Kuzu budundan, parmak kalınlığında yapraklar kesin. Yoğurt, karabiber, tuz ve yemeklik doğranmış soğanı karıştırın ve etleri hazırlamış olduğunuz bu terbiyede 24 saat bekletin. Bir günün sonunda, yaprak halindeki etleri, kebabın özelliği olan şişe takın ve yatık haldeyken ateşte çevire çevire kızartın.
Ücretlendirme de şiş başına oluyor. 2023 yılı için cağ kebabın porsiyon (tek şiş) fiyatı ortalama 20-25 TL arası değişiyor.
Cağ kebabı, oğlak veya kuzu etinden yapılan Türk mutfağında bir çeşit kebaptır.
Erzurum yemekleri denince akla ilk cağ kebabı gelir. Ünü tüm ülkeye yayılıp her şehirde kebapçıları açıldığı için bu lezzetten mahrum kalmamız ise büyük şans!
İlgili 42 soru bulundu
Et yatık biçimde odun ateşinin kızgın közüne 10–15 cm yüksekte pişirilir ve döner bıçağı ile kesilip cağ/bico üzerinde ızgaraya konulur. Burada biraz daha pişirilir. Cağ Kebabı yanında soğan, mevsim salata, acılı ezme,süzme yoğurt ve lavaş ile birlikte servis edilir.
Cağ Kebabının Tarifine Başlamadan İçindekileri Sunuyoruz
Kebabımız kuzu eti, kaya tuzu, karabiber ve soğandan oluşur. 55 kilogram et için oranları aşağıdaki gibidir.
Büryan (Perive) çamur ile kapağı kapatılmış bir kuyuda odun ateşi ile pişirilmesi ile olur. Kızgın kuyularda pişirilen "Büryan" genelde yazın tüketilen bir et yemeğidir. Et çengellerle önceden kızdırılan yeraltı kuyularına sarkıtılır ve kuyunun ağzı kapatılır.
Adana kebap yapımı için öncelikle ve en önemli nokta olarak tercih edilen et, kuzu ya da koyun eti olmalıdır. Kuzu etinin yanında genel olarak kullanılan malzemeler, kuyruk yağı, pul biber ve tuzdur. Günümüzde evde yapılan Adana usulü kebaplar için sarımsak, salça ve soğan da eklenebiliyor.
Erzurum'da ki en meşhur yemeği cağ kebabı olarak bilinmektedir. Kuzu ve dana eti ile özel olarak hazırlanan cağ kebabı yatay bir şekilde pişirilmektedir.
1Cağ Kebabı
Erzurum mutfağı denildiğinde ilk akla gelen yemek, cağ kebabıdır elbet.. Kuzu etinden yapılan bir tür et döner.
Erzurum, Cağ Kebabı, Oltu Taşı gibi ürünlerle ünlüdür. Bunun dışında tarihiyle de ön plana çıkan Erzurum, Aziziye Tarabyası,Üç Kümbetler, Erzurum Kalesi ile de bilinmektedir.
Cağ kebabı kaç dakikada pişer? 15 dakikada hazırlanan cağ kebabı 35 dakikada pişer.
Cağ'ın alt tarafı, ocağın yanında hazırlanan ızgarada isteğe göre kızartılır ve porselen veya krom tabakta servis edilir. Bir Erzurum Oltu Kebabı ortalama 80 gr. Olarak sunulur. Cağ'sız tabakla servis durumunda ise bir porsiyon diye tabir edilen servis 100 gr. olarak sunulur.
Dönerler sığır etinden yapılabilirken cağ kebabı sadece kuzu, keçi ve oğlak gibi küçükbaş hayvanlardan yapılır. Dönerden kesilen parçalar direkt olarak servis edilirken cağ kebabında durum biraz daha farklıdır. Cağ kebabı ağır ateşte pişerken kebaptan büyük parçalar kesilir ve şişlere geçirilir.
Cağ kebabı şişi ölçü özellikleri her bir üründe değişiklik gösterir. Cağ kebabı şişi 20 cm ölçü özelliğine sahip olarak tasarlanan ürünler orta boyda ahşap sap detayları ile kararma, kızarma ve paslanma gibi problemler ile karşılaşmadan hijyenik kullanım avantajı elde edebileceğiniz ürünlerdir.
Cağ Kebabının 100 gramında 224 kcal kalori, ayrıca 1 Porsiyon yani 300 gram Cağ Kebabında 672 kalori bulunmaktadır. Kalorisinin büyük kısmını (%53) yağdan alan Cağ Kebabını kilonuza göre hesaplayarak uygun miktarda tüketebilirsiniz.
Cağırtlak kebabı tercihen erkek koyundan akciğer, karaciğer, yürek, böbrek ve yağ olarak çöz yağı veya kuyruk yağının terbiye edilmeden bir şişe sırasıyla tek tek dizilerek mangalda pişirilmesiyle elde edilen kebaptır.
Etin cağda az pişmiş haline “Tatari” denir.
“Taste Atlas” (Lezzet Atlası) sitesinin, 2022 yılı dünyanın en iyi geleneksel yemekleri listesinden, Türkiye'den Erzurum bölgesinin Cağ kebabı ilk 100 geleneksel yemek arasında 9. sırada yer aldı.
Kuyu Kebabı (Tak Tak Kebabı) İzmir'in Tire İlçesi'ne has bir lezzettir. Tire çarşısında bu kebabı yapan birkaç işletme vardır. Zeminden aşağıda kuyu şeklinde yapılan tandıra bütün bir kuzunun geceden asılarak yavaş yavaş, sabaha kadar odun ateşinde kızartılması ile hazırlanan bir kebap şeklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri