Çoğu tiroid nodülü, iyi huylu ve belirtiler göstermeyen, yani "sessiz nodüller" olarak adlandırılır. Bu tür nodüller genellikle tedavi gerektirmez ve takip edilirler. Bazı durumlarda, bu nodüller küçülebilir ya da tamamen kaybolabilir.
Tiroiddeki solid nodüllerde, günümüzde daha çok lazer ve radyofrekans gibi 'termal ablasyon' yöntemleri kullanılmaktadır. Radyofrekans son yıllarda daha fazla tercih edilmektedir. Her iki yöntemde de biyopsi yapılır gibi tiroid nodülü içine ince bir iğne ile girilir ve lokal anestezi altında nodül yakılır.
Nodül ortadan kaybolabilir ya da aynı boyutta kalabilir. Altı aylık aralıklar ile nodülün boyutundaki değişiklikler kontrol edilir.
Cilttte kesi yapılmaz. Nodül boyut ve sayısına bağlı olarak 10-30 dk. sürer. Yanan nodül zaman içinde vücudun bağışıklık sistemi tarafından ortadan kaldırılır. Bir yıl içinde nodül % 90 oranında küçülür.
Tiroid Nodülü Nasıl Yok Edilir? Tiroiddeki solid nodüllerin tedavisinde daha çok lazer ve radyofrekans gibi 'termal ablasyon' yöntemleri kullanılabilmektedir. Her iki tedavide de biyopsi yapılır gibi tiroid nodülünün içine ince bir iğne ile girilir ve lokal anestezi ile nodül yakılarak yok edilir.
İlgili 28 soru bulundu
Bu teknikte, ultrason rehberliğinde ciltten ince bir iğneyle tiroiddeki nodüle girilir ve nodül, lazerin oluşturduğu ısıyla tahrip edilir. Tahrip olan nodül ise zaman içerisinde küçülür ve kimi zaman tamamen de kaybolabilir.
Tek sıcak nodül varsa 'radyoaktif iyot' verilerek tedavi edilebilmektedir. Ancak sıcak nodül 2 cm veya daha büyük bir ölçüdeyse veya çok sayıda sıcak nodül varsa o zaman cerrahi tedavi gerekebilir. Kitle etkisi ile nefes borusuna baskı yapan iri nodüllü kişilerin, kanser kuşkusu nedeniyle ameliyat edilmesi öneriliyor.
Nodül çapı 4 cm.'nin üzerindeyse, Nodüllerde hızlı büyüme saptanırsa yine ameliyat gereklidir. Yaygın nodüler guatrda ameliyat kararı verilmişse total tiroidektomi yapılması önerilmektedir.
Tiroid Bezinde Nodül Kaç Cm Olursa Tehlikelidir? Nodüllerin normal büyüklük 1 ila 2 milimetre ile 2 santim arasındadır. 2 santim ve üzerindeki ebatlara ulaşan nodüller dışardan da görünür hale gelirler. Tiroid nodülü 3 ila 4 santim çapına geldiğinde genellikle ameliyat gerekmektedir.
İçerisinde sıvı ya da kan birikmiş olan ve kişilerde ağrı hissi yaratan nodüllere kistik nodül adı verilmektedir. Kistik Nodüller kanser riski çok daha az olan nodüllerdir. Ancak, 4 cm çapın üzerinde ise kanser riskleri artar.
Nodüller genellikle sağlık açısından zararsızdır. Ancak belirlendiğinde bunların aşırı hormon üretimi yapıp yapmadığı ve en önemlisi de kanser olup olmadığı araştırılmalıdır. Nodüllerin çaptan bağımsız olarak % 5'i kanserdir. Tek veya çok sayıda nodül olması kanser olasılığını genelde değiştirmemektedir.
Tiroid nodülü, tiroid bezinin içinde bezi oluşturan hücrelerin aşırı çoğalması sonucu oluşan kistik (içi sıvı dolu) veya katı kitlelerdir. Tiroid nodüllerine genel populasyonda oldukça sık rastlanır. Toplumun yaklaşık % 5-10'unda muayeneyle saptanabilen tiroid nodulü bulunmaktadır.
Tiroid bezi içerisinde kitle veya yumru olması durumu olarak tanımlanan tiroid nodülü, sıklıkla iyot eksikliği nedeniyle oluşuyor. Küçük tiroid nodülleri belirti vermezken büyük nodüller ses kısıklığına ya da kalınlaşmasına, nefes darlığına ve yutma güçlüğüne neden olabiliyor.
Nodülün belli aralıklarla takip edilmesinin yeterli olduğu görülmektedir. Ancak nodül iyi huylu olduğu halde boğazda takılma hissi ve nefes darlığı gibi sağlık; veya büyüklüğü nedeniyle estetik problemlere yol açıyorsa o durumda ameliyatla alınması gerekebilmektedir.
Tiroid nodüllerine karşı: Değerli okuyucu, dereotu kürü tiroid hormonlarını dengeleyip sağlıklı çalışmasına yardımcı olurken, aynı zamanda nodüllerin küçülmesinde veya tamamen yok olmasında da etkilidir.
Tiroid nodüllerinin küçük bir kısmı çok tehlikelidir. Tiroid nodülünün saptanması sonucunda bu nodül mutlaka önemsenmelidir çünkü bu nodülün arz ettiği tehlike kansere neden olmasıdır. Bu kanser tipi bazen hayata mal olacak bir kanser türü olabilmektedir.
Orta riskli nodüllerin 1.5 cm ve üzerinde ise biyopsi yapılması önerilirken, yüksek şüpheli nodüllerin ise, 1 cm veya daha büyük olması durumunda biyopsi yapılması tavsiye edilmektedir.
Hipertiroid hastaları; İyot ve iyotlu gıdalar (süt, yumurta sarısı) çay, kahve, asitli içecekler, soya, ve gluten olabildiğince tüketilmemeli ve sigaradan uzak durulmalıdır.
Nodüllerin içerisinde doku dolu olanlar, sıvı dolu olanlara oranla, hormon üretimi yapmayanlar da üretenlere oranla daha fazla kanser riski taşırlar. Nodüllerin büyümesi, ağrılı seyretmesi ve sert olması kanser riskini artırır. Hasta yutkunma sırasında güçlük, ses kısıklığı gibi şikayetler yaşayabilir.
Tiroid Nodülü Ameliyatı Kaç Saat Sürer? Tiroid nodülü ameliyatının kaç saat süreceği, ameliyatın zorluğuna bağlı olarak değişebilir. Ameliyatın açık cerrahi ile uygulanması en fazla 1 saat sürebilir, robotik cerrahi ile yapılması 2 saat civarı bir vakit alabilir.
Tıpkı bir kabağın içini oyar gibi tiroid bezinin içini oyarak nodülün çıkartılması kolay, hızlı ve komplikasyon riski düşük bir işlemdir. Ancak böyle bir cerrahi sonrası nüksler kaçınılmazdır çünkü nodülün alındığı tiroid bezinde sonradan nodül oluşma riski oldukça yüksektir ve bunun için tekrar ameliyat gerekecektir.
Eğer doktor nodül için ameliyat yöntemini önermişse hastanın buna riayet etmesi gerekir çünkü nodüller ameliyat edilmezse büyümeyi sürdürür ve farklı hastalıklara yol açar. Üstelik bazı nodüller, kanser riski taşır. Alınmadığı sürece bu risk daha da artar ve kansere dönüşebilir.
Tiroit bezinin aşırı büyümesiyle ortaya çıkan guatr hastalığının en yaygın belirtisi geçmek bilmeyen yorgunluktur. Kişi genel olarak kendini enerjisiz ve halsiz hisseder. Az ya da çok uyusa bile bu yorgunluk hali devam eder. Çünkü guatr kansızlık gibi yorgunluğa neden olan birçok hastalığı da tetikler.
İyot eksikliği, bütün dünyada tiroid nodüllerinin temel sebebidir. İyot eksikliği kimi zaman pek çok nodül içeren tiroid büyümesine sebep olur. Bu durum nodüllü guatr ya da multinodüler guatr olarak adlandırılır. Bu nodüller kimi zaman sıvı içerikli olup kistik nodül adını alırlar.
Özet olarak tiroid nodülü teşhisi şu şekilde koyulmaktadır: Tiroid bezinin el ile muayenesi. Ultrason ile görüntüleme. Kan tahlili.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri