Kanserin ileri evresinde periton tutulumu olan hastalarda karın içinde sıvı (asit) toplanmaya başlar. Bu sıvı, hastanın karnının giderek şişmesine, oluşturduğu bası ve gerginlik ile solunum ve dolaşımın sorunlu hale gelmesine neden olabilir.
Karında şişlik 2 haftadan uzun sürüyorsa…
Karında şişlik veya genişleme, yumurtalık kanserinin erken ve bazen de tek belirtisi olabilir. Karında şişlik, hem erkek hem de kadınlarda sık görülen yaşam kaybı riski yüksek olan kolorektal yani kolon ve rektum kanserlerinin belirtisi de olabilir.
Hastada kafa karışıklığı, iletişim sorunları ve odaklanma sorunları ortaya çıkar. Vücutta kasılmalar meydana gelir. Hasta kendini huzursuz hisseder ve bazen ortama uygun olmayan şekilde konuşabilir. Hastanın kan dolaşımı yavaşladığı için vücudu soğuk olabilir.
Enfeksiyon geliştiği takdirde lenfödem olan taraf daha fazla şişer, ağrı, kızarıklık bazen hastada inip çıkan ve titreme ile gelen ateş atakları olur. Özellikle kanser tedavisi sonrası bacakta veya kolda hafif de olsa bir şişme fark edildiyse tedaviye hemen başlamak gerekir.
Karın zarı kanseri tanısı, fizik muayene, görüntüleme testleri ve biyopsi ile konulabilir. Fizik muayene sırasında, doktorunuz karın bölgenizde şişkinlik veya sıvı birikmesi gibi belirtileri arayacaktır.
İlgili 42 soru bulundu
Kanserin ileri evresinde periton tutulumu olan hastalarda karın içinde sıvı (asit) toplanmaya başlar. Bu sıvı, hastanın karnının giderek şişmesine, oluşturduğu bası ve gerginlik ile solunum ve dolaşımın sorunlu hale gelmesine neden olabilir. Bazen o kadar yaygın hale gelir ki hastanın yatış pozisyonunu bile engeller.
Evre 4: Bu evre, ilerlemiş kanser evresi olarak da adlandırılır. Kanserin son evresidir. Bu evrede kanser; bulunduğu organa, yakınındaki organlara yayılmış ve uzak metastazlar yapmaya başlamıştır.
Vücutta oluşan bazı şişlikler de kanserin önemli belirtileri arasında yer alır. Kemiklerde veya yumuşak dokuda gelişen tümörler kendilerini şişlikle gösterir. Bu tür şikayetlerde ortopedi uzmanına gidilmesi gerekir. Boyun, koltuk altı ve kasıklarda lenf bezlerinin şişmesi lenfoma nedeniyle olabilir.
Beynin kendi tümörleri veya metastatik beyin tümörleri de önemli beyin ödemi sebeplerinden biridir. Beyin tümörlerine bağlı ödem olduğunda, tedavisinde ilk olarak kortizon ve mannitol, daha sonra tümörün cerrahi olarak çıkarılması veya radyoterapi akla gelir.
İshal ,vucüttan hem sıvı hem de mineral kaybına sebep olabilir. Kontrol altına alnmayan ishal yorgunluk, iştahsızlık, halsizlik ve kilo kaybına yol açabilir. Kabızlık da karın ağrısı ve şişkinliğe sebep olabilir.
Her bir kanser türünde, evreyi belirlemek amacı ile yapılan testler vardır. Kural olarak, düşük evre (örneğin 1. evre, 2. evre), kanserin çok fazla yayılmadığını gösterir. Daha yüksek rakamlar (3. evre, 4. evre gibi) hastalığın daha fazla yayıldığını gösterir. 4. evre en yüksek kanser evresidir.
Yoğun bakım tedavisi kanser hastaları için gerekli
Kanser hastaları genellikle, solunum yetmezliği, cerrahi sonrası bakım, kemoterapi ve radyoterapi sonrası görülen enfeksiyonlar, kalp, böbrek ve şeker hastalığı gibi sorunlar ve ileri evrede yoğun bakım tedavilerine ihtiyaç duyarlar.
Önemli bilgiler veren Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı “Eskiden 4'üncü evre kanserlerde 6-12 aylık bir yaşam süresi öngörülürken, Sıcak Kemoterapi ile kalın bağırsak kanserlerinde 5 yıllık yaşam yüzde 40'a kadar çıktı” dedi.
Kişilerin şikâyetlerini iyi dinlemeleri gerektiğini söyleyen Doç. Zorlu, “Devam eden karın şişkinliği ve yanında başka şikâyetlerin olması; karın bölgesinde hassasiyet, şiddetli ishal ve dışkıda kan görülmesi, yüksek ateş, 6- 8 saat yemeden ve içmeden kesilme gibi şikâyetler varsa muhakkak hekime başvurmak gerekir.
Şişkinlik problemi özellikle kadınlarda yoğun olarak görülen ve hayat kalitesini azaltan önemli bir problemdir. Mide ve bağırsaklarda bir miktar gaz oluşması normal ve sağlıklıdır. Ancak uzun süre devam eden mide şişkinliği ve karında şişkinlik ciddi bir sağlık probleminin habercisi olabilir.
Kimi kanserler aylar içinde kimi kanserler ise yıllar içinde gelişerek kişide hayati risk oluşturmaya başlar. Bu durum, kanserin “agresifliği” ile ilişkilidir. Eğer kanser agresif bir yapıdaysa aylar içinde, agresif bir kanser değilse yıllar içinde ortaya çıkmaktadır.
Safra, karaciğerde birikebilir ve karaciğer kanseri safra kanalını bloke ettiğinde karın bölgesinde ağrıya ve şişmeye neden olabilir. Bağırsak tıkanıklığı: Karaciğer kanserinin neden olduğu bağırsak tıkanıklığı da karın şişmesine neden olabilir.
Kanser omurganın kemiklerine yayıldığında omuriliğe baskı yapabilir. Bu, hemen tedavi edilmezse felce yol açabilecek sinir hasarına neden olabilir . Çok fazla kemik çözündüğünde, kana kalsiyum salınır. Bu, yüksek kan kalsiyum düzeylerinin (hiperkalsemi) neden olduğu sorunlara yol açabilir.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Karın ağrısı, karın içinde çok ufak olan apandisit ve onun kanserine bağlı da olabilir. Apansist kanseri kolonoskopi ile teşhis edilemeyebilir. Karın ağrısı, karın içinde yine çok ufak olan yumurtalık (over) kanserine bağlı da olabilir.” şeklinde konuştu.
Tedavi edilemeyen karaciğer kanserinin sonuçları olumsuz tablolara neden olmaktadır. Bu vakalarda beklenen yaşam süresi 6-9 ay kadardır.
Morfinin omuriliğe yakın bölgelere doğrudan verilmesi durumunda ağızdan verilmesi ya da kalçadan enjekte edilmesine oranla 10 hatta 100 kat daha fazla ağrı kesici özelliğe sahiptir. Böylelikle özellikle kanserli hastalarda omurilik kanalına yerleştirilen morfin pompaları ile kanser ağrıları giderilmektedir.
Kanser hücreleri vücuda bir dizi adımda yayılır. Yayılan kanser hücrelerinin çoğu bu süreçte bir noktada ölür. Ancak, her aşamada kanser hücreleri için koşullar uygun olduğu sürece, bazıları vücudun diğer bölümlerinde yeni tümörler oluşturabilir.
Eğer kanser, yapılan görüntülemelerde, çevresindeki dokulara veya damarlara çıkarılamayacak kadar yayılmışsa veya uzak organlara sıçramış ise ameliyat edilemez kararı verilir. Çünkü bu durumda ameliyat, hastanın yaşam süresine katkı sağlamayacak ama hastaya zarar verebilecek bir işlemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri