Bu minik oluşumlar, ürünün ilaçsız, yerli ve doğal olduğunu gösterir. Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Ceviz içerisinde beslenmesini 30-40 günde tamamlayan kurtçuklar meyveyi terk ederler. İlaçlama yapılmadığı takdirde meyvelerin kurtlanarak dökülmesine neden olurlar. Dökülmeyen kurtlu meyveler ise pazar ve sofralık değerini yitirmektedirler.
-Cevizde küf oluşumunu tüylenme, renk değiştirme (grileşme), acılaşma gibi gözlemleyebiliyoruz. Bu şekilde renk değişimleri oluşan, küflenen cevizler imha edilmeli asla tüketilmemelidir.
Aflatoksinler gözle tespit edilemezler. Sadece laboratuvarlarda analiz edilerek gıdaların aflatoksin içerip içermediği tespit edilebilmektedir. Bu nedenle özellikle belirtilen gıdalar alışveriş sırasında titizlikle seçilmelidirler. Aflatoksinler genel olarak karaciğere zarar verirler.
Kabuklu cevizler kırılmadığı, hava almadığı müddetçe yaklaşık olarak bir ya da iki yıl sorunsuz şekilde saklanabilir. Kabuklu ceviz saklanırken güneş ve neme maruz kalmaması gerekir.
İlgili 30 soru bulundu
Kabuksuz cevizleri güneş görmeyen bir yerde veya buzdolabında 6 ay, derin dondurucuda ise 1 yıla kadar saklayabilirsiniz.
(kabuklu veya kırılmış iç cevizimizi buzdolabı poşetlerinde haftalık kullanım ölçülerinde saklamanızı tavsiye ederiz.) Uzun süreli saklamak için, iç ceviz veya kabuklu olarak ve kısa süreli kullanımlık paketler halinde buzdolabının derin dondurucu bölümünde muhafaza ediniz. Yıl boyunca tazeliğine muhafaza edecektir.
Cevizin saklanması için serin ve kuru yerlere ihtiyaç duyulmalıdır. Nemli bir yere maruz kaldığında kelebek benzeri böceklerin cevizi koyduğunuz yerde üremesi olası bir durumdur.
Küflerin üremesi için en ideal şartlar nemli ve sıcak ortamlardır. Bu sebeple aflatoksin riski bulunan gıdalar kuru ve soğuk ortamlarda uygun ambalajlarda saklanmalıdır. Gıdalarda aflatok- sin üremesini engellemek için doğru ve hijyenik üretim, uygun muhafaza koşulları ve son tüketim tarihinden önce tüketmek gerekir.
Zaten, aflatoksin kelimesi de, onu yapan küfün adından (Aspergillus flavus) ve zehir anlamına gelen "toksin" kelimesinden türetilmiştir. Bu madde, bir çok organın yanı sıra esas olarak karaciğer üzerinde etkili olmakta ve giderek karaciğer kanserine yol açmaktadır.
Fındık, ceviz gibi sert kabuklu yemişler ve tahıllar üzerindeki küf tarafından oluşturulan aflatoksin, fazla miktarda tüketilirse, karaciğer kanserini tetikliyor.
Cevizlerin kurtlanmasının sebepleri arasında ceviz sineklerine yol açan doğal ortamlar, cevizin çürümüş kabukları ve iyi saklama koşullarının sağlanamaması sayılabilir. Kabuklarında çatlaklar, delikler veya çürükler bulunan cevizler, ceviz sineklerine giriş yapmaları için kolaylık sağlar.
Yeşil kabuğundan ayrılmış olan cevizler, suyla yıkanır.
Ceviz kıracağınız veya sert ve kırılmaz bir cisimle cevizinizin tam tepe noktasına vurun. Tam tepe noktasına vurduktan sonra elinizle kabukları iki yana ayırın. Cevizleriniz bütün halde en kolay bu yöntemle çıkacaktır. Kırdıktan sonra cevizlerinizi ayıklayın ve afiyetle tüketin.
Cevizde en önemli zararlılardan biri ceviz iç kurdu(cydla pomonella) dır.Bu zararlı ülkemizde genellikle 2-3 döl verir.Larvaları meyvede zarar yapar. Yumurtadan çıkan larvalar meyveyi delerek içeri girer,galeri açarak beslenir.Sonuçta meyveler dökülür.Mücadelesi yapılmazsa önemli zararlar verir.
Ceviz iç kurdu, meyve kalitesini olumsuz etkileyen zararlılardan biridir. Ekteki fotolarda görüldüğü üzere; Nedeni; böcek yumurtalarının larvaya dönüşerek meyve dış kabuğundan içeri girmesidir.
Aflatoksinler özellikle Antep fıstığı, yer fıstığı, badem, fındık gibi sert kabuklu ile kuru incir gibi kurutulmuş meyvelerde; buğday, arpa, pirinç gibi tahıllarda, mısırda, kırmızıbiber gibi baharatlarda bulunur.
B1 tipi zehrin Albümin ile birleştiğini kanda saptamakla son 2 aydaki zehirlenme tespit edilebilir. Uzun vade zehirlenmede kullanılır. Diğer yönteme göre daha başarılıdır. M1 tipi zehrin(Zehrin yıkım ürünü) Guanin ile birleştiğini idrarda saptamakla son 24 saatteki zehirlenme tespit edilebilir.
Aflatoksinler insanlarda akut nekroz, siroz ve karaciğer kanserine neden olurlar. Özellikle B1, kuvvetli bir kanserojendir ve etkisini karaciğerde gösterir. Aflatoksin seviyesinin yüksek olmasının pek çok zararlı etkileri bulunmakla birlikte, düşük olması da tehlikeyi azaltan bir faktör değildir.
Ceviz iç kurduna karşı Elma iç kurdu için kullanılan ilaçlar da uygundur. İkinci iç kurdu ilaçlaması 40 gün sonra tekrar edilecek. Eğer bahçeniz 600 rakımın altında sıcak bir bölgedeyse 2.ilaçlamadan 35 gün sonra 3.ilaçlama yapılmalıdır.
Cevizi kabuklu olarak muhafaza etmek tazeliğini koruması açısından daha verimlidir. Kabuklu cevizi hava geçirgenliği olan bir filede veya bir tepsiye yayarak güneş görmeyen, kuru ve serin bir ortamda saklamanız yeterli olacaktır. Bu şekilde sakladığınızda 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz.
Kabuklu Ceviz Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Cevizler doğru yöntemlerle hasat edilir, kurutulur ve uygun şekilde saklanırsa lezzetini ve sağlıklı özelliklerini çok daha uzun süre koruyabilir. Kabuklu ceviz alırken kabuğun rengine, cevizin ağırlığına ve kokusuna dikkat etmeniz gerekir.
Fırının içinde sıcağıyla soğuyana kadar bıraktım. Soğuyunca buzdolabı poşetine koydum derin dondurucuya kaldırdım. Merak etmeyin öyle kalıp gibi donmuyor istediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Ceviz kabuğuyla iki yıl, kabuksuz buzdolabında iki ay kadar saklanabiliyor.
Ceviz fiyatları 2023 yılında kilo (kg) bazında 136₺'dir. Ancak alacağınız cevizin türüne göre fiyat değişmektedir. Normal kabuklu ceviz 136₺ iken kabuksuz ceviz 266₺ fiyatındadır.
Taze veya kurutulmuş olması sağlık yönünden etkisi değiştirmez, taze ve kuru ceviz arasındaki fark, taze cevizin su içeriğinin daha fazla buna bağlı olarak da enerji içeriğinin daha düşük olmasıdır. Ceviz, meyvesi kadar tahtası da değerli olan, uzun ömürlü ve hoş kokulu geniş yapraklara sahip ağaçlarda yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri