Dokuların oksijeni alamaması sonucu meydana gelen ölümler, solunum enzimlerini bloke eden kimyasal maddelerle meydana gelen entoksikasyonlarda olduğu gibi,ir, çabuk meydana gelir, yüz şiş ve mordur.
– Su altında soluk borusuna su girmesi ile refleks olarak nefes tutulur. – Kanda karbondioksit seviyesi yükselir ve kişi derin nefes alır ve su akciğerlere girer. – Bilinç kaybolur, solunum durur, ölüm meydana gelir.
Boğulurken çok acı çekmez sadece ciğerlerinde yanma olur ve yetişkinler 50 saniyede çocuklar 20 saniyede suya batar. Su içerisinde beyin ölümü suyun sıcaklığına göre değişir ama yetişkinlerde 3-4 dk. bebeklerde 5-6 dk.'dır.
Gerçek hayatta ise boğulan kişinin gösterdiği tepkiye ''İçgüdüsel Boğulma Tepkisi'' denir. Kişinin gönüllü hareket etmesi imkansızlaşır; kişi suda rastgele inip çıkmaya başlar ve ağzı suyla dolar. Gözler kristal gibi beyazlaşır ve bacaklar kaskatı olur.
İlgili 28 soru bulundu
Boğulan kişide solunum yoksa direk kurtarıcı soluklara başlanmalıdır. Kurtarıcı soluklar, 1 dakika yani yaklaşık 10 solunum ile devam etmelidir. Kurtarılan kişinin bilinci kapalıysa, soluk alıp vermiyorsa ve nabzı yok ise sağlık ekipleri beklenirken kişiye sırtüstü yatar pozisyonda kalp masajı uygulanmalıdır.
Denizde boğulanın şehit sayılacağına dair hadis sahihtir. Deniz kenarında serinlenmek veya yüzmek için gitmiş olsa bile boğulan mü'min biiznillah şehit sevabı kazanmış mü'mindir.
Boğulma geçiren hastalarda belirgin sıvı kaybı olacağından sıvı desteği de mutlaka başlanmalıdır. Boğulma sonrası en sık ölüm sebebi zatürreye bağlı solunum yetmezliği ya da oksijensiz kalmaya bağlı kalıcı organ hasarlarıdır.
Suda boğularak ölüm asfiksi sebebiyle olabileceği gibi inhibisyondan da meydana gelir. Suyun solunum yollarından akciğerlere kadar giderek oksijenin kana geçmesini önlemek sonucu asfiksi ile ölüm meydana gelebilir. Bu esnada bir miktar su kana geçer ve kanın sulanmasına sebep olur(hidremi).
Ama aşırı aspire eden hastalarda tatlı su boğulmalarında hiponatremi görülürken, tuzlu suda boğulmalarda hipernatremi ve hiperkloremi gözükmektedir. Nadiren aşırı tuzlu su boğulmalarında hiperkalsemi ve hipermagnezemi görülmektedir.
Suda boğulmalarda, nefes borusunun kasılmasına bağlı olarak çok az miktarda su akciğere girer. Fakat bu suyu çıkarmak için vakit kaybetmeden hemen suni solunuma başlanması ve ambulans çağrılması gerekir.
Dokuların oksijeni alamaması sonucu meydana gelen ölümler, solunum enzimlerini bloke eden kimyasal maddelerle meydana gelen entoksikasyonlarda olduğu gibi,ir, çabuk meydana gelir, yüz şiş ve mordur. Dudaklar ve kulak çeperleri daha mordur. Tırnaklar mordur. Ölü sertliği çabuk oluşur ve serttir.
Her yıl rakamlar değişse bile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye'de her yıl ortalama 643 kişi boğuluyor. Ancak denizler hariç su kanalı, baraj, dere göller de hesaba katıldığında Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre bu sayı yılda ortalama 900 kişiye çıkıyor.
"Boğulmalarda en önemli etken paniğe kapılmaktır" “Suda boğulmalarda, nefes borusunun kasılmasıyla akciğerlere su girmektedir. Boğulan kişiye ilk müdahale olarak suni solum ve kalp masajı yapılmalıdır. Saniyelerin bile önemli olduğu bu anlarda suni solunum su içinde de yapılabilmektedir.
A) Boğulma sırasında nefes girişinin kasılması nedeniyle akciğerlere çok az miktarda su girer. B) Suda boğulanlarda özellikle soğuk havalarda 15-20 dakika geçtiyse suni solunum ve kalp masajı yapılmamalıdır.
Sıcak havaya sahip bölgelerde yaşayan ve/veya suya kolay erişimi olan kişilerde boğulma daha sık görülür. Risk faktörleri arasında alkol kullanımı, epilepsi ve düşük sosyoekonomik durum bulunmaktadır.
Türkiye Tek Yürek Ortak yayınında Nihat Hatipoğlu açıklamalarda bulundu. Nihat Hatipoğlu, ''Sevgili Peygamberimiz depremde ölenler şehittir demiştir. ' açıklamasını yaptı.
Fakat kişinin su yutması durumunda yoğunluğu artacağı için su üzerinde kalması da imkânsız bir hal alır. Bu esnada akciğerlerin de etkilenmesi sonucu kişi nefes alamadığı için bayılma vb. sorunlar ile karşılaşarak daha da dibe batar ve boğulma tehlikesi geçirir.
Suda boğulma, yaz aylarında özellikle deniz kıyısındaki ya da havuz bulunan yerleşim yerlerinde en sık görülen acil durumlar arasında yer alır. Sadece yüzme bilmeyenler değil, vücut krampları ve aşırı dalga gibi etkenler nedeniyle yüzme bilen insanlar da boğulma tehlikesi yaşayabilirler.
Boşluğa dolan sıvı, akciğerleri bası altında bırakarak soluk alıp vermeyi güçleştirebileceği gibi, sıvının iltihaplanması sonucu ciddi enfeksiyon hastalıklarına ve hayatı tehdit eden durumlara yol açabilir. Akciğerde su toplanması için kan sıvısının damar dışına çıkmasına neden olan bir mekanizmanın varlığı gereklidir.
Kişi ölmediği halde ölmüş zannedilmesine yalancı ölüm denir. Bu esnada tansiyon ve nabız o kadar düşmektedir ki kişi ölü zannedilmektedir.
Canlının havasızlıktan ölmesine asfiksi denir. Bazı yazarlar asfiksi terimini hipoksi (oksijen eksikliği yada azlığı) ve anoksi (oksijen yokluğu) ile aynı anlamda kullanmaktadırlar.
Hakiki Şehit
İslam'ın yücelmesi (ila-i kelimetullah), vatan müdafası için savaşırken ölen Müslümanlar. Bu kimseler yıkanmaz, kefenlenmez, namazları kılınıp kanlı elbiseleri ile defnedilir.
Her halükârda aynı sevap alınır… Cami yolunda Azrail canınızı alırsa şehit sayılırsınız. Evden camiye gitmek için çıktığınızda camiye gidemeseniz de sevabını alırsınız. Allah camiye gidenlerden belaları def eder ve camiye gelenleri sever.
DİYANETTEN FETVA: CESET TORBASIYLA GÖMÜLMESİ CAİZDİR
Bununla birlikte salgın, hastalık, deprem vb. hallerde ihtiyaç duyulduğu takdirde cenazelerin ceset torbasıyla gömülmesi de caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri