Boğaz ağrısına ne iyi gelir sorusuna yanıt olabilecek bitki çaylarından biri papatyadır. Papatya çayı özellikle yutkunurken boğaz ağrısı yaşıyorsanız, bu ağrıyı doğal olarak yatıştırır. Papatya zaten boğaz ağrısı için uzun zamandır tıbbi amaçlar için kullanılmaktadır.
Adaçayı, nane çayı, nar kabuğu, karanfil, meyan kökü gibi bitkilerin boğaz iltihabı için oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. İltihaba iyi gelen bitkilerin doğru bir şekilde demlenmesi ve doğru bir şekilde tüketilmesi ile birlikte iyileşme hızlı bir hale getirilmektedir.
Gargaranızı, bir su bardağı ılık suyun içine bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karbonat ekleyip karıştırarak hazırlayabilirsiniz. Gargara mikropları öldürmenin yanı sıra boğazınızı da yumuşatır.
İlgili 42 soru bulundu
Viral boğaz iltihaplanması ortalama 7-10 günde geçer. Bu sürecin hızlanması hastaların istirahat etmesine, bol sıvı tüketmesine ve evde uygulayabilecekleri diğer yöntemlere bağlıdır. Bakteri kaynaklı boğaz enfeksiyonunda ise antibiyotik kullanmak gereklidir, bu da sürecin uzunluğunu değiştirir.
Çorba veya bitki çayları için
Tavuk suyu çorbası, et suyu, ıhlamur, nane çayı, papatya çayı, zerdeçal ve yeşil çay da boğazı yumuşatacağı için iltihabın tedavisi konusunda evde uygulanabilecek doğal yöntemlerdendir.
Boğazı nemli ve yumuşak tutmak için bol sıvı tüketilmelidir. Günde en az sekiz bardak su içmek vücuttaki su dengesinin korunmasına da yardımcı olur. Boğazdaki şişliği ve ağrıyı hafifletmek için ılık su veya balla karıştırılmış çay gibi içecekler tüketilebilir.
Boğaz enfeksiyonu belirtileri altta yatan nedene bağlı olarak genellikle 5 ila 10 günde iyileşme eğilimi gösterir. Bununla birlikte süre etken mikroorganizmaya bağlı olarak kısalıp uzayabilir. Örneğin gribe bağlı boğaz enfeksiyonu semptomları 5 günde geçebilirken öpücük hastalığında bu süre 4 haftaya kadar uzayabilir.
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
Tıbbi adaçayı (Salvia officinalis)
Adaçayının içerdiği uçucu bileşenlerin ağız ve boğazda yerleşen enfeksiyonlarda (farenjit, jinjivit gibi) yararlı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle kaynamış ve dinlenmiş suya eklenip 10 dakika demlenmiş adaçayı ile hazırlanan gargaranın kullanılması önerilmektedir.
Ballı ılık su, bilinen en eski yöntemlerden biri olup yutkunurken boğaz ağrısı şikayetine de iyi gelir. Bunlar dışında; tuzlu su ile gargara yapmak, papatya çayı içmek, sarımsak çiğnemek ve pastil kullanmak boğaz ağrısına iyi gelen şeyler arasındadır.
Bitki çaylarıyla veya sade olarak tüketilen bal, boğaz ağrısı ve öksürük belirtileri üzerinde baskılayıcı özelliğe sahiptir. Tuzlu su gargarası boğazın rahatlatılmasına katkı sağlar. Ilık su limon karışımıyla boğaz iltihabının etkilerini hafifletmek mümkündür.
Ihlamur, adaçayı, ekinezya, zencefil boğaz enfeksiyonu için oldukça faydalıdır. Boğaz enfeksiyonuna iyi gelen şeyler arasında; tavuk suyu çorbası, ballı limonlu karabiberli ılık su, zencefil çayı, ıhlamur, adaçayı, ekinezya bulunmaktadır. Bunları içerek boğaz enfeksiyonundan kurtulabilirsiniz.
Bitki çayları tüketin
Boğaz ağrısına ne iyi gelir, özellikle ıhlamur ve adaçayı bu konuda oldukça faydalıdır. Ihlamuru dilerseniz bal, limon veya zencefil ile de tüketebilirsiniz. Bal boğazınızdaki şişen ve ağrıyan bölgeyi yumuşatacaktır, zencefil ise balgam yoluyla enfeksiyonu vücudunuzdan atmanıza yardımcı olacaktır.
Boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olmak için, 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve isteğe bağlı olarak bir bardak bal ile karıştırılmış 1 fincan ılık su içirin. Elma sirkesi antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ılık suyla az miktarda tüketildiğinde boğaza boğaz rahatlamasına yardımcı olabilir.
Sıcak ve soğuk gıdaların tüketimi: Boğazda yer alan dokuların iltihap nedeniyle şişmesini önlemek için sıvı ağırlıklı olmak üzere sıcak ve soğuk gıdaların tüketilmesi şikayetlerin giderilmesinde etkilidir.
BETA enfeksiyonu boğaz enfeksiyonudur. BETA enfeksiyon tedavisinde penisilin türevi antibiyotikler kullanılmaktadır. BETA enfeksiyonu tedavisinde kullanılan penisilin türevi ilaçlar ağızdan alınacaksa 10 günlük antibiyotik tedavisi önerilmektedir.
Tuzlu su, papatya, rezene, adaçayı veya nane çayı gibi doğal ürünlerle gargara yapabilirsiniz. Doğal anti-enflamatuarlar tüketmek: Bal, elma sirkesi, sarımsak gibi doğal ürünler, boğaz ağrısını hafifletir ve iyileşme sürecini hızlandırır. Dinlenmek: Vücudun dinlenmesi, enfeksiyonla mücadelede önemlidir.
Bol su tüketiminin yanı sıra boğaz ağrısına iyi gelen bitki çeşitleri ile yapılan boğaz ağrısına iyi gelen doğal yöntemler kullanılır. Adaçayı, nane limon, ıhlamur, tarçın, zencefil, kekik gibi bitkiler kullanılarak hazırlanan çaylar boğaz ağrısına iyi gelen bitkisel çözüm önerileri arasında yer alır.
Geçmeyen boğaz ağrısı ve yutkunma zorluğu bir haftadan fazla sürer ve bunlara nefes darlığı, eklem ağrısı ve boğaz şişmesi gibi şikayetler eşlik ederse mutlaka bir kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalıdır.
Boğaz İltihabı İbrahim Saraçoğlu Kürü Tarifi
Ebegümeci ve adaçayını demleyin. Soğumaya bırakın ve soğuduktan sonra bu çay ile gargara yapın. Bu iki şifalı bitki hem boğaz iltihabını iyileştirir hem de ses kısıklığını ortadan kaldırır.
Muz. Yumuşak ve sağlıklı bir meyve olan muz, boğaz ağrısına karşı zorlanmadan tüketebileceğiniz yumuşak bir meyvedir. Vitamin ve mineral kapasitesi ile de bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
Bal, öksürük ve boğaz ağrısını dindirmede etkilidir. Bu nedenle çay ya da ılık suya karıştırılarak içilebilir. Tuzlu su da bu dönemde ağız salgılarının azaltılmasında etkili olabilir. 1 su bardağı ılık suya 1 çay kaşığı tuz eklenerek iyice karıştırılabilir ve bu su ile gargara yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri