Bu içeceklerin ortak özelliği (ve bırakmana sebep olacak özellik) kafein içermeleridir. Kafein uyarıcı ve idrar söktürücü özellik gösterir. Uyarıcı özelliğiyle kan basıncını ve kalp atım hızını yükselttiği için, hamilelikte önerilmez.
GÜNDE 200 MG'A KADAR KAFEİNİN ZARARSIZDIR
Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, hamilelik dönemi boyunca günde 200 mg'a adar alınan kafeinin bebeğe zararı yoktur. Bu oran günde yaklaşık 2 fincana denk gelse de bizim düşüncemiz bir bardak kahvenin kafi geleceği yönündedir.
Hamilelikte en çok sorulan sorulardan biri de filtre kahve içilip içilmeyeceğidir. Filtre kahve içerisindeki kafein miktarı 1 fincanda 100 mg'den fazladır. Bu yüzden anne adayları hamilelik sürecinde günde bir fincan filtre kahve içebilirler.
Yapılan araştırmalar hamilelik sırasında günde 300-400 mg'dan daha az alınan kafeinin anne adayı ve bebek üzerinde herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığını göstermektedir. Bu nedenle hamile olmanız kahve içmekten vaz geçmeniz anlamına gelmez.
Aşırı olmayan kafein tüketiminin bilimsel olarak kanıtlanmış bir zararı yoktur. Aynı zamanda, fazla kafein, gebelikte zaten artan, uyku bozuklukları, baş ağrısı, sık idrara çıkma ve susuz kalma şikâyetlerini artırabilir. Burada sınır, kafein içeren içecekleri günde 2 büyük kupadan fazla tüketmemektir.
İlgili 42 soru bulundu
Kafein, bebeğin beyin gelişimini de olumsuz etkiler. Bebeğin, doğumdan sonraki hayatında unutkanlık ve öğrenme güçlüğü yaşamaması için uzmanlar annelerin kafeinden mümkün olduğunca uzak durmaları gerektiğini söylerler.
İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) ve diğer birçok kuruluş, günde 200 mg'dan az kafein tüketiminin düşük veya bebeğin anne karnında gelişimi açısından önemli bir risk teşkil etmediğini belirtiyor.
Kahve, çay, kola, ice tea gibi içeceklerde bulunan kafein aslında bir ilaç. Tüketildiği zaman kolayca plasenta yoluyla fetüse ulaşır ve etkilerini gösterir.
'Günde ne kadar Türk kahvesi içmeliyim?' sorusunun cevabının kişinin kilosunda ve tıbbi öyküsünde saklı olduğunu belirten Sayar, '70 kg bir bireyin kafein ihtiyacı günlük 210-350 mg. 1 Türk kahvesi fincanı da 65 mg / 65–75 ml kafein barındırır. Kafein kahvede, çaylarda, kakaoda bulunur. Uyarıcı etkisi vardır.
Gebelikte doğal ve katkısız olmak kaydıyla maden suyu yani soda içilmesinin bir sakıncası yoktur. Doğal maden sularında çok çeşitli mineraller mevcuttur. Gebelerin daha çok tatlandırıcı içermeyen, sade sodaları tercih edilmelidirler.
* Hamilelik döneminde en iyi tüketilecek sıvılar içme suyu, taze meyve suları ve süttür. Bunun yanında sıcak içecek olarak yine süt, sıcak çikolata, salep gibi içecekler tercih edilmelidir.
Bu nedenle hamileler gazlı içecek içebilir mi? Sorusunun yanıtı kesinlikle hayırdır. Çünkü gazlı içeceklerde hem sindirim sistemini olumsuz etkiler hem de içinde bulunan kafein bebeğe geçerek ona zarar verebilir. Bu nedenle risk almamalı ve kola gibi gazlı içecekler tüketilmemelidir.
Filtre kahve 120 – 270 mg – (1 kupa), Espresso kahve 130 – 200 mg – (bir fincan), Americano kahve 100 mg – (1 kupa)
Buna göre hamilelik dönemi boyunca günde 200 mg'a adar alınan kafeinin bebeğe zararı olmadığı düşünülmektedir. Bu oran günde yaklaşık 2 fincana denk gelir. Ama size önerimiz bir bardak kahvenin kafi geleceği yönündedir. Çayda ise kafein miktarı kahvenin yarısı kadardır.
Cappucino = Kahve dir = Kahve = Cafeine içerir = Cafeinli içecekleri de doktorlar tavsiye etmedigine göre, miktari ne kadar olursa olsun tavsiye edilmez.
Sektörün nam salmış markalarına kafa tutan genç Türk Markası TAFT Coffee'de ise bu oran 23164 mg. Kısaca TAFT Coffee açık ara farkla dünyanın en yüksek kafeinli kahvesi.
"Yapılan araştırmaya göre sigara ile kafein içeren kahve benzeri maddelerin birlikte içilmesi hem bağımlılığı artıyor hem de bu maddelerin zararlarını ikiye katlıyor. Uzmanlar sigarayı bırakanların kahve gibi kafeinli içecekleri de bırakması gerektiğini vurguluyor."
Yapılan araştırma sonuçlarına göre, yetişkinler için kafein miktarının günlük 300 mg ile sınırlı olması gerektiği ve bu miktarın aşılmaması için belirli ölçülerde çay ve kahve tüketimi yapılması söylenebilir. 1 fincan filtre kahvede 135-200 mg, 1 çay bardağı demleme siyah çayda ise 40-80 mg kafein bulunur.
Serap Güzel, “Meyve, süt ve buz karışımıyla kendi doğal soğuk içeceğinizi yapmanız da sağlıklı bir tercih olacaktır” diyor. Suyun içine limon, tarçın, karanfil veya taze nane, fesleğen, reyhan gibi yeşilliklerle aroma katılması da sıvı alımını kolaylaştırıcı unsurlar arasında yer alıyor.
Kola hamile olmayan insanlarda bile zararlı olduğunu düşünürsek aslında sorumuzun yanıtı basit olacaktır. Gebelik döneminde kola içilmesi uzmanlar tarafından kesinlikle önerilmemektedir.
Günde 1-2 fincan kahvenin hiçbir sakıncası yoktur ama gebe kalmaya çalışırken günlük kafein tüketimini 200-250 mg altında tutmak daha uygundur. Amerikan Gebelik Cemiyeti kahve demir ve kalsiyum emilimini azalttığı için gebe kalmaya çalışan kadınların dikkatli bir şekilde tüketmesini önermektedir.
Hamilelik nedeniyle artan hormonlar özellikle sabah bulantılarına neden olur. Bu dönemde mide daha hassas olur ve kokulara karşı tepki oluşur. Bu da bulantıları tetikleyebilir.
Kafeinli içeceklerdeki kafeinin anne sütü yolu ile bebeğe geçmesi mümkündür. Kafein bebekte huzursuzluk, uykusuzluk, kimi zaman memeyi redde bile sebep olabilir. Bu nedenle bu tür içecekler emziren annelere önerilmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri