Sıcak havaya sahip bölgelerde yaşayan ve/veya suya kolay erişimi olan kişilerde boğulma daha sık görülür. Risk faktörleri arasında alkol kullanımı, epilepsi ve düşük sosyoekonomik durum bulunmaktadır.
Boğulurken çok acı çekmez sadece ciğerlerinde yanma olur ve yetişkinler 50 saniyede çocuklar 20 saniyede suya batar. Su içerisinde beyin ölümü suyun sıcaklığına göre değişir ama yetişkinlerde 3-4 dk. bebeklerde 5-6 dk.'dır. Boğulma Tehlikesi Geçiriyorsak Şunları Yapmalıyız!
İlgili 41 soru bulundu
Gerçek hayatta ise boğulan kişinin gösterdiği tepkiye ''İçgüdüsel Boğulma Tepkisi'' denir. Kişinin gönüllü hareket etmesi imkansızlaşır; kişi suda rastgele inip çıkmaya başlar ve ağzı suyla dolar. Gözler kristal gibi beyazlaşır ve bacaklar kaskatı olur.
"Boğulmalarda en önemli etken paniğe kapılmaktır" “Suda boğulmalarda, nefes borusunun kasılmasıyla akciğerlere su girmektedir. Boğulan kişiye ilk müdahale olarak suni solum ve kalp masajı yapılmalıdır. Saniyelerin bile önemli olduğu bu anlarda suni solunum su içinde de yapılabilmektedir.
– Su altında soluk borusuna su girmesi ile refleks olarak nefes tutulur. – Kanda karbondioksit seviyesi yükselir ve kişi derin nefes alır ve su akciğerlere girer. – Bilinç kaybolur, solunum durur, ölüm meydana gelir.
Dokuların oksijeni alamaması sonucu meydana gelen ölümler, solunum enzimlerini bloke eden kimyasal maddelerle meydana gelen entoksikasyonlarda olduğu gibi,ir, çabuk meydana gelir, yüz şiş ve mordur.
Denizde boğulanın şehit sayılacağına dair hadis sahihtir. Deniz kenarında serinlenmek veya yüzmek için gitmiş olsa bile boğulan mü'min biiznillah şehit sevabı kazanmış mü'mindir.
Suda boğulmalarda, nefes borusunun kasılmasına bağlı olarak çok az miktarda su akciğere girer. Fakat bu suyu çıkarmak için vakit kaybetmeden hemen suni solunuma başlanması ve ambulans çağrılması gerekir.
Boğulma geçiren hastalarda belirgin sıvı kaybı olacağından sıvı desteği de mutlaka başlanmalıdır. Boğulma sonrası en sık ölüm sebebi zatürreye bağlı solunum yetmezliği ya da oksijensiz kalmaya bağlı kalıcı organ hasarlarıdır.
Suda boğulmanın belirtileri, kişinin suya girme şekline, suyun sıcaklığına ve ne kadar süre su altında kaldığına bağlı olarak değişebilir. Suda boğulmanın ilk belirtisi, nefes almakta güçlük çekmektir. Su, akciğerlerinize girdiğinde, hava yerine su ile dolacağı için, nefes almak imkansız hale gelecektir.
A) Boğulma sırasında nefes girişinin kasılması nedeniyle akciğerlere çok az miktarda su girer. B) Suda boğulanlarda özellikle soğuk havalarda 15-20 dakika geçtiyse suni solunum ve kalp masajı yapılmamalıdır.
Ama aşırı aspire eden hastalarda tatlı su boğulmalarında hiponatremi görülürken, tuzlu suda boğulmalarda hipernatremi ve hiperkloremi gözükmektedir. Nadiren aşırı tuzlu su boğulmalarında hiperkalsemi ve hipermagnezemi görülmektedir.
Boşluğa dolan sıvı, akciğerleri bası altında bırakarak soluk alıp vermeyi güçleştirebileceği gibi, sıvının iltihaplanması sonucu ciddi enfeksiyon hastalıklarına ve hayatı tehdit eden durumlara yol açabilir. Akciğerde su toplanması için kan sıvısının damar dışına çıkmasına neden olan bir mekanizmanın varlığı gereklidir.
Suda boğulma, yaz aylarında özellikle deniz kıyısındaki ya da havuz bulunan yerleşim yerlerinde en sık görülen acil durumlar arasında yer alır. Sadece yüzme bilmeyenler değil, vücut krampları ve aşırı dalga gibi etkenler nedeniyle yüzme bilen insanlar da boğulma tehlikesi yaşayabilirler.
Akciğer, kalp, mide, bağırsak ve üst solunum yolu hastalıklarında görülen hemoptizide kan, soluk borusunu tıkayarak ölüme neden olabilir. Hemoptizi, yani ağızdan kan gelmesinde ihmal ölümle sonuçlanabilir.
Kazazede sudan çıkarılır çıkarılmaz, solunum yolları temizlenmeli, başı iyice arkaya yatırılarak alt çenesi iki elle kavranıp aşağıya ve geriye çekilmeli, bu arada ağzı açık tutmalı, ağızdan ağza yapay solunum uygulanmalı ve göğüs kafesine düzenli aralıklarla bastırarak kapalı kalp masajı yapılmalıdır.
Cankurtaran, deniz, göl ve havuz gibi yüzülebilen yerlerde, boğulma tehlikesine karşı kurtarma amaçlı görev yapan kişi.
Rüyada boğulmak, son zamanlarda kendinizi pek iyi hissetmediğinize, psikolojik olarak çöküşler yaşamanıza, kendinizi bir an önce toparlamanız gerektiğine yorumlanır. Rüyada boğulmaktan kurtulmak, bir mevzudan son anda paçanızı sıyırmış olmanıza yorumlanır.
Her yıl rakamlar değişse bile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye'de her yıl ortalama 643 kişi boğuluyor. Ancak denizler hariç su kanalı, baraj, dere göller de hesaba katıldığında Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre bu sayı yılda ortalama 900 kişiye çıkıyor.
KALP KRİZİ: Kalp krizleri aslında filmlerde göründüğü kadar hızlı ve dramatik değil. En çok görülen semptomlar göğüste başlayan acı, vücutta sıkışmalar ve başkı olarak sıralanabilir. Bunlar kalp kasının oksijensizlikten kasılmasının etkileridir.
İnsanın başına gelen sıkıntılar onun günahlarına keffaret olacaktır. Bu bakımdan insanın yangında veya boğularak ölmesi, onun günahlarına keffaret olacağı gibi şehitlik mertebesine de yükseltir. Resûlullah (asm) mü'minleri teselli buyurmakta, günahlara karşı orta yolda gitmenin bir nevi siper olduğunu belirtmektedir.
Fakat kişinin su yutması durumunda yoğunluğu artacağı için su üzerinde kalması da imkânsız bir hal alır. Bu esnada akciğerlerin de etkilenmesi sonucu kişi nefes alamadığı için bayılma vb. sorunlar ile karşılaşarak daha da dibe batar ve boğulma tehlikesi geçirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri