Globus sendromu (boğazda yumru hissi) İnflamasyon, mukus zarlarının şişmesine neden olur. Dolayısıyla, sessiz reflü olduğunda, boğazında şişlik gibi bir doku parçası olabilir. Şişkinlik büyük ve yuvarlak olmayacaktır, ancak rahatsız hissi vermek için yeterlidir.
Boğaz reflüsü belirtileri yemek yedikten sonra ve özellikle geceleri midede ekşime, gaz, yanma, mide bulantısı şeklinde ortaya çıkarak kişinin yaşam kalitesini etkileyebilir. Boğaz reflüsünün en yaygın belirtileri şunlardır: Ses kısıklığı Boğazınızda bir yumru hissi.
Boğaz için üretilen damlalar ve spreyler boğazdaki kuruluğu ortadan kaldırarak daha nemli olmasını sağlar. Bu da özellikle gıcık hissini ciddi oranda azaltır. Boğaz pastilleri de boğazı nemlendirme noktasında etkin olabiliyor. Bir bardak suya bir çay kaşığı tuz ekleyerek boğazınızla gargara yapın.
Boğaz reflüsünde hastalar, boğazda geçmeyen takılma hissi, öksürük, ses kısıklığı, genizde akıntı ve bazen ağız kokusu şikayetleriyle hekime başvurmaktadır. Hasta öyküsü, doğrudan değerlendirilerek ve yapılan endoskopik muayene ile tanı kolaylıkla konulabilmektedir.
Globus histerikus yakınmalarının ortalama süresi 5.6±9.4 yıl (36 gün-30 yıl arası) idi. OSA varlığını düşündüren semptomların ortalama süresi ise 2.5±2.9 yıl (60 gün- 10 yıl arası) idi.
İlgili 45 soru bulundu
ÖZET Globus farengeus; boğazda yumru veya yabancı cisim hissi şeklinde tarif edilen, ağrısız, sü- rekli ya da aralıklı zamanlarda ortaya çıkan ve genelde yemek yeme esnasında artış gösteren klinik bir semptomdur. Globus benzeri semptomlar ilk olarak MÖ yaklaşık 1900'lü yıllarda Mısırlılar ta- rafından tarif edilmiştir.
Bunun yanı sıra boğazdaki yumru psikolojik faktörlerden de etkilenebiliyor. Duyguların fiziksel duyularımız üzerinde derin bir etkisi var. Ağlama beklentisi veya güçlü duyguları ifade etme, boğaz kaslarının kasılmasını tetikleyebilir.
Bu şikayetlerin iki haftadan uzun sürdüğü durumlarda iyi huylu ses hastalıkları ya da kötü huylu ses teli hastalıkları arasında ayırım yapılabilmesi ve doğru tanının koyulabilmesi için Kulak Burun Boğaz doktorunuza başvurunuz ve ses tellerinizi muayene ettiriniz.
Yutma Hastalıkları Tedavisi
Eğer gerekli ise yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağı incelemesi, kulak burun boğaz uzmanı veya mide ve barsak hastalıkları uzmanı tarafından yapılır.
Yemek borusunda görülen iltihaplar disfajinin nedeni olabilir. Bazı kas hastalıklarına bağlı (Guillain Barre sendromu gibi bir durum) nedeni ile yutma güçlüğü olabilir. Bazı alerjik nedenlere bağlı yutma güçlüğü ve boğazda takılma hissi oluşabilir.
Ülkemizde glomus tümörü tanısı ve tedavisi, genellikle baş boyun cerrahisi konusunda deneyimli Kulak-Burun-Boğaz hekimlerince üstlenilmiştir.
Boğaz kuruluğu, bilhassa soğuk havalar nedeniyle nezle olunması, strep boğaz, susuzluk veya ağzın açık uyunmasına bağlı, tükürük bezlerinin olması gerektiği gibi çalışmadığının belirtisi olarak ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum hayat kalitesini olumsuz yönde etkiler.
Boğaz reflüsü, midede üretilen asidin yemek borusundan yukarı çıkarak boğaza ulaşması durumudur. Belirtiler arasında boğaz ağrısı ve tahriş olmuş gırtlak (ses kutusu) bulunur. Tedaviler çoğunlukla yaşam tarzı değişikliklerinden ibarettir.
Boğaz reflüsü tedavi edilmezse ne olur? Tedavi edilmeyen boğaz reflüsü kronik farenjit, kronik öksürük, ses tellerinde ödem, granülom adı verilen kitle oluşumu ve bunların sonucunda ses kısıklığı; astım, amfizem, bronşit gibi akciğer hastalıklarının ağırlaşmasına neden olur.
Yemeklerden sonra hazımsızlık, ekşime, yemek borusunda yanma ve ağza gelen mide asidi ile karakterize olan gastroözofagial reflü, bazı kişilerde geçici olarak meydana gelir ve bir süre sonra kendiliğinden geçer.
Psikolojik Yutkunma Zorluğu Neden Olur? Genellikle anksiyete, yoğun stres, gribal enfeksiyonlar ve diğer solunum yolu enfeksiyonları psikolojik yutkunma zorluğunun nedenleri arasında görülmektedir. Psikolojik sebeple oluşan yutkunmada zorluk, endişelenmeyi gerektirecek bir durum değildir.
Boğaz reflüsü olarak adlandırılan "Larengofarengeal Reflü " hastalığı, mide asidi veya safra asidinin gırtlak ve boğaz seviyesine kadar gelmesi ve bu bölgede oluşturduğu tahriş olarak tanımlanır. Yemek borusunun üst ve alt olmak üzere 2 kapakçığı bulunmaktadır.
Akalazya hastalığı tedavisi
Verilen ilaçlar sayesinde yemek borusunun alt kısmında yer alan kasların kasılmalarının kontrol altına alınmasıyla birlikte gevşemeleri sağlanır. Diğer yöntem ise endoskopi yoluyla yemek borusunun alt bölümüne ilaç verilmesidir. Ayrıca endoskopi aracılığıyla yemek borusu genişletilebilir.
Ses kısıklığı, seste kabalaşma, çatallanma, yorgunluk, tiz sesleri çıkarmada zorluk. Boğazda gıcık hissi ve sık boğaz temizleme. Boğazda aşırı balgam ve geniz akıntısı
Lifli gıdalar hem mide asidini azaltır hem de sindirimi kolaylaştırır. Dolayısıyla tüm sebzeler, yulaf ezmesi, meyveler, kuru meyveler lif bakımından zengin besinlerdir. Ayrıca hindi, tavuk ve balık eti mide asidini azaltır. Elma, armut, muz, kavun gibi asidik olmayan meyveler tercih edilmelidir.
GÖRH sık rastlanan bir hastalıktır. Tipik şikâyetler zaman zaman olan, ağza acı ve ekşi mide içeriğinin gelmesi ve yemek borusunda yanmadır. Hastanın takibini bir gastroenteroloji uzmanının yapması uygundur. Hastalık hayat boyu sürer, genellikle zaman zaman ortaya çıkar.
Globus histerikus; üzüntü, keder, matem gibi birçok psişik durumda oluşabilen boğazda yumru hissidir.
Globus Sensasyonunun nedeni nedir? Neden genellikle larinks çevresindeki kaslarda artmış bir gerilimdir. Bununla birlikte, tümör hastalıkları veya organik değişiklikler dışlanmalıdır. Boyundaki kaslar, üzüntü, öfke veya korku gibi duygular tarafından etkilenir.
Dev mide fıtığının belirtisi genellikle reflü şeklinde ortaya çıkmaktadır. Nefes darlığı gibi belirtilerle dev mide fıtığı ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri