Böbrek reflüsü (Vezikoüreteral Reflü), mesaneden böbreklere idrarın geri kaçmasıdır. Büyük oranda yeni doğan bebeklerde ve çocuklarda saptanan idrar yolu iltihaplarına yol açabilen bir hastalıktır. Tedavi edilmezse enfeksiyon böbreklere yayılarak böbrek kaybına ve böbrek yetmezliğine neden olabilir.
Böbrek hastalıkları: Böbrek hastalıkları, böbrek dokusunda hasara veya iltihaba yol açarak protein kaçağına neden olabilir. Bunlar arasında glomerülonefrit, böbrek iltihabı, nefrotik sendrom ve böbrek yetmezliği gibi durumlar yer alır.
Sık sık idrara çıkma isteğinin olması; idrara çıkıldığında ağrı, acı veya yanma gibi şikayetlerin bulunması, idrara çıkılsa dahi tam olarak boşaltım olmadığı hissi idrar kaçırmayı beraberinde getirebilir. Öte yandan idrar kaçırma durumu farklı hastalıkların belirtisi olarak da karşınıza çıkabilir.
Böbrek Reflüsü Kapalı Ameliyatı
Robot yardımlı laparoskopik ameliyatta, açık ameliyatın benzeri işlemler yapılır. Kapalı ameliyatta gerek olmamasına rağmen karın boşluğuna girilir. Çünkü ameliyatta kullanılacak araçların rahat kullanılabilmesi amacıyla karın boşluğunda karbondiyoksit verilir ve karın boşluğu şişirilir.
Genellikle vezikoüreteral reflü derecesine bağlı olarak 5 yaşa kadar kendiliğinden düzelir. İşeme bozukluğunun varsa yakın takibi ve tedavisi VUR'un düzelme sürecine olumlu katkı sağlamaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Tanısında işeme sistoüretrografisi (VCU; idrar yoluna konulan ince bir sonda ile çekilen renkli işeme filmi) görğütüleme tetkiki kullanılır. Kaçağın şiddeti hafiften ağıra 1 ile 5'e kadar derecelendirilir. VUR tespite edilen hastalarda DMSA sintigrafisi yaptırılarak böbrekteki hasar seviyesi belirlenir.
İşerken yanma, az ve sık sık idrar yapma, kanlı idrar yapma, iltihabi ve kötü kokulu idrar, bel ve karın ağrısı böbrek reflüsü belirtileridir. Hastanın ateşlenmesi iltihabın böbreklere yayıldığını gösteren çok önemli bir bulgudur.
İdrarda Protein Kaçağı Tehlikeli midir? İdrarda protein kaçağı genellikle böbrekle ilgili rahatsızlıklara işaret eder. Bu hastalıklar etkin bir şekilde tedavi edilmediğinde ise böbrek yetmezliği ortaya çıkabilir. Bu nedenle idrarda protein kaçağının hafife alınmaması, mutlaka araştırılması gerekir.
İdrarda Protein Kaçağı Nedir? Yetişkinlerde günlük 150 miligrama kadar idrarda protein atılımı normaldir. İdrarda protein atılım miktarının günlük yüz elli miligramı geçmesine idrarda protein kaçağı denilmektedir.
Böbrek naklinden sonra yeterli miktarda hareket etmek büyük önem taşır. Bunun yanında, taburcu olduktan sonra da böbreğin takıldığı ameliyat yerinde iyileşme devam eder. Ameliyat yerinde fıtık olmasını engelleyen katmanların iyileşmesi yaklaşık 6-8 hafta alır.
Günde en az 1,5-2 litre sıvı tüketilmelidir. Gece uyumadan dört saat önce sıvı alımından kaçınılmalı, yatmadan önce mesane boşaltılmalıdır. Akşam saatlerinde sulu meyve ve sebze tüketiminden uzak durulmalıdır. Aşırı kafeinli, asitli, baharatlı yiyecek ve içecekler ile aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
Bazı idrar kaçırma tipleri, ilaçlar ya da hormonlar ile tedavi edilebilmektedir. Özellikle urge inkontinansta tedavi seçeneği ilaç tedavisi olup, aşırı aktif olan kas aktivitesini azaltmaya yönelik ilaçlar kullanılır.
Yapılacak Ürodinamik incelemelerin uygulanması ve yorumlanması üroloji bölümü doktorları tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle idrar kaçıran kadın, kadın doğum polikliniklerine bile başvursa bu hastalığın tanı ve tedavisinde yolu mutlaka ürolojiye düşecektir.
Bazı idrar kaçırma tiplerinde ise idrar kaçırmaya neden olan bozukluk uzun vadede böbrek yetmezliğine bile yol açabileceği için idrar kaçırma nedenleri iyi araştırılmalı ve tedavi edilmelidir.
Genel itibariyle eğer hastalığın şiddeti ve biyopsi sonucu hafifse protein kaçağını azaltıcı bazı tansiyon ilaçları öncelikli tedavi olarak uygulanmaktadır. Bununla birlikte hastaya tuz kısıtlaması gerekirse sıvı kısıtlaması yapılmaktadır.
Hastaların çoğunda idrar kaçırma farklı tedavi seçenekleri ile tedavi edilebilir. Bu tedavi seçenekleri; pelvik taban kaslarının kuvvetlendirilmesi, ilaç tedavileri veya cerrahi tedavilerdir. Doktorunuzla birlikte sizin için en iyi olan tedavi yöntemini konuşabilirsiniz.
Kateter yardımıyla mesane uygun şekilde serum ile doldurularak hastanın idrara sıkışma hissi yaratılır ve sonrasında idrar yapması sağlanır. Bu dolum ve boşaltım sırasında mesane ile çevre kasların tüm hareketleri kaydedilerek incelenir, tüm bu veriler ışığında tanı konulur.
Nefroloji, böbrek hastalıklarıyla ilgilenen bir tıp bilimi dalıdır. Nefroloji; Yunanca nephros “böbrekler” ve ology “çalışma” anlamına gelen bir terimdir. Nefrolog böbrek sağlığı ve böbrek hastalıkları konusunda uzmanlaşmış uzman doktordur.
Sfinkter idrarı tutamayacak kadar zayıf olabilir. Hapşırma, öksürme veya zorlamadan kaynaklanan herhangi bir ekstra basınç, idrarın sızmasına neden olabilir. Sıkışma inkontinansı , sfinkter idrarı tutamayacak kadar sert sıkışan mesane kaslarından kaynaklanır. Bu, çok güçlü bir idrara çıkma dürtüsüne neden olur.
İdrarda protein kaçağı bulunmuşsa bir Nefroloji doktoruna başvurmalısınız. Doktorunuz size çeşitli testler uygulayacak, durumun nedenine göre gerekli tedaviyi sağlayacaktır. İdrarda sürekli protein olması tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
İdrarın bir kısmı, idrara yerleştirilen ince, plastik bir şerit olan bir ölçüm çubuğu ile hemen test edilir. Geri kalanı mikroskop altında incelenir ve ACR (albümin-kreatinin oranı) adı verilen bir testin yapıldığı bir laboratuvara gönderilir. ACR, idrarınızda albümin olup olmadığını gösterir.
Bazı hastalıklar durumlarında veya başka nedenlerden dolayı böbrekler proteinleri yeterince süzemediği için idrara geçerler. 24 saatlik idrar tetkiklerinde 1 gramın üstü protein kaçağı önemli, 1-3 gram ve üstü değerler ciddi protein kaçağı olarak değerlendirilir.
Tanı konulduğunda çocuklar genellikle 2-3 yaşındadır ancak bebeklerde veya yaşı daha büyük çocuklarda da tanı konabilmektedir. %85 oranıyla kız çocuklarında daha çok görülmektedir. Vezikoüreteral reflü tanısının ilk aşamasında idrar testi ve ultrasonografi uygulanmaktadır.
İdrar kesesi (mesane) içinde depolanan idrarın geriye doğru idrar kanalları (üreterler) ve böbreğe doğru kaçmasıdır. Bu durum böbreğe bakteri ulaşmasını kolaylaştırarak böbrekte fonksiyon kaybı ile sonuçlanabilecek enfeksiyonlar oluşmasına ve idrar kanallarıyla böbreğin genişlemesine (hidronefroz) yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri