24 saatlik idrar tetkiklerinde 1 gramın üstü protein kaçağı önemli, 1-3 gram ve üstü değerler ciddi protein kaçağı olarak değerlendirilir. Romatizmal hastalıklarda protein kaçağı görülebilir. En sık karşılaşılan durum; uzun süren inflamasyon nedeniyle böbreklerde amiloid birikimine bağlı gelişen amiloidozistir.
Cevap: İdrarda protein kaçağına birçok neden olabilir. Bunlar arasında böbrek hastalıkları (glomerülonefrit, nefrotik sendrom), diyabet, yüksek kan basıncı, enfeksiyonlar, iltihaplanmalar, bazı ilaçlar ve bazı kanser türleri yer alabilir.
AŞIRI PROTEİN TÜKETİMİ BÖBREK YETMEZLİĞİNE SEBEP OLUYOR
Ancak zaman içerisinde sürekli olarak yalnızca et ile beslenilmesi durumunda sindirim sistemi, yetisini kaybetmekte ve oldukça zorlanmaktadır. Böbrekler sindirimi gerçekleştiren en önemli organlardan biridir.
ACR, idrarınızda albümin olup olmadığını gösterir. İdrarınızdaki normal albümin miktarı 30 mg/g'dan azdır. GFR sayınız 60'ın üzerinde olsa bile 30 mg/g'ın üzerindeki herhangi bir şey böbrek hastalığınız olduğu anlamına gelebilir.
İdrarda Protein Kaçağı Nasıl Tedavi Edilir? Farklı tanılara göre farklı tedavi yöntemleri uygulansa da ilk yaklaşım diyet, protein kısıtlaması, tansiyonun kontrol altına alınmasıdır. Ayrıca eşlik eden hastalığa yönelik spesifik tedaviler de uygulanmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
İdrarda protein kaçağının başlıca nedeni, genellikle böbrek hastalıkları, böbrek iltihabı (glomerülonefrit), diyabet veya yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarıdır. Bu nedenlerden biri teşhis edildiğinde, öncelikli olarak bu temel sorunun tedavi edilmesi gerekmektedir.
İdrarda protein kaçağı genellikle böbrekle ilgili rahatsızlıklara işaret eder. Bu hastalıklar etkin bir şekilde tedavi edilmediğinde ise böbrek yetmezliği ortaya çıkabilir. Bu nedenle idrarda protein kaçağının hafife alınmaması, mutlaka araştırılması gerekir.
Böbrekler, protein süzemez hale gelir, protein kaçırmaya başlanır. Demir bakımından zengin gıdalarda alışkanlık haline getirildiğinde böbrekte protein kaçağına neden olur. Bu nedenle, proteince zengin besinlerin tüketimi alışkanlık haline getirilmemeli, beslenme düzeninde çeşitlilik tercih edilmelidir.
Fazla alınan protein vücutta protein deposu olmadığı için yağa dönüşerek depo edilir. Hayvansal kaynaklı proteinler doymuş yağ ve kolesterol içerir. Bu nedenle kalp ve damar sağlığı için risk faktörü oluştururlar. Ayrıca proteinlerin parçalanması sonucu oluşan artık öğeler böbrekler ve idrar yoluyla atılmaktadır.
24 saatlik idrar tetkiklerinde 1 gramın üstü protein kaçağı önemli, 1-3 gram ve üstü değerler ciddi protein kaçağı olarak değerlendirilir. Romatizmal hastalıklarda protein kaçağı görülebilir. En sık karşılaşılan durum; uzun süren inflamasyon nedeniyle böbreklerde amiloid birikimine bağlı gelişen amiloidozistir.
Fazla Protein Böbrekleri Bozduğu Gibi, Kas Kitlesini de Artırmıyor. Günde 1 kilogram başına 2 gram ve üzerinde protein alımının böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkilediğini ve kas kitlesini arttırmada da ek fayda sağlamadığını söyleyen İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr.
Karaciğer Hastalıkları: Bilinçsiz bir şekilde vücudun ihtiyacından fazla alınan proteinin vücuttan atılması için karaciğerin daha fazla çalışması gerekir. Özellikle karaciğer hastalığı olan kişilerde bu durum pek çok sağlık problemine yol açabilir.
Geçici ve ortostatik proteinüri genellikle tedavi gerektirmez. Hafif dereceli proteinüri de ciddi sorun yaratmaz ve bazı ilaçlar ile protein kaçağı azaltılabilir.
Ödem ve idrardaki protein 1-4 hafta içinde ortadan kalkar (proteinsiz idrar, remisyon olarak nitelendirilir).
Maydanoz suyu: İdrar söktürücü özelliği ile bilinen maydanoz suyu, böbreklerin temizlenmesi açısından faydalıdır. Kereviz suyu: Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olan kereviz sapını, su ekleyerek blenderdan geçirip tüketebilirsiniz.
Genel itibariyle eğer hastalığın şiddeti ve biyopsi sonucu hafifse protein kaçağını azaltıcı bazı tansiyon ilaçları öncelikli tedavi olarak uygulanmaktadır. Bununla birlikte hastaya tuz kısıtlaması gerekirse sıvı kısıtlaması yapılmaktadır.
Tütün ve sık sık alkol tüketimine geçit yok!
Alkol böbreklere ve karaciğere karşı olumsuz olan kimyasallar ve toksinler barındırır. Haliyle çok fazla tüketildiğinde böbreklerin iflas etmesi kaçınılmaz bir gerçeğe dönüşür. Sigara da aynı şekilde böbreklerin en önemli düşmanı arasında yer alıyor.
Böbrekler, kanda bulunan zararlı maddeleri filtre ederek idrar yoluyla atarken, proteinlerin idrara geçmesine izin vermez. Bununla birlikte, ateş, hipertansiyon, diyabet ve en sıklıkla da böbrek bozuklukları gibi bazı durumlarda, böbrek etkili bir şekilde çalışamaz. Bu, proteinlerin idrara kaçmasına neden olur.
Nefroloji bölümü, böbrek hastalıkları ile ilgilenir. Aynı zamanda iç hastalıklarının da bir yan dalıdır. Bu bölümde kistik böbrek hastalıkları, akut böbrek yetmezliği, hipertansiyon, kronik böbrek yetmezliği, idrarda protein kaybı ve idrarda kan gibi rahatsızlıkları tedavisi gerçekleştirilir.
İdrar çıkarmaya başlandıktan sonra bir miktar idrar tuvalete yapılmalı, sonra 9-10 cc idrar, steril idrar kabına yapılmalıdır. Ardından geri kalan idrar yeniden tuvalete yapılmalıdır. Bu şekilde alınan idrar numunesine orta akım temiz idrar adı verilir.
Genellikle sağlıklı yetişkinlerde bu oran 0.2 ile 0.8 arasında olmalıdır.
Yani “Su içmek böbrekleri yorar mı?” sorusunun yanıtı, ideal seviyede su içiyorsanız ve bir sağlık sorununuz yoksa hayır. Fakat fazla su içmek böbreklerinizi yorabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri