Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Böceklenmiş unu çöpe atmaya gerek kalmadan temizlenerek tüketilebilir. Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir. Böceklenen un, geniş bir tepsiye alınarak havalandırılır ve böcekleri ayıklanarak kullanılabilir.
Bakliyat ve pirinç saklanılan yerde kelebek ve kurt görüldüğünde bütün ortamı temizlemek gerekir. Ürünlerin tüketilmemesi gerekir.
İlgili 45 soru bulundu
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Kurtlanan Pirinç Yenir Mi? Öncelikle, pirinç gibi bakliyat paketlerinin altında tozlanma varsa, bu paketler alınmamalıdır. Tozlanma, ürünlerdeki kurtlanma ve pirinç bitinin bir göstergesidir. Tozlanmış ürünler kesinlikle tüketilmemelidir.
Bakliyatların bozulmasının ve böceklenmesinin en büyük sebebi nemdir. Nemli ortamlarda bakliyatlar küflenir, renk değiştirir, lezzet kaybeder ve içinde böcekler ürer. Bu nedenle bakliyatları kuru, serin, karanlık ve hava almayan kaplarda saklamak gerekir.
Bu nedenle, bulgur ve pirinç gibi çeşitli bakliyatların bulunduğu cam kavanozlara veya saklama kaplarına biraz tuz ekleyebilirsiniz. Örneğin, yaklaşık 1 kg bakliyat içerisine 1 yemek kaşığı tuz ekleyerek nemlenme, küf oluşumu ve böceklenme gibi ihtimalleri azaltabilirsiniz.
Un çuvalları gibi kuru ürünleri, bit istilasının olduğu alanda sakladıysanız, ürünleri temiz olduğunu düşünseniz de en az dört gün boyunca dondurucuya koyun. Soğuk ortam bitleri, yumurtaları ve larvaları öldürecektir. Daha sonra, bu ürünler buzdolabında veya derin dondurucuda hava geçirmez kaplarda saklayın.
Bakliyatların ömrünü takip edebilmeniz açısından kavanozların üzerlerine, stoklamaya başladığınız tarihi yazmanızda fayda olacaktır. Kavanozlara koyduğunuz bakliyatları karanlık, serin, kuru, evcil hayvanların mamalarından ve yemlerinden uzak, haşere öldürücülerle temizlenmiş bir yerde 3 yıl kadar saklayabilirsiniz.
Güneş ışığı, nem gibi faktörler bakliyatın kurtlanmasına neden olmaktadır. Bakliyat kurtlanması kış aylarına oranla yaz aylarında daha sık rastlanan bir durumdur. Yaz aylarında özellikle havanın ısınması ve güneşin fazla etkisini göstermesiyle birlikte bakliyatlar daha hızlı bozulmaktadırlar.
Defne yaprağı dediğinizi duyar gibiyim. Bu yaprağın aromatik kokusu bakliyat böcekleri tarafından çok sevilmezler. Şayet bakliyat kavanozlarına bu yapraklardan birkaç adet koymanız bu böcekleri bir süre bakliyatlarınızdan uzak tutacaktır.
Filizlenmiş tohumları çiğ olarak tüketebilir ya da kısa süre pişirdikten sonra yiyebilirsiniz.
Bakliyatlarla dolu o kavanozları ya da bez torbaları mümkünse sıcaklığı 0 ila 5 derece arasında, bu mümkün değilse en fazla 15-18 derece arasında olan ortamlarda ve karanlıkta, güneş ışığından uzak alanlarda saklamalısınız. Rutubetsiz bir dolap, bunun için uygun olacaktır.
Mutfak çekmeceleri, mobilya altları ve gardıropları haftada bir kez süpürün ve sirkeli suyla silin. Dolabın içine çay ağacı yağı sürebilirsiniz. Bu yağ rutubeti en aza indirir ve güve oluşması riskini düşürür. Kurutulmuş lavanta, nane ve kekiği keselerin içine doldurun ve ağızlarını kapatın.
Makarna, kuru fasulye, nohut, mercimek, pirinç ve bulgur gibi uzun süre fakat oda sıcaklığında saklanabilecek gıdalar için en iyi tercih yine plastik kaplardır.
Çünkü uzun süre havasız kaldığında da böceklenir. Unu saklama kabından aldıktan sonra kabın ağzını çok uzun süre açık bekletmemek gerekir. Un kullanıldıktan sonra kabın ağzı sıkıca kapatılmalı ve uygun saklama alanına yerleştirilmelidir.
Uzun Süreli Saklama: Pirincin uzun süreler boyunca saklanması, böceklenme riskini artırabilir. Çünkü bu süre zarfında yumurtalar ve larvalar gelişebilir. Kontrolsüz Depolama: Pirincin kontrolden çıkmış veya düzensiz bir şekilde depolanması, böceklerin kolayca yayılmasına neden olabilir.
Depolama koşulları Bakliyat ürünleri, nemli ve sıcak ortamlarda özellikle kurtçuklar ve güveler için çekici olabilir. Eğer depolama alanında nem veya sıcaklık kontrolü eksikse, bu zararlılar ürünlerin içine girebilirler ve çoğalabilirler.
peki bu durumdan nasıl kurtulabilirsiniz? aldığınız bakliyat ürününü paketinden çıkarmadan direkt -18 derecede dondurucuya atın, 1-2 gün sonra çıkarın.
Bakliyat böceklerinden kurtulmak için küp şeker de oldukça etkili bir çözümdür. Defne yaprağını bulgur, pirinç ve mercimek gibi bakliyatların içine koyduğunuz da yiyeceklerin kokusunda değişim olmaz ancak çay ve kahve gibi içeceklerin aromasında bazı değişikliklere neden olur.
Değerli kardeşimiz, Meyve kurtlarını çıkarıp tek başına yemek caiz olmaz. Ancak çıkarılmadan meyveyle beraber yenilmesinin bir sakıncası yoktur.
Tam taneli pirinç (esmer, kırmızı veya siyah):
Kepek katmanındaki yağdan dolayı, bu tür pirincin yaklaşık altı aylık raf ömrü vardır. Daha uzun raf ömrü için buzdolabı veya dondurucuda saklanması tavsiye edilmektedir. Pişmiş pirinç, buzdolabında üç ila beş gün arasında veya dondurucuda altı aya kadar saklanabilir.
Çikolata küflenmez, kurtlanmaz. Ancak, çikolatanın üzerindeki veya içindeki fındık ve Antep fıstıkları, uygun hammadde seçimi, paketleme ve depolama koşullarına dikkat edilmediği takdirde küflü olabilir veya haşere oluşumuna neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri