Kış aylarının vazgeçilmezi pekmez, kan yapıcı özelliğiyle ön plana çıkarken hastalıklara karşı da adeta bir koruyucu kalkan niteliğinde. Geçmişten beri kullanılan pekmez soğuk havalarda nükseden boğaz enfeksiyonlarını önlemede üstün bir başarı gösteriyor.
Pekmez ve tereyağı kullanın. Pekmez boğazınızı kaplar, tereyağı da boğazının yumuşamasını sağlar. Mümkün olduğunca sesinizi dinlendirin. Eğer boğaz ağrınız gırtlağınızı (larenks) etkilediyse, konuşmak daha fazla tahrişe ve geçici ses kaybına (laranjit) neden olabilir.
Pekmezin içine tereyağı ve karabiber ekleyip içerseniz... Pekmez, üzüm, dut ve keçiboynuzu gibi besinlerin ezilerek çıkan suları kaynatılıp elde edilir. Vitamin ve mineral değeri oldukça yüksek olan pekmez, boğaz enfeksiyonları bakımından oldukça güçlü bir besindir.
*Dut pekmezi ile gargara yapılması durumunda ağız ve boğaz hastalıklarına karşı etkili olduğu söylenmektedir. *Sıklıkla rastlanan bir çocuk hastalığı olan pamukçuk hastalığına karşı yaygın olarak yine Dut Pekmezi kullanılmaktadır.
Pekmez limon karışımının faydaları şöyle: Bir türlü bitmek bilmeyen öksürük krizlerinin sona ermesini sağlıyor. Boğazda oluşan ağrıların, kaşıntıların ve iltihaplanmaların geçmesine destek oluyor.
İlgili 39 soru bulundu
Kış aylarının vazgeçilmezi pekmez, kan yapıcı özelliğiyle ön plana çıkarken hastalıklara karşı da adeta bir koruyucu kalkan niteliğinde. Geçmişten beri kullanılan pekmez soğuk havalarda nükseden boğaz enfeksiyonlarını önlemede üstün bir başarı gösteriyor.
Pekmez antioksidan özelliğinin yanında antienflamatuar özelliği bulunan besinlerdendir. Bu özelliği sayesinde vücutta bulunan iltihaplarla savaşır, iltihap söktürücü özelliği vardır.
Pekmez ve karabiber karışımı, özellikle soğuk havalarda iyice artış gösteren hatta göğsü ağrıtacak kadar şiddetlenebilen inatçı öksürüğe iyi gelir. Uzmanlar yutkunma, nefes alma ve kuru öksürük gibi rahatsızlıklarda pekmezin karabiber ile kaynatılıp tüketilmesini tavsiye etmektedirler.
Yaşam kalitesini artıran bu karışım geceleri de rahat bir uyku haline neden olur. Hem tatlı yeme isteğini önemli ölçüde azalttığı hem de kan dolaşımını hızlandırdığı için kilo vermek isteyen kişilere de destek olur. Pekmez ve limon karışımı, daha uzun bir süre tokluk hissi sağlıyor.
Boğazda tahribat oluşturan kuru öksürük aynı zamanda gıcık da yapabilmektedir. Bu öksürük türü nezle ve grip gibi durumlarda görülebileceği gibi astım, reflü, üst hava yolu öksürük sendromu bulunan kişilerde daha yaygındır. Reflü, sinüzit gibi hastalıkları bulunan kişilerde kuru öksürüğü geceleri görmek mümkündür.
Özellikle tahin ve pekmez karışımı da öksürüklerin önüne geçebilir. Uyku saatlerine dikkat edilmelidir. Kahvaltıdan önce ve yatmadan önce bir tatlı kaşığı balın üzerine limon sıkın ve yiyin.
Ekinezya çayı, papatya çayı ve ıhlamur ile boğazı yatıştırmak. Boğaz pastili ve C vitamini takviyeleri almak. Probiyotik içeren gıdalar tüketmek. Bal, limon ve karabiber macunu yemek öksürüğü keser.
Boğaz tahrişine en iyi gelen şey bol su tüketmek ve papatya, nane, zencefil çayları içmektir. Ayrıca boğaz tahrişiniz varsa acı ve baharatlı besinlerden de uzak durmalısınız.
Boğaz ağrısında nane, zencefil, papatya, ekinezya, ıhlamur ve hatmi gibi bitki çayları içmek. Bol su içerek boğazı nemli tutup, yumuşatmak. Ilık tuzlu su ile gargara yapmak. Sıcak su, limon ve bal karışımı içmek boğaz ağrısını rahatlatır.
Bol sıvı tüketmek boğazın nemlenmesine yardımcı olarak tahriş edicilerin etkisini azaltır. Günde en az sekiz bardak su içmek, bitkisel çay veya limonlu ılık su tüketmek gece öksürüklerini hafifletir. Uyumadan önce boğaz pastili kullanmak boğazdaki tahrişi azaltarak öksürüğün giderilmesine yardımcı olur.
Balgam söktürür ve ciğerleri rahatlatır. Eğer ileri düzey bir enfeksiyon yok ise kullanıma başladıktan 1-2 gün içerisinde öksürüğe iyi gelecektir. Bağışıklığı güçlendirir, vücut ısısını yükseltir, üşümeyi keser ve grip, nezle, bronşit gibi soğuk algınlığı hastalıklarını atlatmaya yardımcı olur.
Özellikle de keçiboynuzu pekmezi, pekmezlerin en şifalısı olarak değerlendirilmektedir. İçerdiği gallik asit akciğerlere etkisi bulunan güçlü bir antioksidandır. Astım hastalarına tavsiye edilmektedir. Bronşit hastalarına ve öksürük sıkıntısı olanlara da iyi gelmektedir.
İçeriğindeki potasyum sayesinde, tansiyonu dengeleyici özelliği bulunmaktadır. Zengin besin içeriği olan pekmezi yetişkinlerin günde 1-2 yemek kaşığı, çocukların ise 1-2 tatlı kaşığı tüketmesi önerilmektedir.
Keçiboynuzu pekmezinin bağışıklığı güçlendirip akciğerleri temizleme özelliği var. Aynı zamanda iyi bir antiseptiktir, iltihap söktürücü özelliği vardır. Keçiboynuzu pekmezi eklem ağrılarına da iyi gelir. Astım, bronşit, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı koruyucu özelliğinden dolayı değerli bir besindir.
Katkı maddesi içermeyen hakiki pekmezler tüketildiğinde boğazda yanma yapar ve düzenli olarak tüketildiğinde; obezite, kadın hastalıkları, kansızlık, depresyon, sivilce ve diğer cilt rahatsızlıkları ile ilgili sorunların giderilmesine katkı sağlar. Bunların yanı sıra pekmez, kemik ve saç sağlığına da iyi gelir.
Sağlıklı yetişkin kişilerin pekmezi her sabah 1 veya 2 çorba kaşığı içmesi yeterlidir. Çeşitli rahatsızlıklarda kullanımı ise genellikle kür halinde olmaktadır. Örneğin; kansızlık sorunu yaşayanlarda 2 yemek kaşığı sabah kahvaltıdan önce, 1 yemek kaşığı akşam yemeğinden önce olarak kullanılmaktadır.
Bolca su içirin. Özellikle bu, geniz akıntısına bağlı gece öksürüğüne birebirdir. Solunum yollarındaki tahrişi ve kuruluğu önleyen bol su tüketimi,boğazı temizleme ve geniz akıntısının yoğunluğunu azaltma etkisine sahiptir.
Kuru ve balgamlı öksürüğe karşı zeytinyağlı pekmezin şifa olduğu biliniyor. Sağlığa olan yararları ve lezzetleri ile mutfakların vazgeçilmezi olan pekmezle zeytinyağı ikilisinin karıştırıp içince öksürüğe veda edeceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri