Gırtlak içerisinde bulunan ses tellerinin hareketlerini kontrol eden Nervus Vagus sinirinin, hasar veya deformasyon nedeniyle çalışmaması sonucunda ses tellerinin hareket edememesi ya da kısıtlı hareket etmesine Ses Teli Felci (Vocal Cord Paralysis) denir.
Ses Teli Felci Nedenleri
Tek taraflı ses teli paralizisi oluşmasına yol açan nedenler arasında en sık görülen baş, boyun ya da göğüs kafesi içerisinde yapılan cerrahi girişimlerdir. İlgili hastalığın tedavisi sırasında ses teli siniri istemsiz olarak hasar görebilir.
Ses telleri konuşma sırasında birbirine yaklaşarak temas eder ve akciğerlerden gelen hava ses telleri arasında titreşime neden olur, böylece ses ortaya çıkar. Ses teli felcinde ses telleri hareket edemez, birbirlerine temas sağlayamaz ve bunun sonucunda ses, solunum ve yutma problemleri ortaya çıkar.
Felçlerin büyük bir kısmı genelde 6 ay içerisinde kendiliğinden iyileşme göstermektedir. Ses teli felci oluştuğunda hemen ameliyat yapılmamaktadır ancak bu süreçte ses terapileri uygulanmaktadır. Eğer birkaç ay geçmesine rağmen iyileşme görülmemekte ise ameliyat yöntemine başvurulmaktadır.
Ses teli felçlerine en çok guatr ve diğer boyun ameliyatlarından sonra rastlanmaktadır. En başarılı ameliyatlarda bile %2-3 geçici veya kalıcı ses teli felci görülebilmektedir. Bu felçlerin büyük çoğunluğu 6 ay içinde kendiliğinden iyileşmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Çok nadir görülmekle birlikte her iki ses teli birden tam kapalı ya da çok az açılmış pozisyonda iken felç oluştuğu takdirde; nefes alınamaz ve acil müdahale gerekir.
Sesin doğal işleyişini bozan, fonasyonu zorlaştıran ses problemleri iki haftadan fazla sürerse ve seste kendiliğinden bir iyileşme görülmezse en kısa zamanda bir uzman hekime başvurulmalıdır. Ses hastalıkları zamanında tedavi edilmezse ileride cerrahi operasyon gerektirecek daha büyük ses problemlerine neden olur.
Tek taraflı ses teli felci oluşmasına yol açan en sık neden, baş, boyun ya da göğüs kafesi içerisinde yapılan cerrahi girişimlerdir. İlgili hastalığın tedavisi sırasında ses teli siniri istemsiz olarak hasar görebilir. Bazı durumlarda ise hastalığı tedavi edebilmek için sinirin hasar görmesi kaçınılmaz olur.
Kulak burun boğaz hekimi tarafından muayenesi yapılmış ve ön tanılı olarak; Ses kısıklığı yakınması olan tüm hastalara uygulanabilmektedir. Ses terapi seanslarının başında ses analizi yapılmaktadır.
Zencefil ve ekinezya çayı ses tellerinde görülen sorunlar için tüketilebilmektedir. Gün içerisinde belirli miktarlarda tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Ses kısıklığının ne kadar sürede geçeceği, nedenine ve tedaviye bağlıdır. Genellikle 2-3 gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak, ses tellerinin ciddi şekilde tahriş olması veya iltihaplanması durumunda, ses kısıklığı birkaç hafta veya daha uzun süre devam edebilir.
Ses kısıklığının ana nedeni olan larenjit çoğu durumda herhangi bir tedavi gerektirmeden bir hafta içinde iyileşir. Bu süreci hızlandırmak için sigara ve dumanlı ortamlardan uzak durmak, kahve ve alkol tüketiminden kaçınmka, su başta olmak üzere bol sıvı tüketmek ve sesi dinlendirmek işe yarayacaktır.
Ses teli kanseri en sık görülen gırtlak kanseridir. Erken ses kısıklığı yaptığı için erken tanı alır; hem erken tanı aldığı, hem de boyuna yayılmadığı için tedavi sonucu en yüz güldürücü olan gırtlak kanseri şeklidir. Tedavi olarak, yaşlı hastada ışın tedavisi, genç hastada ameliyat tercih edilir.
Hastalık genellikle her hangi bir medikal veya cerrahi tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden düzelir.
Yüz felci egzersizi yüzün farklı bölümleri açısından farklılık gösterir. Ağız çevresi için ağız, burun çevresi için burun, göz çevresi için göz, alın çevresi için alın açısından egzersizler nöroloji ve fizik tedavi uzmanlarınca önerilecektir.
Ağız Felcinin Gelişim Süreci
Sinirlerin zedelenmesi sonucunda ağız felci meydana gelir. Sinir bozukluğunun yayılması ise diğer duyularda bazı etkileri doğurabilmektedir. Ağız felciyle birlikte meydana gelen problemler arasında; Göz kayması
Ses teli polibi
Vokal kord polibi olarak da adlandırılır. Sesin yanlış kullanılması ve sigara içilmesi doku içi kanamaların gerçekleşmesine ve zamanla ses teli üzerinde polip denilen yapıların oluşmasına neden olur. Polipler tek taraflı oluşurlar; ses kalitesinde bozulmaya ve ses kısıklığına yol açarlar.
Larenjit, çeşitli sebeplerle ses telleri iltihabı oluşması neticesinde boğazda yumru hissi, ağrı ve ses kısıklığı ile giden bir rahatsızlıktır. Ses telleri, boğazın hemen arkasında boynun üst kısmında yer alan gırtlakta konumlanmıştır.
Tiroidin çok büyük olduğunda ses tellerini etkileyerek ses kısıklığına da yol açabileceğini söyleyen Liv Hospital Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özgül Demet Özgil Yetkin “Ses kısıklığı bu belirtilerden biridir. Tiroid hastalıklarının tanısı hastayı iyi dinlemekten geçer.
Konuya genel bir yanıt vermek gerekirse evet pıhtı atması sonucu gelişen felç düzelebilir. Kaybolan vücut fonksiyonları zamanla geri gelebilir. Ancak oluşan felcin ne oranda geri gelebileceğini tahmin etmek mümkün değildir. Felç beyindeki bir kan damarı tıkandığında veya patladığında meydana gelir.
Larenjit, ses kutunuzun (gırtlağınızın) veya ses tellerinizin aşırı kullanım, tahriş veya enfeksiyon nedeniyle iltihaplanmasıdır. Ses kutunuz içinde bulunan ses telleri, yumuşak bir biçimde hareket eder ve titreşimler aracılığıyla sesleri oluşturur.
Ses telinde kanama olan bireyler genellikle sadece ses kısıklığı, seste düzensizlik, seste pürüzlülük gibi belirtilerle doktora başvururlar. Beraberinde bir üst solunum yolu enfeksiyonu yoksa genellikle ağrısızdır.
Larenjit, halk arasında “gırtlak” ya da “ses kutusu” olarak bilinen larinksin iltihaplanması veya tahrişi sonucunda meydana gelir. Bu durumda, kişinin nefes alması zorlaşabilirken aynı zamanda konuşurken veya yutkunurken boğuk ses ve boğaz ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Ana tedavi yöntemi cerrahidir (fonomikrocerrahi). Cerrahi öncesi ve sonrası patolojinin oluşmasını destekleyen sorunlar ortadan kaldırılmalıdır: tütün tüketiminin bırakılması, ses hijyenine dikkat eden bir yaşam şeklinin edinilmesi, reflü diyeti uygulanması ve ilgili medikal tedavinin kullanılması gibi.
Büyütülmüş yüksek kaliteli görüntü sağlayan laringoskop ve diğer endoskopik aletler yardımıyla ağız içerisinden girilerek ses tellerine ulaşılır ve etrafındaki sağlıklı dokuya zarar verilmeden nodül kesilerek çıkarılır. Operasyon ortalama 30-60 dakika sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri