Bodrum sadece Türkiye'de değil dünyada da turizm açısından bilinen bir ilçedir. Nüfus açısından il genelinde Muğla merkez ve Fethiye'yi geçerek en büyük ilçe unvanına sahip olmuştur.
Ege Bölgesi'nde, Muğla iline bağlı bir ilçe olan Bodrum, doğu ve kuzeydoğusunda Milas, kuzeybatı, batı ve güneyinde ise Ege Denizi ile çevrilidir. İlçe kuzeyde Güllük, güneyde Gökova Körfezi arasında bir yarımada üzerinde yer almaktadır.
Bodrum sadece Türkiye'de değil, dünyada da turizm açısından bilinen bir ilçedir. Nüfus açısından il genelinde Menteşe ve Fethiye'yi geçerek en büyük ilçe unvanına sahip olmuştur.
bodrum'un il olması, coğrafi yapısı açısından çok uygun değil. çünkü bodrum bir merkez değil, bir yarımada ve muğla ilinin en ucunda yer alıyor. yani interlandında bağlanabileceği başka bir ilçe yok şu anda.
İlgili 15 soru bulundu
Muğla ili, Türkiye Cumhuriyeti'nin Ege Bölgesi'ne dahil olan, topraklarının küçük bir kısmı Akdeniz Bölgesi içine giren Ortaca, Dalaman, Fethiye, Marmaris, Datça ve Bodrum gibi tatil bölgeleri ile ünlü ildir.
Marmaris, Muğla'nın 13 ilçesinden birisidir.
Cumhuriyetle birlikte şehrin adı " Bodrum" olarak anılmaya başlandı. Bodrum'un tarihini anlatan kaynaklara göre ilçe 1872 yılında kurulmuştur. 680 km² alana sahip olan ilçe Kuzeyde Güllük, Güneyde Gökova körfezlerinin çevrelediği yarımadada yer almaktadır. Bodrum'un sadece Milas İlçesi ile kara sınırı vardır.
Bodrum Hakkında
Yarımadanın kuzey, güney ve batı kısımlarından Ege Denizi ile çevrilidir.Bodrum'un beldeleri Bitez, Türkbükü, Gümüşlük, Gümüşdoğan, Konacık, Mumcular, Ortakent Yahşi, Turgutreis, Yalı ve Yalıkavak'tır.
Fethiye, Akdeniz Bölgesi'nin batısında, Muğla iline bağlı bir ilçedir. Yüzölçümü 3.059 km²'dir.
Halikarnassos'ta (Bodrum'un eski adı) M.Ö. 484 yılında doğan ve "Tarihin Babası" olarak bilinen HEREDOT'a göre Bodrum Dor'lar tarafından kurulmuştur. Daha sonra Karya ve Leleg'ler bu bölgeye yerleşmişlerdir. M.Ö.650 yılında Megeralılar gelerek şehri genişletmişler adını da Halikarnassos olarak değiştirmişlerdir.
Muğla turistik bir şehir olduğu için pahalı bir şehir. Yani her türlü hizmetin en kalitelisi Muğla'da verilmektedir. Bu, yüksek kaliteli hizmetlerle hayatı daha pahalı hale getirir. Hayat pahalılığı Türkiye ortalamasından yüksek olmasına rağmen Avrupa'dakinden daha ucuzdur.
Milas, Muğla'nın 13 ilçesinden birisidir. 2014 senesine kadar 13 mahallesi, 114 köyü ve 5 beldesi olan kent yeni çıkan büyük şehir yasası ile ilçe sınırları içerisindeki bütün yerleşim birimlerinin mahalle olmasıyla ilçe sınırları içerisinde toplam 132 mahalle sayısıyla ayrı bir konuma gelmiştir.
Muğla ili, 2021 yılı itibarıyla idari olarak 13 ilçe ve belediye ve 569 mahalleye ayrılmıştır. İlin toplam nüfusu 2021 yılı itibarı ile 1.021.141 kişidir. 13 ilçe arasında toplam nüfus baz alındığında en büyük üç ilçe sırasıyla Bodrum, Fethiye ve Milas'dır.
1884 yılında 5 ilçe, 3 bucak ve 329 köyden meydana gelen Menteşe Sancağı 30 Ekim 1913'te Aydın eyaletinden ayrılarak il olmuş ve Muğla adını almıştır.
Ülkemizin zengin kültürel mirasa sahip en önemli yerleşim yerlerinden olan, dünyanın 7 harikasından biri sayılan Halikarnas Mozolesi'nin bulunduğu, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti kendisine çeken doğal güzellikleriyle Bodrum, Heritage Festival için bulunmaz bir 'start' noktası olacak.
Bodrum Merkez – Çarşı Mahallesi.
Muğla'nın ünlü tatil merkezi Bodrum, yılın en kalabalık günlerini yaşıyor. İlçenin yaklaşık 190 bin olan nüfusu 1 milyonu aştı.
Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos'u fethi ile birlikte Bodrum Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır.
“Bodrum” sözü, ansiklopedilere göre 1400'lü senelerin başında Şovalyeler'in yaptırdıkları kaleden gelmektedir. Şovalyeler kaleye mensup oldukları dinin büyüklerinden Aziz Petrus'un isminin Lâtincesi olan “Sanctum Petrum” adını vermişler ve “Petrum” sözü zamanla “Bodrum” olmuştur...
Her zaman gözde olan Bodrum Yarımadası, Anadolu'da iz bırakan sayısız uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Dorlar, Karyalılar, Lelegler, Megeralılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Osmanlılar bu uygarlıklar arasındadır.
Kayı boyunun faaliyet sahasını teşkil eden Denizli'nin güneyindeki Türkmenler, XIII. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Dalaman çayını aşıp ilerlemeye başladılar. Menteşe Bey'in liderliğindeki bu Türkmenler XIII. yüzyıl sonlarında şimdiki Bodrum dolayına ulaşmış ve burayı bir deniz üssü olarak kullanmış olmalıdırlar.
Fethiye. Muğla'ya gitmek için en güzel ilçesini seçmek isteyenler ise Fethiye'yi listelerine ekleyebilir. Fethiye sonsuz maviliğe ve keşfedilecek pek çok güzelliğe sahiptir. Fethiye ilçesinin onlarca güzelliğe sahip olmasının dışında, onu ünlü eden özelliği ise Ölüdeniz'in Fethiye'de bulunmasıdır.
Menteşe, Muğla'nın merkez ilçesidir. Denize kıyısı olmayan ilçede halkın en büyük geçim kaynağı tarım, ormancılık ve hayvancılıktır.
Muğla, mermer yatakları ve mermer sanayisi açısından ülkemizin en önde gelen şehirlerinden biridir. Türkiye mermer üretiminin yaklaşık %20' sini oluşturan, Kavaklıdere ve Yatağan ilçelerindeki mermer ocaklarından çıkan hammadde, yine bu ilçelerde işlenerek dünyanın dört bir yanına yaklaşık 60 ülkeye ihraç edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri