AVR Voltaj regülatörü alternatörün sabit gerilim üretmesini sağlayan elektronik bir cihazdır. Cihaz, açık kutu içinde özel reçineye gömülü olarak imal edilmiştir. Normal olarak alternatör bağlantı kutusu içine monte edilmek üzere tasarlanmıştır.
Otomatik voltaj regülatörü (AVR), alternatörün çıkış voltajını ayarlanan bir değerde düzenlemeye ve korumaya yarayan elektronik bir cihazdır. Alternatör yükü veya çalışma sıcaklığı değiştikçe bunu deneyecek ve yapacaktır. AVR, alternatörün uyarma sisteminin bir parçasıdır.
AVR "otomatik voltaj düzenleme" (AVR) hızkontrol cihazı sürücüsü (inverter) için otomatik voltaj düzenleme fonksiyonunun bir diğer adıdır. AVR fonksiyonu, giriş voltajının veya motora yükün değiştiği durumlarda bile sabit bir çıkış voltajını koruma amacıyla kullanılır.
EL-02 Voltaj regülâtörü çeşitli tip ve model fırçasız alternatörlerde jeneratörün çıkış gerilimini, yükten bağımsız olarak ayarlanan değerde sabit tutmak amacıyla tasarlanmış elektronik bir devredir. Devre jeneratörün tek fazını ölçerek regülâsyon sağlamaktadır.
Jeneratör Voltaj Regülatörü şebeke yükünde meydana gelen değişimleri sabit tutmaya çalışır. Böylelikle şebeke üzerinde bağlı bulunan ve şebekeden beslenen cihazları kullanıcı tarafından önlem alınmadan kaynağında önlem alınmasıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Otomatik Voltaj Regülatörü (AVR, Automatic Voltage Regulator), uyarma sisteminin en önemli kısmıdır. Bir uyarma ve uyarma kontrol sistem modeli uyarma akımını oluşturmak ve otomatik regülatörler ile bunu kontrol etmek için tasarlanmış bileşik bir sistemdir.
AVR, sürekli olarak alternatör fazı ve nötr noktası arasındaki gerilimi ölçer ve ayarlanmış olan gerilimi elde edecek şekilde uyartım sargısına uygulanan DC gerilimi artırıp eksiltir. AVR çıkış katı, bir serbest dönüş (free wheeling) diyodu ile birlikte kullanılan yarım dalga çıkışlı tiristörden oluşur.
Ev tipi voltaj regülatörü giriş kısmına ev şebekesinin faz hattı bağlanır. Faz hattı priz ya da klemens vidalarına kontrol kalemi ile temas edildiğinde ışık yandığı görülen hattır. Diğer bir ifade ile artı (+) değerin taşındığı hattır. Regülatör giriş ucuna Faz hattı bağlanır.
3.2V ve 40V aralığındaki voltaj beslemesini 4V ve 35V aralığındaki daha küçük voltaj çıkışlarına dönüştüren DC/DC bir voltaj regülatör kartıdır. Bazı projelerde, farklı voltaj girdilerine karşın farklı voltaj çıkışlarına ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu kart bu ihtiyacınız için tasarlanmıştır.
Düzensiz Gelen Enerjiyi Düzenleyen Cihazlara Voltaj Regülatörü Denir. Elektrik kesintileri nedeni ile düşük veya yüksek voltaj elektriğin gelmesi, 50 Hertz olması gereken frekansın aniden düşmesine veya yükselmesine neden olur. Bu durumda da elektrik elektronik cihazlar zarar görür.
Röleler, kullanım amaçlarına göre farklı voltajlarda üretilirler. Endüstriyel amaçlı uygulamalarda 220 V röleler kullanılabiliyor. Fakat elektronik kartların üzerlerinde bulunan röleler genel olarak DC 12 V ile beslenir. Kontak akımı normal şartlarda 6 ile 16 Amper arası değişebilir.
AVR, Atmel firmasının üretmiş olduğu 8 bitlik RISC mimarisine sahip mikrodenetleyicidir. Ucuz ve hızlı çalışan bir mikrodenetleyici olup, gelişmiş özellikleri bulunmaktadır. 2 KB ile 128 KB arasında değişen kapasitelerde yazılıp-silinebilen belleğe sahiptir.
Gerilim koruma rölesi (ya da gerilim kontrol rölesi) kullanıldığı cihaza giren gerilimi sürekli takip ederek ayarlandığı değerlerin dışına çıkıldığında harekete geçer. Böylelikle yalnızca doğru seviyede gerilimin sisteme verilmesini sağlar, şebeke dalgalanmalarının yaratacağı hasarların önüne geçer.
Devrede jeneratör kullanırken;
Voltaj jeneratörü kullanırken, jeneratör şekilde gösterildiği gibi voltaj sabitleyiciden sonra bağlanmalıdır. regülatör, tepki süresini 10 kat azaltan “Jeneratör regülatörden önde” parametresi otomatik olarak etkinleştirilir. Böylece, voltaj düzeltmesi 20 ms'den 200 ms'ye değişecektir.
Kullanılacak regülatörün bu değişimleri 220 volt değerine sabitlemesi gerekmektedir. Bunun için gerilim voltaj değerlerinin 160 volt ile 250 volt aralığında olması idealdir.
Her elektronik cihazın çalışması için belirli gerilim koşullarının sağlanması gerekmektedir. Düşük veya yüksek voltaj elektronik cihazlara ciddi zararlar verebilir. Gerilim dalgalanması sebebiyle devre elemanlarında zarar oluşması ancak voltaj regülatörü ile önlenmektedir.
Elektrik dalgalanmasını önlemek için aşırı gerilim sönümleyiciler kullanmalısınız ve bu sayede elektrik git-gellerinden, yıldırım düşmesine, nötr kopmasına kadar bir dizi konuda sistemlerinizi ve cihazlarınızı koruyabilirsiniz.
Regülatör seçimi, sisteminizin tek fazlı veya üç fazlı olmasına göre ve kurulu gücünüze göre uzmanlar eşliğinde seçilir. Voltaj ayarını yapmak istediğiniz ürün ya da sistem için belirlenen watt değerini VA değerine dönüştürüp, uygun olan tip size sunulacaktır.
Voltaj yükseltici olarak bilinen regülatör sistemleri; servo regülatör, statik regülatör ve mikroişlemcili regülatör olarak çeşitlere ayrılır. Regülatörler şebeke gerilimindeki yükselme, düşme ve tüm dengesizlikleri önler. Voltaj regülatörü, şebeke geriliminde oluşan yükselme ve düşmeleri önleyen cihazdır.
Temel olarak tek ve çok fazlı olan regülatörlerde, sanayi alanlarında trifaze regülatörler daha çok tercih edilmektedir. Evlerde ya da daha küçük iş yerlerinde ise tercih edilen regülatör türü monofaze olmaktadır.
Genelde ev kullanımı için servo regülatör yeterli olmaktadır. Ancak, kırsal yerlerde ya da elektrik tesisatından kaynaklı bazı sebeplerden ötürü bazı evlerde statik regülatör kullanmak gerekebilir. Bu tarz özel durumlar haricinde evinizde servo regülatörü rahatlıkla kullanabilirsiniz.
aVR: Augmented Voltage Right (arttırılmış sağ voltaj )
Jeneratörden çekilen enerji azaldığı zaman türbin devri yükselir. Buna bağlı olarak tako jeneratörün ürettiği gerilim de artar. Referans gerilimi de fazla olacağı için kontrol elemanı motora enerji gönderir.
Regülatör şebeke elektriğinde meydana gelen dalgalanmaları takip altına alarak çıkış voltajını otomatik gerilim regülasyonu ile hızlı cevap vererek standart düzeyde tutar, elektrik elektronik cihazlarınızın düzgün çalışmasını sağlar arıza riskini ortadan kaldırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri