Günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan sağlık sorunlarından biri boğaz iltihabıdır. Özellikle soğuk havalarda toplumda görülme sıklığı artan boğaz iltihabı, zamanında ve yerinde müdahaleyle tedavi edilmezse daha ciddi sağlık sorunlarıyla sonuçlanabilir.
Çocuğunuzun boğaz enfeksiyonu geçiriyor gibi görünüyorsa ve semptomları ciddi ise, bir sağlık profesyoneline başvurmanız önemlidir. Özellikle streptokok boğaz enfeksiyonları gibi bakteriyel enfeksiyonlar zamanında tedavi edilmezse komplikasyonlara yol açabilir.
Bademcik iltihabı ilerlerse, bademciklerde aşırı şişme nedeniyle solunum güçlüğü gelişebilir. Enfeksiyonun, bademciklerin etrafındaki derin dokulara yayılması sonucu selülit ve apse oluşumu görülebilir. Apse gelişmişse, boşaltılmalı ve hastalığın ilerlememesi için dikkatli şekilde tedavi edilmelidir.
Akut farenjit; yutkunma ve konuşmada zorluk, boğazda şişlik, sesin kısılması, bademciklerin kızarması gibi belirtilerle kendini gösterir. Kronik farenjitte ise bu belirtilerin yanı sıra baş ağrısı, öksürük ve ateş gibi belirtiler de görülür.
Doktora Ne Zaman Gitmeliyim? Boğaz ağrısı, basit bir soğuk algınlığının yol açtığı beş ile yedi günden daha uzun sürüyorsa, kaçınabileceğiniz bir alerji veya tahriş edici maddeden olmuyorsa, doktora görünmelisiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Bademcik enfeksiyonları genelde kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır, ancak bazen enfeksiyon çevre dokulara yayılabilir ve enfeksiyon genişleyebilir. Yeterli tedavi edilmeyen bazı hastalarda eklemleri ve böbrekleri etkileyen kötü sonuçlar ortaya çıkabilir.
Viral bir enfeksiyonun yol açtığı boğaz ağrısı şikayeti çoğunlukla en fazla bir hafta sürer ve tıbbi bir tedavi gerekmez. Boğaz ağrısı uzun süredir devam ediyorsa (2-3 hafta) vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Zira sürekli devam eden boğaz ağrısının nedeni daha ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir.
Akut Tonsillit: Akut tonsillitte belirtiler yaklaşık olarak 3 ila 4 gün sürer. Ancak bu süre 2 haftaya kadar uzayabilir. Rekürren Tonsillit: Bir kişinin yılda birçok kez akut bademcik iltihabı geçirmesi durumudur. Kronik Tonsillit: Akut tonsillitten daha uzun sürer.
İltihap, vücudun bir doku veya organın enfeksiyon, yaralanma veya hastalık nedeniyle oluşan bir savunma mekanizmasıdır. Enfeksiyonlar bakteri, virüs, mantar veya diğer mikroorganizmaların vücutta çoğalmasıyla oluşur.
Beta mikrobundan kaynaklanan bademcik iltihaplarında 10 günlük antibiyotik tedavisi uygulanması gerekir. Aksi takdirde, ileride romatizmal kalp hastalığı ya da nefrit oluşma riski bulunur. Ağrının giderilmesi, ateşin düşürülmesi, yeterli sıvı alımı ve dinlenme de tedaviyi tamamlar.
Bademciklerde beta enfeksiyonu gelişmiş ise mutlaka 10 gün süreyle penisilin grubu antibiyotik kullanımı gerekir. Eğer penisilin alerjisi var ise alternatif antibiyotikler kullanılabilir. Tedavide antibiyotik ağız yolundan alınabileceği gibi damar yolu veya kalçadan enjeksiyon şeklinde de kullanılabilir.
Bilinçsiz antibiyotik kullanımı birçok hastalığa neden olabileceği gibi, kısa süreli ve az dozda kullanımlarda vücudun enfeksiyona bağışıklık geliştirmesine neden olur. 1 sene içerisinde 5-6 kez bademcik iltihabı geçirilmesi durumunda cerrahi müdahale gerekli olabilmektedir.
Boğaz veya bademcik enfeksiyonlarının oluşumunda neden olduğu yönünde bilimsel bir gerçek yoktur. Bu hastalıklara yol açmayı bırakın, boğaz enfeksiyonu olan çocuklarda dondurma yenilmesinin boğazdaki ağrı ve yanmayı azalttığı gösterilmiştir. Bademcik ameliyatlarından sonra ilk verilen gıda dondurmadır.
Bademcik iltihabının medikal tedavisinde genellikle istirahat, sıvı alımı, gargara ve ilaç tedavisi önerilmektedir. Bademcik iltihapları kronik hale geldikten sonra ise sürekli antibiyotik kullanımından kaçınmak için bademcik ameliyatı ile hastalığın kalıcı çözümü amaçlanmaktadır.
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
Sıcak ve soğuk gıdaların tüketimi: Boğazda yer alan dokuların iltihap nedeniyle şişmesini önlemek için sıvı ağırlıklı olmak üzere sıcak ve soğuk gıdaların tüketilmesi şikayetlerin giderilmesinde etkilidir.
En sık olarak bakteri veya virüsler gibi mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonların bir sonucu olarak meydana gelebilir.2 Boğaz iltihabına sıklıkla bademciklerde şişme, ağrı ve yutkunma güçlüğü de eşlik eder.
Bademcik taşları, bademcikte beyaz leke ya da sarı çakıl taşı gibi bir görünüme sahiptir. Bademcik taşları bir ya da birden fazla olabilir. Bu taşlar genelde küçük olurlar fakat bazen büyük bademcik taşı da oluşur.
Bu bölge vücut anatomisi açısından boğaz her iki yanında bulunan lenf düğümleridir. Bir savunma mekanizması olarak çalışmalarının yanı sıra vücudun enfeksiyon kapmasını engellemekle görevlidir. Bu bölgede meydana gelen iltihaplanma bademcik şişmesi, boğaz ağrısı ve ateş yoluyla kendini gösterir.
Ilık içecekler, yutkunmayı kolaylaştırmanın en basit ve etkili yollarından biridir. Örneğin, ılık su ve bal karışımı boğazın yumuşamasını sağlar. Bununla birlikte, yutkunmayı daha da zorlaştıracak asit oranı yüksek meyve ve içecekler, baharatlar, alkol, kahve ve atıştırmalık kuru gıdalardan uzak durulmalıdır.
Genellikle boğazın fizik muayenesi ile Nazofarenjit, farenjit veya ÜSYE tanısı konur. Boğaz kültürü alınırsa, laboratuvar testleri ile (örneğin A grubu streptokok veya strep gibi) boğaz ağrısının, bakteri nedenli olmadığı görülecektir.
Strep A; ağrılı ve kaşıntılı semptomları da olabilen bakteriyel bir enfeksiyondur. A Grubu Streptokoklar, genellikle ciltte veya boğazda bulunan bakterilerdir. Bazı durumlarda bu bakteriler boğaz ağrısı başta olmak üzere hastalığa da neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri