1) Boğaz ve boyun enfeksiyonları. En sık bademcik iltihabı ve farenjit nedeniyle kulak ağrısı görülür. Boyun, yutak, yemek borusu ve gırtlak enfeksiyonları da aynı etkiyi yapar.
Alerji, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı veya solunum yolu enfeksiyonu sonucu orta kulak enfekte olabilir. Orta kulak ile bağlantıyı sağlayan östaki borusunun tıkanması orta kulak iltihabının oluşmasına zemin hazırlar.
Bununla birlikte, özellikle bakteriyel boğaz iltihaplanmasında ateş ve kulak ağrısı gibi farklı belirtiler de görülmektedir. İltihaplanmanın altında yatan nedene göre iyileşme yalnızca istirahat ve sıvı alımı ile olabileceği gibi, şiddetli bakteriyel vakalarda antibiyotik tedavisi de uygulanabilir.
Ender olarak, bölgesel tahriş, sıcak ve yakıcı maddelerin içimi, yabancı cisimlerin tahrişi sonucu da farenjit oluşabilir. Hafif geçirilen farenjitte hastaların özellikle yutarken olan boğaz ağrısı, bazen kulak ağrısı, lenf bezlerinde büyüme ve ağrı, hafif ateş, boğazında kızarıklık ve şişlik olmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Otitis media ya da orta kulak iltihabı kulak zarının arkasında sıvı birikimi, orta kulakta kızarıklık, şişme ve ağrı ile seyreden bir enfeksiyondur. Orta kulak iltihabına bağlı olarak görülen en önemli belirti kulakta ağrıdır. Diğer önemli semptomlar ise orta kulakta kızarıklık ve şişlik oluşumudur.
Farenjit, ağız ve burun boşluğunun arkasındaki farenks adı verilen yutak bölgesinin iltihabıdır. Boğaz ağrısı olarak da bilinen farenjit, boğazda kaşıntıya ve yutma güçlüğüne neden olur. Farenjiti geçirmede bol su içmek, tuzlu su gargarası ve ılık içecekler etkilidir.
Virüs kökenli boğaz enfeksiyonu genellikle 5 ila 7 gün içinde geçer.
Boğaz enfeksiyonu streptokok kaynaklı ise hekim, hastalarına penisilin ya da amoksisilin gibi antibiyotikler reçete edebilir. Bazı hastaların penisilin alerjisi olduğu durumlarda penisilin yerine klindamisin denilen antibiyotik kullanılabilir.
Boğaz iltihabı için tuzlu su ile gargara yapın
Tuzlu su ile gargara yapmak, birçok iltihap ve enfeksiyonun iyileşmesinde etkili olduğu gibi boğaz iltihabının iyileşmesinde de adeta ilaç rolü üstlenir.
Bademcik iltihabı tedavi edilmediğinde peritonsiller apse yaşanır. Bu durumda şiddetli ağrı görülür ve bu ağrı kulağı da etkiler.
Enfeksiyonun tedavisinde en doğru antibiyotik, spesifik olarak hastaya göre değişse de, ülkemizde kulak enfeksiyonu tedavisinde en yaygın kullanılan antibiyotikler amoksisilin-klavulanik asit ve sefalosporinlerdir.
Yutkunma, esneme, çeneyi esnetme, sakız çiğneme, su içme ve tuzlu su ile gargara yapma yanı sıra valsalva manevrası olarak bilinen, burnu tıkayıp, derin nefes alıp ardından ağzıda kapatarak burundan yavaşça nefes vermeye çalışma yöntemi kulak tıkanıklığını hızlı bir şekilde giderebilir.
İki-Üç Haftayı Geçen Ağrılara Dikkat! “Yutma güçlüğüne sebep olan, yutkunurken kulakta ağrı hissedilen, tedaviyle düzelmeyen, nefes darlığının eşlik edebileceği, iki-üç haftayı geçen boğaz ağrılarında aile hekimleri ileri inceleme için hastaları kulak burun boğaz uzmanlarına yönlendirmeli” diye konuştu.
Bademcik iltihabı ilerlerse, bademciklerde aşırı şişme nedeniyle solunum güçlüğü gelişebilir. Enfeksiyonun, bademciklerin etrafındaki derin dokulara yayılması sonucu selülit ve apse oluşumu görülebilir. Apse gelişmişse, boşaltılmalı ve hastalığın ilerlememesi için dikkatli şekilde tedavi edilmelidir.
Evde kulak iltihabı ağrısı için sıcak-soğuk kompres uygulanabilir. Sıcak kompresler sıvının dışarı atılmasına yardımcı olurken, soğuk kompresler ağrıyı hafifletir. Sıcak su şişeleri, sıcak havlular, buz torbaları veya soğuk su gibi malzemeler kullanılabilir.
Beta mikrobundan kaynaklanan bademcik iltihaplarında 10 günlük antibiyotik tedavisi uygulanması gerekir. Aksi takdirde, ileride romatizmal kalp hastalığı ya da nefrit oluşma riski bulunur.
En önemli nedeninin viral enfeksiyonlar olduğu boğaz ağrısının tedavisi ise altta yatan nedene göre uygulanıyor. Bakteri kaynaklı boğaz ağrılarında antibiyotik kullanılabilirken, virüs kaynaklı olanlarda antibiyotik kullanımının herhangi bir faydası bulunmuyor. Memorıal Ankara Hastanesi KBB Bölümü'nde Prof. Dr.
Antibiyotikler ateş düşürmez. Her antibiyotik her hastalıkta kullanılmaz. Antibiyotiklerin etkisi en erken 72 saatte ortaya çıkabilir, hatta kemik enfeksiyonları gibi uzun süre antibiyotik tedavisi gerektiren hastalıklarda bu süre aylar olarak ifade edilir. Antibiyotikler virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez.
Ilık olabilecek bitki çaylarından yararlanmak, tuzlu su ile gargara yapmak, bol su tüketmek, havayı nemli tutmak ve besinleri çok soğuk ya da çok sıcak olarak tüketmemek boğaz ağrısının yumuşamasına yardımcı olur.
Boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olmak için, 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve isteğe bağlı olarak bir bardak bal ile karıştırılmış 1 fincan ılık su içirin. Elma sirkesi antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ılık suyla az miktarda tüketildiğinde boğaza boğaz rahatlamasına yardımcı olabilir.
Sakız çiğnemek ve balon şişirmek gibi aktiviteler östaki kanalının fonksiyonuna yardımcı olarak kulak ağrısının baskısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Yatmak yerine dik oturmak kulaktaki basıncı azaltarak, ağrının şiddetini düşürmeye yardımcı olabilir.
Larenjite bağlı görülen belirtiler, ses tellerinin iltihaba bağlı şişme nedeniyle düzgün titreşememesinden kaynaklanır. Larenjite bağlı en sık görülen semptomlar ses kısıklığı, boğazda kuruluk ve konuşma güçlüğü olarak sıralanabilir.
Larenjitin sık görülen ve yaygın kabul edilen belirtisi ses tellerinin aşırı kullanımına bağlı gelişen ses kısıklığıdır. Ses kısıklığının yanında enfeksiyona bağlı olarak boğaz ağrısı, boğazda gıdıklanma, kuru öksürük, boğaz kuruluğu ve konuşurken zorlanma da belirtiler arasında yer alır.
Larenjit, ses kutunuzun (gırtlağınızın) veya ses tellerinizin aşırı kullanım, tahriş veya enfeksiyon nedeniyle iltihaplanmasıdır. Ses kutunuz içinde bulunan ses telleri, yumuşak bir biçimde hareket eder ve titreşimler aracılığıyla sesleri oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri