Bazen dışarıdan görülebilecek veya hissedilebilecek kadar büyürler. Büyük nodüller kişide nefes alma, yutkunma ve yutma güçlüğüne, ses kısıklığına veya boğazda genel bir baskı hissine neden olabilirler. Bazı nodüller tiroid bezinin çalışma fonksiyonunu bozabilmektedir.
Tek sıcak nodül varsa 'radyoaktif iyot' verilerek tedavi edilebilmektedir. Ancak sıcak nodül 2 cm veya daha büyük bir ölçüdeyse veya çok sayıda sıcak nodül varsa o zaman cerrahi tedavi gerekebilir. Kitle etkisi ile nefes borusuna baskı yapan iri nodüllü kişilerin, kanser kuşkusu nedeniyle ameliyat edilmesi öneriliyor.
Yani 2 cm olan bir nodül USG ve hücresel patolojik özellikleri ile tehlikeli değilken; 0,5 cm olan bir nodül kanser özelliğinde olabilir. Ancak klavuzlara göre 3-4 cm üzerindeki tüm nodüller USG ve hücresel patolojik özelliklerine bağlı olmaksızın ameliyat edilmelidirler.
Nodüller genellikle sağlık açısından zararsızdır. Ancak belirlendiğinde bunların aşırı hormon üretimi yapıp yapmadığı ve en önemlisi de kanser olup olmadığı araştırılmalıdır. Nodüllerin çaptan bağımsız olarak % 5'i kanserdir. Tek veya çok sayıda nodül olması kanser olasılığını genelde değiştirmemektedir.
İyot eksikliği, bütün dünyada tiroid nodüllerinin temel sebebidir. İyot eksikliği kimi zaman pek çok nodül içeren tiroid büyümesine sebep olur. Bu durum nodüllü guatr ya da multinodüler guatr olarak adlandırılır. Bu nodüller kimi zaman sıvı içerikli olup kistik nodül adını alırlar.
İlgili 41 soru bulundu
Tiroid nodüllerinin küçük bir kısmı çok tehlikelidir. Tiroid nodülünün saptanması sonucunda bu nodül mutlaka önemsenmelidir çünkü bu nodülün arz ettiği tehlike kansere neden olmasıdır. Bu kanser tipi bazen hayata mal olacak bir kanser türü olabilmektedir.
Tiroid nodülü ne zaman tehlikeli? Tiroid nodülü kanser özellikleri taşıdığı zaman tehlikeli hale gelir. Ancak kanser özelliği taşımasa da 3-4 cm'ye ulaşmış nodüller ameliyat gerektirir.
Tiroid kanseri, sıklıkla bir şişlik veya nodül olarak ortaya çıkar ve hiçbir belirtiye neden olmaz. Laboratuvar testleri tiroid kanseri tanısında genellikle yardımcı olmamaktadır.
Soğuk yani hormon salgılamayan nodüller kanser riski taşır. Eğer bir kişide soğuk nodül varsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı ve gerekli tetkikler yapılarak kesin tanı konulmalıdır.
Ultrasonografide tiroid nodülü saptanırsa ve nodül, kanser yönünden şüpheli özellikler taşıyorsa ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılır. Tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi, tüm dünyada tiroid kanseri tanısı koymada altın standart yöntemdir.
Nodül büyüdükçe kanser olma olasılığının arttığına dair yeterli delil yoktur, burada belirleyici olan ultrason ve iğne biyopsisi sonuçlarıdır. Ancak 4cm (40 mm) nin üstündeki nodüller; ultrason ve sitoloji bulguları negatif bile olsa ameliyat edilir.
Özellikle büyük nodüller, nodülün tiroid bezi içerisinde yerleşim yerine göre çevre yapılara bası oluşturabilir. Nefes borusuna olan bası nefes darlığına, yemek borusuna olan bası yutma güçlüğüne, ses sinirlerine olan bası ses kısıklığı ve kalınlaşmasına yol açabilir. Bası oluşturan nodüller sıklıkla 4 cm üzerindedir.
Tiroid nodülü 4 cm üzerinde olan kişilere, tiroid biyopsisi yapılmaz. Çünkü bu hastaların ameliyat olması gerekir ve yapılacak olan biyopsi nodül büyük olduğu için teşhis şansını düşürür. Paratiroid adenomları, tiroid kanseri ile karıştırılabilmektedir.
Tiroid Nodülü İlaçla Tedavi Edilir mi? Nodüler guatr tedavisinde klasik yöntem olarak bilinen ilaç tedavisi uygulanmaktadır ve bunun yanı sıra ameliyat ve radyoaktif iyot tedavileri de yapılabilir.
Nodülün belli aralıklarla takip edilmesinin yeterli olduğu görülmektedir. Ancak nodül iyi huylu olduğu halde boğazda takılma hissi ve nefes darlığı gibi sağlık; veya büyüklüğü nedeniyle estetik problemlere yol açıyorsa o durumda ameliyatla alınması gerekebilmektedir.
Tiroid bezinin tiroid hormonlarını yeterince üretemediği bir durum olan hipotiroidi (tiroid bezinin az çalışması) nodüle eşlik ediyorsa yaygın olarak görülen belirtiler tiroid bezinde büyüme, halsizlik yorgunluk, kiloda artış, kabızlık, ciltte kuruluk, soğuğa karşı hassasiyet, yüzde, ellerde ve ayaklarda şişme ve ...
Tiroid kanseri nereye metastaz yapar? Tiroid kanseri tedavi edilmediği ya da geç kalındığı taktirde metastaz yapabilen bir kanser türüdür. Tiroid kanserlerinde ne sık görülen yayılım yeri(metastaz) boyun lenf nodlarıdır. Tiroid kanserleri tedavi edilmediği ya da geç kalındığı taktirde uzak organ metastazları görülür.
Eğer doktor nodül için ameliyat yöntemini önermişse hastanın buna riayet etmesi gerekir çünkü nodüller ameliyat edilmezse büyümeyi sürdürür ve farklı hastalıklara yol açar. Üstelik bazı nodüller, kanser riski taşır. Alınmadığı sürece bu risk daha da artar ve kansere dönüşebilir.
Radyofrekans veya lazer ile tahrip edilen nodül canlılığını kaybeder ve git gide küçülür. Bu küçülme, belli aralıklarla yapılan ultrason tetkikleri ile kolaylıkla izlenebilir. Küçük nodüller için tek seans genellikle yeterlidir, büyük olanlarda ise yeterli küçülme için birkaç kez seans uygulanabilir.
Gebelik döneminde boyun ağrısı olduğunda, genel olarak bir boyun ağrısı olduğunda yapılabilir. Önerilen yılda en az bir defa tiroid ultrasonu yapılmasıdır. Tiroid ultrasonu, tiroid kanserinin teşhisinde de önemli bir yer taşımaktadır.
Tiroid nodülü, tiroid bezinin içinde bezi oluşturan hücrelerin aşırı çoğalması sonucu oluşan kistik (içi sıvı dolu) veya katı kitlelerdir. Tiroid nodüllerine genel populasyonda oldukça sık rastlanır. Toplumun yaklaşık % 5-10'unda muayeneyle saptanabilen tiroid nodulü bulunmaktadır.
Tiroid ameliyatı, geriye tiroid dokusu bırakılmayacak şekilde yapılmaktadır. Geride tiroid dokusu bulundurmak genellikle sorun olmaktadır. Ameliyat açık cerrahi ile uygulandığında yarım saat ya da bir saat kadar sürmekte, robotik cerrahi ile uygulandığında ise 1 – 1,5 saat kadar sürebilmektedir.
Alkol ablasyonu, iç sıvı ile dolu nodüllerin (kistik) ameliyatsız tedavisinde en çok tercih edilen yöntemdir. Ayrıca, diğer yöntemlere göre daha ucuz olması ve çok ince bir iğne ile yapılabilmesi nedeniyle solid nodüllerde de hala kullanılmaktadır.
Tiroid nodülü çok büyükse yutma güçlüğü, boğazda gıcık hissi, nefes darlığı gibi belirtiler yaşanabilmektedir.
Şüpheli Nodül ne demek? Şüpheli Nodül Nedir? Burada bahsedilen şüphe, anlaşılabileceği gibi kanser şüphesidir. Her dokuda olduğu gibi tiroid dokusunda da kanser gelişme potansiyeli vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri