İdrar kanalına düşen taş spazma ve böbrekte şişmeye sebep olduğu için soğuk spazmı artırarak ağrıya katkıda bulunur. Bu yönüyle sıcak su banyoları, kaplıcalar veya en azından ağrının olduğu yere sıcak su torbası koymak rahatlatır.
Ağrı, idrar yaparken daha da şiddetlenebilir. Böbrek taşı ağrısını hafifletmek için bazı önerileri hayata geçirebilirsiniz. Bol su içmek, taşların hareketini kolaylaştırarak ağrıyı azaltabilir. Sıcak kompresler veya sıcak banyo, kasları rahatlatarak ağrıyı hafifletebilir.
Sıcak, yüksek rakımlı ve tropikal ülkelerde böbrek taşı daha sık görülür.
Böbrek taşı nasıl düşer ve düşürme yolları
Üreterin mesaneye yakın kısmında bulunan taşların ise düşme ihtimali daha yüksektir. İdrar kanalına düşen küçük taşlar için günlük 23 litre sıvı alımı, hareket, ağrı kesici ve üreteri genişletici ilaçlar başlangıç tedavisi olarak önerilmektedir.
Böbrek taşı nasıl düşürülür? 5 mm'nin altındaki böbrek taşları bol su tüketimi, egzersizlerle kendiliğinden düşebilir. Doktor kontrolünde kullanılan üreter kanallarını genişletici ilaç tedavileri ile de böbrek taşı düşürülebilir. Ancak 5 mm üstündeki böbrek taşları ameliyat ile böbreklerden temizlenebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Böbrek taşının düştüğünü nasıl anlarım? Ağrılarınız bir anda kesildiyse, idrar yaparken bir parçanın çıktığını hissettiyseniz ve uzun süredir ağrı yaşamıyorsanız böbrek taşınız düşmüş olabilir.
Böbrek Taşı Düşürme Teknikleri
Yeterli miktarda sıvı tüketmek, idrarın yoğunluğunu azaltarak taşların kolayca atılmasına yardımcı olur. Günde en az 2-3 litre su içmek önerilir. Bunun yanı sıra aktif bir yaşam tarzı benimsemek ve düzenli egzersiz yapmak, böbrek taşı düşürme sürecini destekler.
Üreter kanaldaki 5 milimetrenin altındaki taşlar kendiliğinden düşebilmektedir. Bol su ve hareket, taşların düşmesine yardımcı olur. Üreter kanalları genişletici ilaçlar sayesinde de taş düşürmek mümkündür. Ancak 5 milimetrenin üstündeki taşlar operasyon yolu ile alınmaktadır.
Kanala düşen böbrek taşı nasıl alınır? Üreterorenoskopi denilen yöntem ile idrar yapılan delikten girilerek mesane ve daha sonra kanala ince optikler yardımı ile ulaşılır ve daha sonra içerisinden lazer gönderilerek taş hedef alınır ve gözle görülemeyecek küçük parçalarına ayrılır.
Taşlar safra kanalına düşerse sarılık, idrar renginde koyulaşma, dışkı renginde açılma, ateş olabilir. Taşlar pankreas kanalını etkileyip pankreatit denilen(pankreasın bir çeşit iltihabı) durumuna yol açarsa kuşak tarzında belin her iki yanına vuran ağrı da oluşabilir.
Eğer taş idrar kanalına girmiş ve orda ise idrar kanalı spazma girerek gerilmektedir. Bu gerilmeler şiddetli ağrıları doğurmaktadır. Böbrek havuzunun böbrek taşı tarafından tıkanması aynı idrar kanalında olduğu gibi şiddetli ağrılara sebep olur. Böbrek ağrıları ilk zamanlarda aralıklarla olur.
Hareket etmek yalnıza taş için değil, genel sağlık için de önerilir. Ancak halk arasında taşı olan hastalar için önerilen ip atlama, hoplama, zıplama gerçekten de taşların hareket etmesini kolaylaştırır.
Kum veya taş dökme sırtta ya da yanlarda ağrı, idrarda kan ve ağrı ile birlikte mide bulantısı-kusma ile belirti verebiliyor. Çoğu böbrek taşı nohut büyüklüğünde iken, bir kum tanesi kadar küçük ya da bir golf topu kadar büyük de olabiliyor.
Bol lifli besinleri tüketmek. Ürik asit taşları için; pürin içeren protein değeri yüksek sardalya, sakatat, kuru bakliyat, mantar, ıspanak, karnıbahar, et tüketimi, bira ve benzeri alkollü içecekleri kısıtlamak. Tuz kullanımını azaltmak. Bol bol hareket edip egzersiz yapmak, kilodan kaçınmak.
En sık ortaya çıkan belirti ağrıdır. Böbrek taşları ağrı dışında bulantı, kusma, idrarda kanama, idrar yapma alışkanlığında ani bozulma gibi belirtilere de yol açabilir. Bunlar arasında; sık idrara çıkma, idrarı yapıp rahatlayamama, idrar yaparken yanma, idrar akışkanlığında azalma sayılabilir.
Genel veya spinal (belden iğne ile uyuşturma) anestezi altında dış idrar kanalından kameralı aletle girilir ve idrar kesesine ulaşılır. Bu sırada idrar borusunda darlık varsa bu dar bölge lazerle veya soğuk bıçakla açılabilir. Mesane içindeki taş lazerle toz haline getirilir ve temizlenerek ameliyat tamamlanır.
Bu kanal kendini bir içindeki idrarı atmaya çalıştıkça kasıldıkça ağrı olur. Sonra bir rahatlar. Ama o ağrı gittikçe şiddetlenir. Eğer taş oradan düş Müddetçe ağrı geçmez.
Medikal Tedavi: 5 mm'ye kadar olan taşların tedavisinde medikal tedavi tercih edilebilir. Bu büyüklükteki taşların büyük çoğunluğu ağrı kesici, antispazmodik ilaç tedavisi ve bol sıvı alımı ile düşürülebilir. Ancak taşın boyutu büyüdükçe müdahalesiz düşürme olasılığı azalır.
Bu durumların başında çok şiddetli ve keskin ağrılar gelir. İdrar kanalına düşen üreter taşları hastaların bel, karın ve kasık bölgelerinde dayanılması zor ağrılara neden olabilir. Bu durumda ağrı kesiciler yardımıyla ağrıların hafifletilmesi amaçlanır.
Böbrekteki taşların idrar yolunu tıkaması ve idrar kesesine idrarı taşıyan yol olan üreterlere ilerlediğinde ise, taşın seviyesine göre şiddetli, bazen dayanılmaz yan ağrısı, bulantı, kusma, karında şişkinlik, kasığa vuran ağrı, sık idrara çıkma gibi şikayetlere sebep olabilir.
Dünyanın en büyük böbrek taşı çıkarıldı: 801 gram.
Böbrek taşı tedavisi tamamen taşın büyüklüğüne ve idrar yolundaki yerine bağlı. Örneğin üreter dediğimiz böbrekle idrar yolunu bağlayan boruyu tıkayan bir taş varsa, bu taşların ilaçların yardımıyla birkaç hafta içinde kendiliğinden düşmesi beklenebiliyor.
Böbrek içinde bulunan minerallerin sertleşmesiyle ortaya çıkan böbrek taşlarının oluşmasında pek çok etken rol oynayabilir. Özellikle üriner sisteme düşen taşlar, kişilerin çok şiddetli ağrı hissetmesine neden olur. Çok küçük taşlar bol su tüketimi ve ağrı kesicilerle doğal olarak vücuttan atılabilir.
Kekik çayı hazırlayarak düzenli şekilde içerseniz; böbreklerin daha sağlıklı çalışmasını ve kumların daha kolay atılmasını sağlayabilirsiniz. Kum dökme bitkisel olarak kekik kullanıldığında daha rahat bir süreç olarak atlatılabilir.
Böbrek Taşı Tedavisi. 8 mm altındaki taşlar çoğunlukla kendiliğinden düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri