Boğaz ağrısı olarak da bilinen farenjit, boğazda kaşıntıya ve yutma güçlüğüne neden olur. Farenjiti geçirmede bol su içmek, tuzlu su gargarası ve ılık içecekler etkilidir. Hasta, istirahat etmeli ve tahriş edici gıdalardan kaçınmalıdır. Ağır vakalarda, doktor antibiyotik reçete edebilir.
Boğaz gıcıklanmasının temel sebeplerinden biri boğazda o an için kuruluk oluşması olduğundan bu bölgeyi olabildiğince nemlendirerek gıcıktan kısa sürede kurtulabilirsiniz. Bunun için ıhlamur, yeşil çay, zencefil çayı, adaçayı, papatya çayı gibi sevdiğiniz herhangi bir bitki çayını tercih edebilirsiniz.
Alerjik rahatsızlıklar sonucunda ya da solunum yoluyla boğazın tahriş olması, kişinin boğazında gıcık olarak tanımlanan durumun yaşanmasına yol açabilir. Boğazda gıcıklanma hissi, soğuk algınlığı, geniz akıntısı, gastroözofageal reflü hastalığı gibi pek çok farklı hastalıktan kaynaklanabilir.
Çok soğuk veya çok sıcak yiyecekler ile içecekler, boğazdaki tahrişi artırarak gıcıklı öksürük sorununu artırabilir. Ayrıca gün içerisinde bol miktarda su tüketilerek boğazın kuruması önlenmelidir. Bazı kişiler için tuzlu su ile ağız ve boğaz gargarası yapmak rahatlatıcı olabilir.
Zencefil gibi sıcak bitki çayları tüketerek mukusu parçalamak. Bol su içerek boğazı nemli tutmak. Ilık tuzlu su gargarası yapmak. Öksürük kesici bal ile karıştırılmış çay veya ılık limonlu su içmek.
İlgili 28 soru bulundu
Farenjit, yutkunma güçlüğü, boğaz yanması, acı ve kaşıntıya neden olan bir rahatsızlıktır. Genellikle soğuk algınlığında ortaya çıkan farenjit, coxsackie ya da mononükleoz gibi boğaz ağrısı yapan enfeksiyonların sonucu da olabilir.
Boğaz İltihabı İbrahim Saraçoğlu Kürü Tarifi
Ebegümeci ve adaçayını demleyin. Soğumaya bırakın ve soğuduktan sonra bu çay ile gargara yapın. Bu iki şifalı bitki hem boğaz iltihabını iyileştirir hem de ses kısıklığını ortadan kaldırır.
Nane, kekik, zerdeçal, meyan kökü, hatmi kökü ve zencefil gibi bitki çaylarını tüketmek kuru öksürüğe iyi gelir. Bunların yanında hava nemlendirici kullanarak havayı nemli tutmak, bol sıvı tüketmek, buhar solumak boğazın nemli kalmasına yardımcı olarak kuru öksürüğe iyi gelecektir.
Geçmeyen kuru öksürük, çoğunlukla sık sık tekrar eden üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklı olan bir durumdur. Ancak geçmeyen kuru öksürük bazı kişilerde reflü, akciğer hasarlanmaları, kalp yetmezliği, tüberküloz gibi daha ciddi rahatsızlıkların da habercisi olabilir.
Alerjik Rinit Nedir? Alerjiye sebep olan maddelerin (alerjen) burun mukozasına temas etmesi sonucu görülen; burun ve gözlerde kaşıntı, hapşırma, burun akıntısı, boğaz kaşıntısı gibi şikâyetlere neden olan hastalık alerjik nezle ya da alerjik rinit olarak tanımlanmaktadır.
Sirkeli boğaz gargarası yapmayın
Sirkeli gargara, boğaz ağrılarında sıkça başvurulan yöntemlerden biri. Ancak sirke gibi güçlü asidik kimyasallar mukozal yangıyı artırabiliyor. Bu nedenle sirkeyle boğaz gargarası yapmak, özellikle reflü zemininde gelişen boğaz ağrılarında durumu ağırlaştırabiliyor.
Soğuk algınlığında öksürük refleksi, geniz akıntısının boğaz dokularını gıdıklamasıyla meydana gelir. Semptomlar tipik olarak 7 ila 10 gün arasında sürer.
Boğazda tahribat oluşturan kuru öksürük aynı zamanda gıcık da yapabilmektedir. Bu öksürük türü nezle ve grip gibi durumlarda görülebileceği gibi astım, reflü, üst hava yolu öksürük sendromu bulunan kişilerde daha yaygındır. Reflü, sinüzit gibi hastalıkları bulunan kişilerde kuru öksürüğü geceleri görmek mümkündür.
Polen, ev tozu veya belirli gıdalar gibi alerjenler, boğazda kaşıntıya sebep olabilir. Bu alerjenlerle temas, vücut sisteminin aşırı tepki vermesine neden olur. Alerji boğaz kaşıntısı, gözde sulanma veya burun akıntısı gibi diğer alerjik reaksiyon belirtileriyle birlikte de görülebilir.
Yarım litrelik suya kırdığınız keçiboynuzları kaynatılır. Elde edilen su içilince balgam atılmaya başlanır. Gıcık öksürüğe ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu tarafından aynı şekilde çözülmüştür.
Dinlenme: Ses tellerini dinlendirmek, boğaz ağrısının iyileşmesine yardımcı olabilir. Bağırarak konuşmak mümkün olduğunca azaltılmalıdır. Sıcak veya soğuk içecekler: Ilık su, bitki çayı veya tuzlu su gargarası gibi sıcak içecekler boğazdaki tahrişi yatıştırabilir.
Boğaz tahrişi ses kısıklığına tuzlu su gargarası, zencefil çayı-bal-limon karışımı, boğazı sıcak tutma gibi geleneksel yöntemler iyi gelebilir (21).
Boğaz ağrısını ne yumuşatır? Ilık olabilecek bitki çaylarından yararlanmak, tuzlu su ile gargara yapmak, bol su tüketmek, havayı nemli tutmak ve besinleri çok soğuk ya da çok sıcak olarak tüketmemek boğaz ağrısının yumuşamasına yardımcı olur.
İlk olarak, nemli hava solumak, nemlendirici veya buhar makinesi kullanmak, geniz akıntısının azalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, bol su içmek vücudu nemli tutar, mukusu inceltir ve geniz akıntısını hafifletebilir. Tuzlu su ile gargara yapmak da boğazı yatıştırabilir ve mukusu temizleyebilir.
Bu durumlarda Adaçayı bitkisi ile yapılan gargara gerçek bir yardımcıdır. Adaçayı bademcik ve/veya boğaz iltihabının (faranjit) oluşumuna karşı gerçek bir koruyucu ve önleyici olarak Prof Saraçoğlu tarafından özellikle önerilmektedir.
Aşağıdaki nedenler, tek başına veya birlikte, kronik öksürük vakalarının çoğundan sorumludur: Postnazal akıntı. Burnunuz veya sinüsleriniz fazladan mukus ürettiğinde, boğazınızın arkasına akabilir ve öksürük refleksinizi tetikleyebilir. Bu duruma üst solunum yolu öksürük sendromu (UACS) da denir.
Bol sıvı tüketmek boğazın nemlenmesine yardımcı olarak tahriş edicilerin etkisini azaltır. Günde en az sekiz bardak su içmek, bitkisel çay veya limonlu ılık su tüketmek gece öksürüklerini hafifletir. Uyumadan önce boğaz pastili kullanmak boğazdaki tahrişi azaltarak öksürüğün giderilmesine yardımcı olur.
ZENCEFİL, KARABİBER, BAL, LİMON, TARÇIN
1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.
diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı: Geceleri yaşanan öksürüğe grip, soğuk algınlığı veya alerji gibi faktörler neden olabilir. Bu faktörler yatar pozisyona geçtiğinizde solumun salgılarının boşaltılmasını zorlaştırır ve akıntı birikmesi yaratarak aniden gelen öksürük krizi durumunu tetikler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri