Badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişler sağlıklı yağlar ve protein içerirler. Düşük kalorili bir abur cubur olan patlamış mısır, karbonhidrat ve lif içeriği sayesinde iyi bir enerji kaynağı olarak tanımlanıyor. Ispanak ve kale gibi lifli yeşil sebzeler, enerji seviyenizi yükseltebilir.
Cevap: Açıklama: Karbonhidrat vücuda en hızlı enerji sağlayan besin içeriğidir.
Vücudumuzun temel enerji kaynağı yiyeceklerin yapı taşları olan karbonhidrat, protein ve yağlardır. Karbonhidratlar sindirim süreci sonucu basit şekerlere, proteinler amino asitlere, yağlar ise yağ asitlerine ve gliserole dönüşür. Kan dolaşımı ile bu maddeler dokulara ve hücrelere taşınır.
İlgili 25 soru bulundu
Oysa insan beyninin yegane enerji kaynakları oksijen ve şeker. Bu iki öğe dışında enerji kaynağı yok. Glukoz yani şeker de insan beyni için önemli ama fazlası da azı da zarar verir. Vücuttaki kanın yaklaşık yüzde 20'si beyni beslemek için kullanılır.
Enerji veren vitaminler; C vitamini, Koenzim Q10, Riboflavin (B2), B vitamini, B12 vitaminleridir.
2- Bitter çikolata
Kakaonun içinde stresle savaşan, enerji veren ve dikkati toplayan maddeler vardır. Ayrıca kakaonun içinde bulunan antioksidanların da sağlığınız için birçok faydası bulunmaktadır. Kan dolaşımının hızlanmasını sağlayan kakao aynı zamanda beyne ve kaslara oksijen iletimini de artırır.
Peki, gün boyu enerjik olmak için ne yapmalı? Yeterli uyku, fiziksel aktivite, stres kontrolü ve dengeli beslenme gün boyu enerjinizi korumanıza yardımcı olabilir. Bunlara ek olarak beslenme programınıza ekleyebileceğiniz bazı besinler enerji seviyesinin korunmasına ve daha iyi hissetmenize katkı sağlayabilir.
Biraz cesaret kazanın
Eğer eliniz ayağınız boşalıyorsa, aynen uykusuzluk sorununda olduğu gibi ' acilen karbonhidrata ihtiyacınız var' demektir. Çünkü sadece karbonhidrat, içsel huzur verdiği gibi aynı zamanda enerji, güven ve gevşeme de sağlar. Bu çifte etki, moral hormonu 'serotonin' sayesinde kendini gösteriyor.
1- Çikolata Enerji Verir
Çikolata içerisinde az bir miktar kafein vardır. Bu da bedeninizde uyarıcı etki yapabilir. Ancak sürekli enerji salınımı açısından çikolata yeterli bir besin değildir. Özellikle karnınız acıktığında enerjinizi yükseltmek için daha fazla lif içeren yiyecekleri seçmeniz tavsiye edilir.
2 tane muz, 90 dakikalık egzersiz için gereken enerjiyi veriyor. Depresyondan koruyor. Kan şekerini düzenliyor. Sinir ve stresle mücadelede yardımcı oluyor.
Dinç olmak için hangi vitamine ihtiyacımız var sorusunun bir diğer cevaplarından birisi de şüphesiz ki C vitaminidir. Çünkü C vitamini insan vücudunda depolama yapmamaktadır. Vücut da üretmediği için C vitaminini günlük olarak tüketmemiz gerekmektedir.
Yorgunluk ve halsizliğe iyi gelen vitaminler; B vitaminlerinin tümü ve D vitamini şeklindedir. B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 vitaminleri ile D vitamini içeren besinler halsizliğe ve yorgunluğa iyi gelmektedir.
b1, b2, b3, b5, b6, b12 ile birlikte folik asit, biotin, kolin, ve inositol vitaminlerinden oluşan karışım üründür. Tiamin (b1 vitamini) normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur. Riboflavin (b2 vitamini) yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına katkıda bulunur.
Normal koşullarda beynin tek enerji kaynağı glikoz yani şekerdir. Şeker düzeyinin beyinde azalmasına bağlı olarak, şuur kaybından komaya kadar birçok belirti oluşabilir. Bunun yanında beyinde şeker düzeyinin artması da tahribata yol açar.
Bu da yorgunluk ve halsizlik yaratır. Bu yüzden daha fazla demir içeren yeşil sebze, kurutulmuş meyve ve tahıl gevreklerinden bolca tüketmelisiniz. 4 Daha bol balık, tavuk, peynir, fasulye ve yumurta yemelisiniz... Çünkü vücut için gerekli Omega 3 bu besinlerde bulunuyor.
Sabah kalktığınızda perdeleri açın. Gün ışığı uyanıklığa daha çabuk geçmenize yardımcı olacaktır. 4) Uyku öncesi ılık bir duş almak ya da kitap okumak gibi alışkanlıklar geliştirin. 5) Uykudan bir-iki saat önce televizyon, bilgisayar, akıllı telefon gibi parlak ışığa sahip cihazları kullanmayı bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri