Özetlemek gerekirse gırtlak ya da boğaz kanseri belirtileri arasında uzun süre devam eden öksürük, ses kısıklığı, nefes darlığı, yutma güçlüğü, boğaza yabancı cisim takılmış hissi bulunur.
Ses kısıklığı, ses tellerinin hareketsizliği sonucu ortaya çıkar ve ilk görülen belirti genelde ses kısıklığıdır. Bu da kanserin nefes borusu ve ses tellerine ulaşarak ilerlediğini gösterir. Aynı zamanda ses kısıklığı ile birlikte yutmada zorluk, öksürük, nefes darlığı, kulak, boyun ve boğaz bölgesinde ağrı da görülür.
Nefes Darlığı: Nefes darlığı veya hırıltılı nefes alma da gırtlak kanserının belirtileri arasındandır. Özellikle giderek ilerleyen tarzda hırıltılı solunum ve nefes darlığı olması durumunda gırtlak kanseri düşünülmelidir.
Gırtlak kanseri kendisi ilk olarak ses kısıklığı ve yutkunma problemleri ile gösterebilir. Gırtlak kanseri olduğunu nasıl anlarız? Gırtlak kanserinde görülen ses kısıklığı, yutkunma sorunları, nefes alamama, öksürük ve diğer belirtilerin 2 haftadan uzun sürmesi durumunda uzmana başvurulması gerekir.
İlgili 19 soru bulundu
Yaş: Çoğu kanserde olduğu gibi, gırtlak kanseri yaşlılarda genç insanlardan daha yaygındır. 40 yaşın altındaki kişilerde gırtlak kanseri görülme olasılığı çok azdır. Cinsiyet: Erkeklerde gırtlak kanseri kadınlardan daha sık görülür. Sigara içmek: Sigara içtiğinizde gırtlaktan geçen duman zararlı kimyasallar içerir.
Larenks veya farenks kanserlerini teşhis edebilecek kan testi bulunmasa da, genel anestezi öncesi daha genel bir değerlendirme kapsamında kan testi uygulanabilir.
Boğaz ağrısı veya boğazda yabancı cisim hissi, ses tellerinin bulunduğu düzlemin üzerinde ortaya çıkan gırtlak kanserinin belirtileri arasında bulunur. Yutma güçlüğü ve solunum problemleri sıklıkla ileri evrelerde ortaya çıkan belirtilerdir.
- Gırtlak kanseri tedavi edilebilen bir kanserdir! - Gırtlak kanserinde tam kür (hastalıktan tamamen kurtulma) için en önemli şart erken teşhis ve erken tedavidir!
Yutak kanserleri genellikle boğaz ağrısı, boğazda yabancı cisim hissi, yutma zorluğu ve yutkunma sırasında ağrı, boğazda şişlik, kilo kaybı, öksürük, kulak ağrısı, ses değişikliği, boyunda şişlik, koku alma ve işitme kaybı, çift görme ya da şaşılık, içilen sıvıların burundan gelmesi, boyunda kitle, yüzde uyuşukluk gibi ...
Hastalığın Belirtileri:
Bu nedenle iki haftadan uzun süren ve ilaç tedavisinden fayda görmeyen ses kısıklığı durumlarında mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. İlerleyen hastalıkta öksürük, kanlı balgam, nefes darlığı gibi belirtiler eşlik edebilir.
Gırtlak kanserine ilişkin uyarılarda bulunan Özdemir, hastalığın daha önce 60-70'li yaşlarda tütün ve alkol kullanımı olan kişilerde en sık karşılaşılan kanser türü olmasına karşın günümüzde 40-50'li yaşlarda görülme sıklığının arttığını belirtti.
Gırtlakta görülen gırtlak kanseri oldukça yaygın bir kanser çeşididir. Yutkunma problemleri, sesin kalıcı şekilde kısık hale gelmesi en temel belirtiler arasındadır. Genellikle 60'lı yaşlarda görülen gırtlak kanseri oldukça ciddi bir kanser türüdür.
Yemek borusu dışında da çok sayıda organı etkiler. Sinüzit, farenjit, astım, zatürre ve gırtlak kanseri oluşumuna sebep olabilir. Sürekli reflü durumunun oluşturduğu hasar yemek borusunu daraltır ve yutmada ciddi güçlükler yaratmaya başlar.
Tiroid kanseri nereye metastaz yapar? Tiroid kanseri tedavi edilmediği ya da geç kalındığı taktirde metastaz yapabilen bir kanser türüdür. Tiroid kanserlerinde ne sık görülen yayılım yeri(metastaz) boyun lenf nodlarıdır. Tiroid kanserleri tedavi edilmediği ya da geç kalındığı taktirde uzak organ metastazları görülür.
Tiroid kanseri ise tiroid bezindeki hücrelerin kontrolsüzce büyümesiyle ortaya çıkar. Anormal bir şekilde çoğalan hücreler, bulundukları bölgede kitle yani tümör oluşturur. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 2020 yılında tiroid kanserinin dünyada görülme sıklığı yüzde 3 olarak açıklanmıştır.
Tiroid kanserlerinin kötü seyirli alt grupları vardır. Bu alt gruplardaki kanserlerde lokal nüks ve uzak metastaz görülme oranı daha yüksektir. Akciğer, kemik, beyin gibi organlara yayılıma uzak metastaz denir. Her kanserde olduğu gibi erken tanı ve uygun tedavi hastalığın seyri açısından çok önemlidir.”
Gırtlak kanseri ülkemizde baş-boyun bölgesinin en sık görülen kanseridir. Bunun sebebi ülkemizdeki yüksek sigara tüketimidir. Gırtlak kanseri hastalarının % 95'i sigara içmektedir; sigara içmeyenler sadece % 5'ini oluşturmaktadır.
Gırtlak kanseri, çoğu zaman tedavisi mümkün bir hastalıktır.
Bunlardan belki en başta geleni belirtilerin genellikle erken ortaya çıkmasıdır.
Temel olarak gırtlak kanserinin en sık görülen belirtisi, uzun süreli ses değişikliği veya ses kısıklığıdır. Bunun yanı sıra boyunda şişlik, yutma güçlüğü, uzun süreli boğaz ağrısı da sık görülen belirtiler arasındadır.
Dolaşımdaki tümör markerları (circulating tumor markers) en sık kanda bakılır. Bunun dışında idrarda ve vücut sıvılarında da ölçülebilir. (Ör: CEA, CA 15.3, CA 19.9, CA 125, kalsitonin, vb) Aslında klinikte en sık kullanılan markerlar bunlardır.
Gırtlak kanseri tanısı genellikle bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları (KBB) Uzmanı tarafından yapılan fizik muayeneyi takiben endoskop ve kamera yardımı ile yutak-gırtlak-ses tellerinin incelenmesi ile gerçekleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri