Normal doğumda olduğu gibi sezaryen doğum sonrası da 6 hafta yani 40 gün beklenmesi yeterlidir. Çiftler sezaryen doğum sonrası 40 gün geçtiğinde kadın doğum uzmanının da onayıyla cinsel ilişkiye girebilirler.
Bu tarz iltihaplardan, enfeksiyonlardan korunmak için doğumdan sonra kanamaların bitmesini beklemek gerekir. Doğumun ardından akıntılar bitmiş, kanamalar kesilmiş ve artık ağrı hissedilmiyorsa cinsel ilişkinin bir sakıncası yoktur.
Doğum sonrası dönemde birleşmede ağrı neden olur, tedavisi var mıdır? Doğum sonrası cinsel birleşmede ağrı (disparoni) sık rastlanan bir durumdur. Değişen hormonlar cinsel isteği azaltır, uyarılma azalır, uyarılmanın azalması, vajinal ıslanmanın az ya da hiç olmasına sebep olacağından birleşmede ağrı olur.
Öncelikle anneyi zorlamayan ve doğum dikişlerine baskı yapmayan pozisyonları tercih etmelisiniz. Vajinal kuruluk sebebiyle penetrasyonun güçleşmemesi ve annenin ağrı yaşamaması için kayganlaştırıcı kullanmayı deneyebilirsiniz; ancak mutlaka doktorunuza danışarak, uygun kayganlaştırıcıyı öğrenmelisiniz.
Bu süre sezaryen de olsa, normal doğum da olsa yine 6 haftadır. Doğumdan sonra ilk 6 hafta, cinsel ilişkinin yasak olmasının sebebi ise doğumdan sonra genital organların kendini tamamen toparlaması, kanamaların son bulması, epizyotomi veya doğumda bir yırtık oluşmuşsa bunların iyileşmesi içindir.
İlgili 20 soru bulundu
Lohusalık döneminde daha kolay bir iltihaplanma görülür. Bu iltihaplanma da enfeksiyon ile sonuçlanabilir. Normal doğumda eşle yakın temasta bulunabilmek için ortalama en az 6 haftayı beklemelisiniz. Sezaryen doğumda ise vücudun tamamen iyileşmesini beklemelisiniz.
Anneler emzirmeyi kısmi olarak bırakırlarsa da adet kanaması yaşayabilirler. Kısmi emziren ya da biberonla da besleme yapan anneler doğumdan 4-6 hafta sonra adet görebilir.
Bu durumda cinsel ilişki yaşanması önerilmez. Lohusalık döneminde ruhsal ve fizyolojik değişimlerin normale dönmesi için belirli bir süre beklenir. Bu dönemde hormon değişiklikleri ve emzirmeye yönelik hormonlar cinsel uyarılmada ve istekte azalmaya yol açar. Sonrasında ise vajinal ıslanmada sorunlar yaşanabilir.
İlk gece cinsel ilişkide vajina zorlanabilir ve tahriş olabilir. Çok yüksek oranda bir zorlama olursa vajina yırtılabilir veya tahrip olabilir. Bu tarz bir durum yaşanırsa 2-7 gün cinsel ilişkiye girilmemeli ve tahribatın geçmesi beklenmelidir.
Sezaryen doğumdan sonra ilk 1 ay, kadında ameliyattan sonra ağrı, yorgunluk ve bebek ile ilgilenmesi sebebiyle eşiyle cinsel ilişkiye girme isteğinde azalma olabilmektedir. Tabi bu isteksizlik gayet normal karşılanmaktadır. Zamanla bu durum kendi kendine yeniden düzelecektir.
Normal doğumdan sonra vajina zamanla eski yapısına dönmeye başlar ancak her kadında bu dönüşüm farklılık göstermektedir. Bazı kadınlarda vajina tekrar yeterince daralmaz ve geniş kalır.
Birçok kadın, ilk kez cinsel deneyim sırasında acı hissedip hissetmeyeceği, ne kadar acı verici olacağı, ilk seferinizden sonra ne kadar süre acı verdiği vb. konularda endişelenir. Bu tamamen bir kadından diğerine değişir. Bazı kadınlar hiç acı hissetmezken bazıları da bunu bir iğne batması gibi hisseder.
Normal doğum sonrası vajina esnekliğini bir miktar kaybederek sarkabilir. Vajinanın normal doğum sonrası toparlanması ise yaklaşık olarak 6 haftalık bir süreç içinde gerçekleşir.
Bu durumda, kadın hazza odaklanacak ve vajina yeteri ıslaklığa ulaşacak, böylelikle birleşme rahat bir şekilde gerçekleşip, ağrı-acı olmayacaktır. Vajinal kayganlaştırıcılar kullanabilirler. Olası bir tahrişi önleyeceğinden birleşme kayganlaştırıcı sayesinde sorunsuz olacaktır.
Hanefî mezhebine göre âdet ve lohusalığın azami müddetleri (âdetin azami müddeti on, lohusalığın kırk gün) bitince, herhangi bir şart aranmaksızın eşler arasında cinsel ilişki helal olur.
Küçük mukozal yırtıklar çoğunlukla ek bir müdahale olmadan kendiliğinden iyileşir. Büyük vajinal yırtıklar ise cerrahi onarım gerektirir. Onarım sonrası iyileşme süresi yaklaşık 4-6 haftadır. Bu süre boyunca genital bölge temizliğine dikkat edilmeli, deniz ve havuza girilmemeli, cinsel ilişkide bulunulmamalıdır.
Kızlık zarının tipine göre bu soruya cevap vermek gerekir, esnek ve esneğe yaklın zarlarda herhangi bir acı olmaz iken, daha kalın yapıda zarlarda sızlama tarzı hafif acı duyulabilir. Çoğu genç kızda kanamanın çok olmasından ve bunun canını daha çok yakacağından korkar. Ancak bu da gereksiz bir endişedir.
Bu gece, iki rekat nafile namaz kılıp dua edilir.
Bugünlere kavuşmanın şükrü ve gelecek günlerin saadeti için, Allah Teâlâ'ya dua edilir. Bu arada, oturup, bir müddet sohbet etmelidir. Böylece, fazla heyecan atılmaya çalışılır. Her kız, bu ilk gecede, az-çok ürkeklik ve çekingenlik gösterir, utanır, sıkılır.
Kızlık zarı acısı yani ilk ilişki acısı unutulmayan acılardandır. Bunun sebebi çok şiddetli bir acı olduğundan değil ilk cinsel deneyiminizle birlikte olan acı olduğundandır. Ama korktuğunuz kadar acı olmaz iğne batması ve ani sızlama hissidir. Bu unutulmaz acı aslında normal şartlar altında birkaç gün sürer.
Beyaz sıvı ile beraber bitti kabul ederiz. Gusletmeden önce normal duruma geçilmiş kabul etmeyiz. Bittikten sonra gusül ile normale geçilir. Hanefî ve Hanbelilere göre, bu sürenin azami miktarı, kırk gündür.
Bu süreç hastalığın nekahat dönemine benzer. Lohusalık dönemi içerisindeki bir kadına en az yeni doğan bebek kadar özen göstermek gerekir. Bu dönemde ortaya çıkan hastalıklar hayatı tehdit eder boyutta olabilir. Bunun için halk arasında “lohusanın mezarı 40 gün açık kalır” sözü kullanılır.
' Sezaryen sonrası cinsel ilişki, serviks yani rahim ağzı kapanmadan gerçekleşirse riskli olabilir. Bu riski azaltmanın en iyi yolu, altı haftalık sürenin geçmesini beklemektir. Bebeğin doğumundan sonra cinsel ilişkinin güvenli bir şekilde devam etmesi için serviksin kapanması gerekir.
Emziren anneler arasında, “Emziriyorum, bu nedenle hamile kalamam.” gibi bir görüş yaygındır; fakat bu, nispeten yanlış bir görüştür. Her ne kadar emziren bir annenin hamile kalma ihtimali belli bir süreye kadar düşse de emzirmek bir korunma yöntemi değildir.
Emziren bir annede yumurtlama ve gebe kalma riski 7'nci haftadan itibaren başlayabilir hatta bu dönemde lohusa henüz adet görmeye başlamadığından gebe kaldığının farkında bile olmayabilir. Bu nedenle korunma yöntemi, özellikle emzirmeyenlerde cinsel ilişki ile birlikte başlamalıdır.”
İlk yumurtlama ile gebelik oluştuysa, anne henüz doğum sonrası ilk adetini göremeden gebe kalır. Bu durum hala adet görmüyorum diye algılanabilir ve gebelik çok geç fark edilebilir. Yani, doğum sonrası hiç adet görmeden, gebe kalmanın sebebi budur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri