Kanlı ve mukuslu akıntı (Nişan gelmesi): Rahim ağzında hamilelik boyunca bebeği enfeksiyonlardan koruyan mukuslu bir tıkaç bulunur. Doğum yaklaştığında rahimdeki kasılmalar nedeniyle bu tıkaç düşer ve vajinadan kanlı bir akıntı gelir. İşte bu akıntıya halk arasında nişan denir.
Rahimdeki kasılmaların etkisiyle genişleyen rahim ağzından bu tıkaç düşer. Gebe kadın bunu akıntı şeklinde fark eder. Bu sümüksü tıkaç aynı zamanda hafif pembemsi kanla bulaşmış (ancak kanama olmayan) şeklindedir. Halk arasında buna belirti, nişan, iz de denir.
Bunu siz iç çamaşırınızda yapışkan, pembemsi bir akıntı olarak görebilirsiniz. Bu belirti genellikler doğum sancıları başlamadan önce ya da doğumun ilk evresinde görülen bir belirtidir. - Bu akıntının içinde çok az miktarda kan olabilir. Eğer fazla miktarda kan olursa hemen doktorunuzu ya da hastaneyi arayın!
Anne adayının doğum sürecinin yaklaşmasında en önemli işaret rahim kasılmalarının düzenli hale gelmesidir. Kasılmalar ortalama 20 dakika aralıklarla görülmeye başlar ve ağrı ile kramp giderek şiddetli hale gelir. Düzenli sancılar her zaman doğumun başladığına dair haberidir.
Bebeğin rahimde durmasını sağlayan ve vajinayla ilişkisini kesen mukus tıkacı, doğumun hemen öncesinde atılır, buna “nişan gelmesi” denir ve doğumun başlayacağının habercisidir. Anne adayları bu tıkacın atılmasını, pembe, sümüksü bir kanama olarak ifade ederler. Bu durum doğumun çok yaklaştığının habercisidir.
İlgili 38 soru bulundu
Yumurtlamayı gösteren bu akıntı, tam yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Bu akıntı spermlerin vajina ve rahim ağzından kolayca geçerek yumurtayı bulabilmesi için yardımcı olmaktadır.
Herhangi bir zamanda görülebilen bu berrak ve akışkan olan akıntı, spor ve egzersizlerden sonra yoğun miktarda görülebilir. Vajinal akıntınız berrak renkte ve akışkan değil de sümüksü, mukuslu bir haldeyse, bu akıntı sizin yumurtlama döneminde olduğunuzu belirtir.
Doğum kanalına iniş tamamlandıktan sonra genellikle 2-4 hafta arasında doğum başlayacaktır. İlk doğumdan sonraki gebeliklerde kanala giriş ve doğum arasındaki zaman daha kısadır.
Hafta hafta gebeliğin 39. Haftasında, artık her an doğurabilecek konumdasınız yani sürekli doğum belirtilerini gözetliyor olmalısınız. Bu belirtiler arasında: suyun gelmesi, membranın zedelenmesi, ishal ve mide bulantısı, enerji çoğalması, mukus tıpanın ayrılması ve hafif kanlı vajinal akıntı olabilir.
Vücudun vajinayı temizleme ve koruma yöntemidir. Cinsel uyarılma ve yumurtlama gibi durumlarda akıntının artması normaldir. Egzersiz, doğum kontrol haplarının kullanımı ve duygusal stres de akıntıda artışa neden olabilir. Anormal vajinal akıntı genellikle bir enfeksiyondan kaynaklanır.
Doğum yaklaştığında vajinal akıntı artar ayrıca rengi daha pembemsi olur.
Anne adayı saat başı hareket algılamalı ve hissettiğinin farkında olmalıdır. Bazı durumlarda bebeğe yeterince kan gitmezse veya doğum kanalına girmişse bebek hareketleri azalabilir. Bu durumda da hastane yoluna çıkılmalıdır.
Gebeliğe bağlı görülen normal akıntılar genelde kokusuz, beyaz akışkan kıvamda ve incedirler, kaşıntıya sebep olmazlar. Vajina dış bölgesinde kaşıntı varsa enfeksiyona bağlı bir vajina iltihabı olabilir.
Nişan Kanaması
Doğum yaklaştıkça rahim ağzında incelmeler ve genişlemeler oluşmaktadır. Bundan dolayı da bu mukus tabakası kanlı bir şekilde atılmaktadır. Nişanın gelmesi doğumun hemen olacağı anlamı taşımaz nişan geldikten sonra 1-7 gün içinde doğum beklenmektedir.
Hamilelikte Akıntı Rengi Önemlidir
Hamilelik döneminde akıntı rengi sarı ise, bu bir enfeksiyon işaretidir. Sarı akıntı, kaşınma veya hafif sızı; mantar enfeksiyonu işaretidir. Ayrıca hamilelikte akıntı rengi koyu ise, klamidya veya trikomoniyaz gibi bir cinsel yolla bulaşan hastalık (CYBH) belirtisi de olabilir.
Doğurmak üzere olduğunuzun en büyük işareti düzenli rahim kasılmalarının başlamasıdır. Başlangıçta bu erken kasılmalar menstrüel kramp ya da bel ağrısı gibi hissedilir. 20 ila 30 dakika aralıklarla gerçekleşir. Ağrı ya da kramp giderek daha şiddetlenir ve daha uzun sürer.
En belirgin doğum belirtileri şunlardır; Güçlü ve sık gelen kasılmalar: Kasılmalar önce 10 dakika aralıklarla gelirken, gitgide aralıkları kısalır, kasılmanın süresi ve şiddeti (Rahimdeki basınç ) artar. Nişan gelmesi (kanlı sümüksü pembe bir akıntı): Rahim ağzında bulunan tıkaçtır.
Doğum sancıları gebeliğin 38 ila 42.haftaları arasında gelebilir. Genelde ilk sancılar 5 ila 20 dakikada bir gelir. Sonrasında bu sancılar daha kısa sürelerle sık sık gelmeye başlar. Ebeveyn adayları genelde “Doğum sancısı kaç dakikada bir gelirse hastaneye gidilir?” sorusunun yanıtını sıklıkla merak eder.
Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder. Kasılmalar arasında rahim gevşer ve karın yumuşar. Kasılmalar rahim ağzını açar(gebeliğin başından beri kapalı olan) ve bebeği doğum kanalına doğru iter.
Sağlık açısından doğuma 10 gün kala ilişkinin hiçbir riski yok. Doktorunuzun önerisi varsa 40 haftalık hamilelikte de dahil olmak üzere hamilelik sırasında cinsel ilişki yaşamak tamamen güvenlidir.
Sümüksü denilen türdeki akıntılar genellikle cinsel uyarılma ile yaşanır, uyarılma geçtikten sonra kesilir. Bu durum adet döngüsünün başında ve sonunda da yaşanabilir. Genellikle kadının vücudunda hormonal değişimden kaynaklanır, kokusuz ve renksiz olduğu sürece endişe edilecek bir durum yoktur.
Fizyolojik akıntı adet döngüsünün her gününde var olabileceği gibi yalnızca belli günlerde ortaya çıkabilir. Yumurtlama döneminde rahim ağzından yumurta akı kıvamında, lastik gibi uzayabilen berrak bir sıvı salgılanır ve bu sıvı kadın tarafından çoğunlukla hissedilerek “akıntı” olarak nitelendirilir.
Şeffaf vajinal akıntı, doğal bir sürecin parçası olarak vajinanın kendini temizlemesi ve nemlendirmesi için meydana gelir. Bu sayede vajina kendisini bakterilere ve enfeksiyonlara karşı korur. Akıntı, özellikle gebelik sürecinde, yumurtlama döneminde veya adet başlangıcının öncesinde artabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri