Gırtlak kanserine ilişkin uyarılarda bulunan Özdemir, hastalığın daha önce 60-70'li yaşlarda tütün ve alkol kullanımı olan kişilerde en sık karşılaşılan kanser türü olmasına karşın günümüzde 40-50'li yaşlarda görülme sıklığının arttığını belirtti.
Sigara ve alkol kullanımının en önemli risk faktörü olduğu gırtlak kanseri genellikle 40 yaş ve üzerinde görülse de nadiren 30 yaş altındaki de kişilerde de oluşabiliyor.
Gırtlak kanseri, baş ve boyun bölgesinde görülen en sık tümöral hastalık türüdür. Yapılan araştırmalara göre ortalama başlangıç yaşı erkeklerde 66, kadınlarda 63'tür. Belirtiler kalıcı ses kısıklığı, boğaz ve yutma problemleri olabilir.
Yaş: Birçok kanser türünde olduğu gibi gırtlak kanserinde de ilerleyen yaş en önemli risk faktörleri arasındadır. Gırtlak kanseri 40 yaş altında nadir görülmektedir. Beslenme tarzı: Kırmızı et, işlenmiş gıda veya kızarmış yiyecekleri fazla tüketenlerde gırtlak kanseri gelişme riski daha fazladır.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağatay Akçalı, “genelde 50-60 yaşlarında ve erkeklerde görülen gırtlak kanserinin artık gençlerde ve kadınlarda da artış gösterdiğini” bildirdi.
İlgili 27 soru bulundu
Gırtlağın her noktasında ortaya çıkabilen bu hastalığın ilk belirtilerinden biri, sesin kısılmasıdır. Ayrıca gırtlak kanseri, gırtlağın bu işlevlerini yerine getirmesinin önüne geçer. Dolayısıyla kişide ses kısıklığının yanı sıra rahatça yemek yiyememek ve nefes alamamak gibi ciddi sorunlar da ortaya çıkar.
Gençlerde en sık görülen kanserlerin; Lenfoma, sarkomlar (yumuşak doku ve kemik sarkomları), melanom (bir tür cilt kanseri) testis kanseri, meme kanseri, kolon kanseri, rahim ağzı ve yumurtalık kanseri ile beyin tümörleri olduğu belirtiliyor.Ergenlerde ve genç erişkinlerde bazı kanserlerin kendine özgü genetik ve ...
Gırtlak kanseri ülkemizde baş-boyun bölgesinin en sık görülen kanseridir. Bunun sebebi ülkemizdeki yüksek sigara tüketimidir. Gırtlak kanseri hastalarının % 95'i sigara içmektedir; sigara içmeyenler sadece % 5'ini oluşturmaktadır.
Gırtlak kanserinin belirtisi temel olarak ses kısıklığı ve ses kalitesindeki değişimler oluyor. Ancak, bu tür belirtilerin ortaya çıkabilmesi için tümörün ya ses tellerinin üzerinde ortaya çıkması gerekiyor, ya da farklı bir bölgede ortaya çıkıp ses tellerine ilerlemesi gerekiyor.
Eğer ilk evrede kanser fark edilirse tedavinin ardından bu kişilerin en az beş sene daha yaşayacağı belirtilmiştir. Ancak dördüncü evrede kanser fark edildiğinde bu kişilerin yarısından fazlası yaşamını beş yıl içinde kaybetmektedir.
Larenks veya farenks kanserlerini teşhis edebilecek kan testi bulunmasa da, genel anestezi öncesi daha genel bir değerlendirme kapsamında kan testi uygulanabilir.
- Gırtlak kanseri tedavi edilebilen bir kanserdir! - Gırtlak kanserinde tam kür (hastalıktan tamamen kurtulma) için en önemli şart erken teşhis ve erken tedavidir!
Dünyada ve Türkiye'de çocukluk çağı kanserleri artıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada yılda 300 bin çocuğa (0-19 yaş arası) kanser tanısı konuluyor. Ülkemizde ise yılda 3500 çocuk kanser teşhisi alıyor.
İnsanlar sigarayı bıraktıkları zaman, gırtlak kanseri riskinde azalma olmaktadır. 10-15 yıl bıraktıktan sonra, kanser riski %60 ila %70 azalır ve sigara içilmeyen dönem 20 yıl veya üzerinde ise bu risk daha da azalmaya devam etmektedir.
Erişkinlerdeki gibi çocuklarda da kanser meydana gelebilir. Fakat, çocuklarda kanser nadirdir. Çoğu kanser yetişkinlerde gelişir. Tüm kanserlerin ancak %1-2'si çocuklarda görülür.
Kanser, sigaraya başladıktan sonraki 30 ile 40 yıl arasında ortaya çıkıyor.
Yapılan incelemeler sonrasında gırtlak kanseri tanısı aldı. Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi'nde, ağız içinden yapılan lazer operasyonu sayesinde gırtlağının yarısını kaplayan tümörden kurtuldu. Üstelik kaybettiği sesine de kavuştu.
Her sigara içen akciğer kanseri geliştirmiyor. Günde 1 paket sigara içen kişiler, sigara içmeye devam ederlerse, 8 kişiden 1'i akciğer kanseri geliştiriyor. Yine sigara ile ilişkili kanser harici kalp ve damar hastalıkları, beyin damarlarında tıkanma ortaya çıkabiliyor.
Yutak kanserleri genellikle boğaz ağrısı, boğazda yabancı cisim hissi, yutma zorluğu ve yutkunma sırasında ağrı, boğazda şişlik, kilo kaybı, öksürük, kulak ağrısı, ses değişikliği, boyunda şişlik, koku alma ve işitme kaybı, çift görme ya da şaşılık, içilen sıvıların burundan gelmesi, boyunda kitle, yüzde uyuşukluk gibi ...
Ses tellerinin üst kısımda başlayan ve yiyeceklerin soluk borusuna kaçmasını engelleyen kıkırdak parçası, epiglotisiyi etkileyen tümörler supraglottik kansere neden olur. Gırtlağın alt kısmında, yemek borusu ve soluk borusunun hemen üstünde başlayan tümörler orafarengal kansere neden olur.
Sağlıklı bir boyunda ele gelen bir şişlik bulunmaz. Boyundaki yaygın şişlikler genellikle enfeksiyonlardan kaynaklanır. Bu durumda şişlik kısa sürede ortaya çıkar ve birlikte ateş, kırmızılık ve ağrı da görülebilir.
En hızlı yayılan kanser türleri içinde ilk beşte pankreas, beyin, yemekborusu, karaciğer ve cilt kanseri var.
Hangi kanser öldürmez sorusu için sağkalım oranları en yüksek olan kanser türleri şöyle sıralanıyor; Meme kanseri. Prostat kanseri. Rahim ağzı kanseri.
SONUÇ: Akciğer kanseri gençlerde nadir görülen bir hastalıktır. Gençlerde teşhis konulduğunda ise metastatik olmaya eğilimlidir. En sık metastaz bölgesi beyindir. Bizim hastalarımızda küçük hücreli akciğer kanseri nadir olup en sık tip adenokarsinomdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri