Karbonat boksitleri çoğunlukla Avrupa, Guyana, Surinam ve Jamaika'da lateritik ayrışma ve ara katman kil katmanlarının (kimyasal ayrışmasında çevredeki kireçtaşları yavaş yavaş çözündükçe toplanan dağınık killer) kalıntı birikimi ile oluştuğu karbonat kayalarının (kireçtaşı ve dolomit) üzerinde bulunur.
Ülkemizde boksit madeninin başlıca çıkarıldığı yerler; Konya'nın Seydişehir ilçesi, Antalya'nın Akseki ilçesi, Gaziantep'in İslahiye ilçesi, Hatay'ın Payas ilçesi ve Muğla'nın Milas ilçesidir. Bunlara ek olarak Kahramanmaraş, Adana ve Zonguldak'ta da boksit madeni çıkarılmaktadır.
Türkiye'de boksit, Konya'nın Seydişehir ilçesi, Antalya'da Akseki, Gaziantep'de İslâhiye ve Muğla'nın Milas ilçesinde çıkarılıyor.
En büyük boksit rezervi Konya Seydişehir ve Antalya Akseki yöresinde bulunur. Bu sahalarda toplam (gör+muh+müm) rezerv 36,5 milyon ton, işletilebilir rezerv 31 milyon ton'dur.
Bu doğrultuda öncelikle kazıma ve patlama işlemi gerçekleştirilir. Daha sonra alan üzerinden sondaj işlemi ile beraber boksit dikkatli bir şekilde çıkarılır. Boksit çıkarıldıktan kaldıktan sonra özel makineler eşliğinde yıkanır ve kullanılacak alana bağlı olarak farklı yerlere gönderilir.
İlgili 25 soru bulundu
Boksit. Konya'nın Seydişehir ilçesi, Antalya'da Akseki, Gaziantep'de İslâhiye ve Muğla'nın Milas ilçesinde çıkarılan boksit madeni alüminyumun ham maddesidir.
Ülkemizde işletilebilir boksit rezerv toplamı yaklaşık 63 milyon tondur. En yüksek rezerve sahip bölgeler sırasıyla Seydişehir – Akseki (31 milyon ton), Muğla – Milas – Yatağan (17,5 milyon ton) ve Tufanbeyli – Saimbeyli'dir (9,8 milyon ton).
Boksit sertliği 1-3, yoğunluğu 2,5-3,5 gr/cm3 arasında değişen alüminyum oksit ve hidroksitlerin bir karışımıdır. Dünyadaki metal alüminyum üretiminin % 90'ı bu cevherden temin edilmektedir. Bu bakımdan boksit cevheri dünya ticaretinde önemli bir yer tutmaktadır.
Boksit, oksit veya alümina olarak bilinen, alüminyumun ana kaynağı olan bir cevherdir.
Feldispatlar da dahil olmak üzere yaklaşık 250 farklı mineral alüminyum içerir, ancak bunlardan Al elde edilmesi boksite kıyasla pahalıdır ve yüksek enerji gerektirir (Donoghue vd., 2014). Boksit ilk olarak Fransa'daki Les Baux kasabası yakınlarında bulundu ve adını bu kasabadan aldı.
Bilinen dünya boksit rezervleri yaklaşık 38 milyar tondur. Gine 8,6 milyar ton ile dünya rezervinin %23, Avustralya 7,9 milyar ton %21, Vietnam 5,4 milyar ton %14, Brezilya 5,4 milyar ton %7 ile en büyük rezervlerine sahiptir.
422 milyon ton boksit rezervi bulunur, bunun 63 milyon tonu işletilebilir rezerv durumundadır. En zengin boksit yataklarımızın yer aldığı Seydişehir (Konya) ve Akseki (Antalya) yöresinde işletilebilir rezerv yaklaşık 31 milyon tondur. Boksit genellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde lateritleşme sonucu oluşur.
Çin 2016 yılında 51,8 milyon ton ithalat ile ilk sırada yer alırken Avrupa'nın tamamı ise boksit ithalatında 15 milyon tonu bulmuştur. Amerika ise 6,2 milyon ton ithalat ile 3. büyük boksit pazarı olma özelliğini taşımaktadır. Çin ithalatının %41'ini Avustralya, %23'ünü Gine, %14'ünü ise Malezya'dan gerçekleştirmiştir.
Alüminyum genellikle boksit cevherlerinden elde edilir. Ülkemizdeki en büyük boksit rezervi Konya Seydişehir ve Antalya Akseki yöresinde bulunur. Ayrıca, Muğla-Milas, Tufanbeyli-Saimbeyli, Zonguldak-Kokaksu, Isparta-Yalvaç, İslahiye-Payas, Bolkardağı ve Alanya bölgelerinde de boksit yatakları yer almaktadır.
Boksit, alüminyum oksitlerinin doğal olarak oluştuğu bir mineraldir. Alüminyumun üretiminde temel hammaddelerden biridir ve alaşım yapımında da kullanılır. Boksit, genellikle lateritik kayaların içinde bulunur ve dünya genelinde çeşitli bölgelerde çıkarılır.
Boksit, önemli bir alüminyum cevheridir. Kırmızı-kahverengi renk, demir oksit minerallerinin varlığından kaynaklanır. Genel olarak, Dünya kütlece yaklaşık %1.59 alüminyumdur (kütlece yedinci sıradadır).
Karbonat boksitleri çoğunlukla Avrupa, Guyana, Surinam ve Jamaika'da lateritik ayrışma ve ara katman kil katmanlarının (kimyasal ayrışmasında çevredeki kireçtaşları yavaş yavaş çözündükçe toplanan dağınık killer) kalıntı birikimi ile oluştuğu karbonat kayalarının (kireçtaşı ve dolomit) üzerinde bulunur.
Elbette ki Türkiye' de boksit madeni bakımından oldukça zengin bir ülkedir. Genel olarak, Türkiye'de, Toros Dağları'nın batı kesimlerinde, Konya- Seydişehir, Muğla- Milas ve Zonguldak çevrelerinde çıkarıldığı bilinmektedir. Elbette ki Dünya ülkelerinde de boksit bakımından zengin bölgeler bulunmaktadır.
1887 ve 1892: Karl Joseph Bayer, Bayer'in alüminyum oksidin boksitten eldesi için patent almıştır.
Mermerlerin altında metamorfik şistler, üzerinde Neojen çökelleri ve yer yer alüviyonlar bulun- maktadır. %) Akseki * Seydişehir Boksit Yatalütaı; Türki- ye'nin boksit rezerv ve üretimi bakımından en önemli bölgesidir.
İlçe madencilik yönünden zengin olup birçok maden ocağı mevcuttur. Bu madenlerden en önemlisi kromdur. Ayrıca BOTAŞ boru hattı da ilçeyi doğu – batı istikametinde ikiye bölmektedir. İslahiye'nin geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır.
Bakır; Artvin, Rize, Elazığ, Balıkesir ve Kastamonu'da çıkarılır ve işlenir. Türkiye'deki madenler arasından demirin en çok çıktığı yer Doğu Anadolu'dur. Sivas-Divriği, Malatya-Hekimhan demirin en çok çıktığı yerlerdir.
Yataklardaki BaSO4 miktarı % 72-99 arasında değişir. Bu yataklardan başka Giresun, Kocaeli, ve Kütahya İllerinde de önemli sayılabilecek barit oluşumları mevcuttur.
Türkiye'nin modern ve tek alüminyum tesisi. Akdeniz Bölgesindeki Seydişehir ve Akseki boksit cevher yataklarının değerlendirilip, ham alüminyum üretmek amacı ile Konya ilinin batısında, Seydişehir ilçesinde alüminyum işletmeleri kuruldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri