aksaklıkların giderilmesi adına işin yeniden düzenlenmesini ifade etmektedir. Tabir-i caizse, iş işten geçtikten sonra önlem almaktır.
Reaktif Kişilik; Karşılaşılan sıkıntı ve olumsuzluklardan nasıl kurtulacağına bakar. Olaylar olduktan sonra çözüm bulma gayretindedir. Reaktif kişilik, dış faktörlerin yönlendirdiği kişilikler için kullanılır. Bu kişilikler; panik, güvenlik duygusunu yitirmiş kırılgan kişiliklerdir.
Proaktif iletişim, fırsatlar yaratmaya yönelik ve olumsuz durumlar olmadan harekete geçirilebilen bir süreci ifade eder. Reaktif iletişim ise, olumsuz bir duruma ya da olaya karşı gösterilmesi zorunlu olan tepkiyi ifade eder.
Proaktif kelimesinin tanımının tam zıttı olarak "reaktif" kelimesini kullanabiliriz. Reaktif yaklaşım, ise olaylara etki etmekten ziyade, olaylar gerçekleştikten sonra etki altında kalan anlamındadır. Reaktif davranış gösteren insanlar ancak etkiye maruz kaldıklarında aksiyon almayı düşünürler.
canlı, hareketli, aktif, dinamik s.
Proaktif ve reaktif terimlerini ise şu şekilde tanımlıyorlar; müşteri bildirmeden farkedilen olayları (event) proaktiftir. Müşterinin bildirimi ile müdahale edilen olayları reaktiftir.
Proaktif yaklaşım; mevcut veya meydana gelmiş bir durumla ilgilenmek, uyum sağlamak, bu duruma dair süreçleri kontrol etmek ve yönetmekle değil, henüz gerçekleşmemiş ancak gerçekleşmesi muhtemel olay veya durumları rakiplerden önce görerek önlemler alarak pozisyon belirlemektir.
Proktif yaklaşım
Tanımlardanda anlaşılacağı gibi reaktif yaklaşımda; iş kazaları,meslek hastalıklarında olay yaşandıktan sonra önlem alınmaktaydı.Proaktif yaklaşımda ise iş kazası ve meslek hastalıklarında olay yaşanmadan önce tehlike ve risklerin öngörülmesi ve önleyici tedbirlerin alınması sözkonusudur.
Proaktif saldırganlık daha çok kışkırtma olmaksızın ortaya çıkan, amaca yönelik, araçsal, planlanmış ve soğukkanlı bir davranış iken reaktif saldırganlık, tehdit ya da kışkırtma sonucu ortaya çıkan ve savunma işlevi gören, öfke duygusunun yol açtığı bir davranış olarak ele alınmaktadır.
Proaktif halkla ilişkiler, iletişim unsurlarını da içine alarak ürün ya da hizmet tanıtımına bir haber özelliği ve değeri katmaktadır. Reaktif halkla ilişkiler ise kurumların karşı karşıya kaldığı olumsuz durumları başarıyla atlatabilmesine yönelik giriştiği halkla ilişkiler çabalarıdır.
En basit haliyle proaktif yaklaşım anlamı olumsuz bir durum yaşanmadan önce düşünebilmek, karar verebilmek ve bunları uygulayabilmektir. Bu şekilde ortaya çıkması beklenen olumsuz durumdan en az etkilenme amaçlanır.
Reaktif Çalışanlar
Talimatla iş görürler, söylenileni yaparlar söylenmeyeni yapmazlar. Kendi başlarına iş organize etme becerileri yoktur. Gelişme istek ve çabaları sıfıra yakındır. Başarısızlıklarının ve hatalarının mazeretini sürekli kendi dışlarında arayan tiplerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri