Hayattan zevk alınmayan, monotonluktan ve gündelik sorunlardan sıkılıp, kendini huzursuz hissetme durumlarına mutsuzluk hissi denir. Mutsuzluk, insanın kendini huzursuz, umutsuz ve karamsar hissetme halidir. Bireyin hayattan zevk alamayıp, monotonluktan ve gündelik sorunlardan sıkıldığı zaman ortaya çıkar.
Kronik mutsuzluk, hayata dair isteğin azalması ve sürekli mutlu olamama hâli iken depresyon çok daha büyük etkileri olan ve ilaç tedavisi de gerektirebilen durumlardır. Bir başka ifadeyle depresyon çok daha ağır sonuçları olan, gel-gitlerle seyreden ve pek çok türü olan bir rahatsızlıktır.
mutsuz insan ümidi kalmamış olan insandır. çaresizdir. genelde yalnız kalmak ister çünkü kimseyle derdini paylaşmak istemez. sürekli düşünür. bazen o kadar abartır ki düşünmeyi sorduğun soruyu duyar ama bi türlü anlayamaz, defalarca ne dedin der. sinirli olur bazen.
İlgili 45 soru bulundu
Mutsuzluk, başlıca ruhsal problemler, stres, kaygı, takıntı, korku, depresif ruh hali, kararsızlıklar, endişeler, çelişkiler, öfke gibi daha bir çok sebebintetiklenmesiyle meydana gelir. Kağıda Dökün; Öncelikli olarak, kişi mutsuzluğunun altında yatan diğer sebepleri ve duyguları ayrıştırmalıdır.
Distimiyi, depresyonun siyahlığına kıyasla koyu gri olarak düşünebilirsiniz. Günün çoğunluğunda depresif, karamsar ve mutsuz hissediyorsanız, gündelik sorumluluklarınızı yerine getirebiliyor ancak yaşamdan keyif almıyorsanız, distiminiz olabilir.
Mutluluğun aranan, bulunduğunda iyi oluşa katkı sağlayan ayrıca bir hedeften çok bir metot olduğu bilimsel literatürdeki çalışmalarca da desteklenmektedir. Mutluluk düzeyi arttırılabilir, mutluluk öğrenilebilir ve benimsenen doğru perspektiflerle kalıcı olarak sürdürülebilirdir.
Her mutsuzluk depresyon mudur? Her mutsuzluk depresyon değildir. Depresyon, kalıcı üzüntü, umutsuzluk duyguları ve etkinliklere ilgi veya zevk eksikliği ile karakterize edilen bir ruh sağlığı sorunudur. Ayrıca iştahta değişiklikler, uyku düzeni ve yorgunluk gibi fiziksel semptomları da içerebilir.
Ağır depresyon (majör depresif bozukluk) yaşadığımız üzüntü, stres ve sıkıntıların ruh halimizi olumsuz yönde etkilemesi sonucu oluşan duygu durum bozukluğudur. Ağır depresyon, sürekli mutsuz olmaya ve haz veren durumlardan keyif almamaya sebep olur.
Sözlük anlamı olarak depresyon; uyaranlara karşı duyarlığın azalması, girişim gücünün ve kendine güvenin yiterek umutsuzluğun, karamsarlığın güçlenmesi biçiminde beliren ruhsal bozukluk (çöküntü) durumudur. “Major Depresyon” olarak da isimlendirilir.
Mutsuzluk kimileri için bir tür alışkanlığa ya da fark etmeden yaptıkları bir tercihe dönüşebilir; mutlu bir an yaşasalar dahi kendilerini mutsuz hissettikleri ruh haline çok çabuk dönebilirler. Bu durumu kronik mutsuzluk olarak tanımlayabiliriz.
Depresyon her şeyi ertelemeniz için size bahaneler sunar. Aksine bu bahaneleri ertelemek yaşam tarzınızdaki değişiklerden biri olabilir. Depresyona ne iyi gelir özellikle her sabah sizi zinde tutacak ve neşe verecek bir alışkanlık edinin. (Spor yapmak, yoga, erken kalkmak, meditasyon yapmak, müzik dinlemek..)
Yürüyüşe çık, koşu yap ya da bisiklet sür. Takım sporları yap. Ayağa kalkıp hareket etmeni sağlayacak her şeyi yap. Egzersiz yapmak, vücudun "iyi hissetme" kimyasalları diye bilinen ve modunu yükseltip vücudunun stres tepkisini azaltan endorfin hormonunu salgılamasını sağlar.
Kalbe Huzur ve İnsana Mutluluk Veren Dua- Allah kabul eylesin. Ey dara düştüğümde imdat edenim ve dayanağım, darda ve sıkıntıda bırakma beni. Ey musibet ânımda ümit kaynağım, bela ve musibet anında ümit ver bana. Ey yalnızlık ve kimsesizlik anımda huzuruyla bana dost olan, dostluğunu daim eyle gönlüme.
Mutluluk ya da öznel iyi olma, bireyin yaşamına dair olumlu düşünce ve duygularının miktarca üstünlüğüdür (Myers ve Diener, 1995) başka bir deyişle bireylerin yaşamlarından aldıkları doyum ve olumlu duyguların toplamıdır. Kavram bireyin kendi yaşamını değerlendirmesi ve yargı bildirmesi anlamına gelmektedir.
Mutsuzluk hissi sebepsiz değildir. Kimi zaman güncel olarak yaşadığınız olaylar nedeniyle kendinizi mutsuz hissedebilirsiniz. Her duygu gibi mutsuz hissetmek de oldukça normal ve olması gereken bir duygudur.
İngiltere'de 10 yıl boyunca 1 milyon kadın üzerinde yapılan bir araştırma, genel kanının aksine mutsuzluk ve stresin ölüm riskini artırmadığını ortaya koydu. Daha önceki araştırmalara göre mutsuzluğun insan sağlığını, özellikle kalbi olumsuz etkilediği ya da kansere neden olduğu düşünülüyordu.
Sürekli ağlama isteği, kişinin yaşadığı psikolojik rahatsızlıkların göstergesi olabilirken nörolojik sorun ihtimalini de göz ardı etmemekte fayda vardır. Bunun ardında anksiyete (kaygı bozukluğu), TSSB (travma sonrası stres bozukluğu), duygudurum bozukluğu, depresyon gibi ruhsal rahatsızlıklar bulunuyor olabilir.
Tedavi edilmeyen depresyon; Anksiyete bozukluğu, panik bozukluklar, sosyal fobi gibi diğer psikolojik rahatsızlıkları da beraberinde getirebilir. İntihar düşünceleri, girişimleri veya intihara eğilimi görülebilir. Kendine zarar verme davranışları ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri