İnsanlardan, asılsız ve boş lafları satın alan var, halkı, bilgisi olmadığı halde Allah yolundan saptırmak ve Kur'an'ı alaya almak için; onlar, öyle kişilerdir ki onlaradır horhakir bir hale getiren azap.
6: İnsanlar arasında öyleleri var ki, hiçbir doğru bilgiye dayanmaksızın halkı Allah yolundan saptırmak ve dini alay konusu yapıp gözden düşürmek için aldatıcı, oyalayıcı ve saptırıcı sözleri satın alır. Böyleleri için alçaltıcı ve aşağılayıcı bir azap vardır.
6.Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun. O ateşin başında gayet katı, çetin, Allah'ın kendilerine verdiği emirlere karşı gelmeyen ve kendilerine emredilen şeyi yapan melekler vardır.
Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi öyle bir ateşten koruyun ki, yakıtı insanlar ve taşlardır; başında ise hiçbir emrinde Allah'a isyan etmeyen ve ne emredilirse onu yapan güçlü ve sert tabiatlı melekler vardır.
Sûre, adını 12. ve 13. âyetlerde anılan Hz. Lokmân'dan almıştır. Sûrede başlıca, Hz. Lokmân'ın oğluna öğütleri çerçevesinde, tevhid, peygamberlik, öldükten sonra dirilme ve haşr konularına dikkat çekilmekte, kıyamet günü için hazırlıklı olunması öğütlenmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Kur'an-ı Kerim'de Lokman adı iki yerde geçer. Lokman Suresi 31/12 ve 13. ayetlerde. Kelime aynı zamanda Mekki bir surenin ismidir. Bu surenin nüzul nedeni Kureyşlilerin Hz.
Lokman veya Lokman Hekim (حکیم لقمان), Kur'an'da ve halk efsanelerinde bahsi geçen, hikmet sahibi olduğuna inanılan kişi. Lokman Hekim'in İslam'a göre peygamber olduğuna dair iddialar bulunmakla beraber İslam alimlerinin genel görüşü peygamber olmadığı yönündedir.
Meal (Kur'an Yolu)
Umulur ki rabbiniz kötülüklerinizi örter ve sizi altından ırmaklar akan cennetlerine koyar. O gün Allah, peygamberi ve onunla aynı imanı paylaşanları utandırmaz.
Tahrim Suresi'nde peygamberin hayatından, insanların kendilerini ve ailelerini kötülüklerden korumasının gereğinden, Allah'ın insanlara kafirlere ve peygamberlere hitabından ve bu hitap edilenlere verilen örneklerden bahsedilir.
Eğer siz onu yapamaz iseniz, elbette yapamayacaksınız ya, artık o ateşten sakınınız ki, onun çırası, birtakım insanlar ile taşlardır. O ateş ise kâfirler için hazırlanmıştır. Bunu yapamazsanız -ki hiçbir zaman yapamayacaksınız- çırası insanlarla taşlar olan ve kâfirler için hazırlanmış o ateşten sakının.
TAHRİM SURESİNDE DE GEÇMEKTEDİR
Nasuh kelimesi Tahrîm Suresi'nin 8.ayetinde de geçmektedir. “﴿ Ey iman edenler! İçtenlikle ve kararlılık içinde Allah'a tövbe edin. Umulur ki rabbiniz kötülüklerinizi örter ve sizi altından ırmaklar akan cennetlerine koyar.
İşte sizi yaratan Rabbiniz, kimin daha doğru bir yolda olduğunu en iyi bilendir. De ki: “Herkes, kendi mizaç ve meşrebine göre iş yapar. Bu durumda kimin doğru bir yol tuttuğunu Rabbiniz en iyi bilendir.” De ki: «Herkes, kendi huyuna göre iş görmededir, doğru yolu tutanı Tanrınız çok iyi bilir !»
Peygamber'in, helâlolan bir şeyi kendisine haram kıldığından söz eden ve “Tahrîm Âyeti” diye adlandırılan birinci âyetten almıştır. Tahrîm, haram kılmak demektir. Sûrede başlıca, Hz. Peygamber'in eşleriyle olan bazı münasebetleri ile, mutlu bir aile yuvasının oluşturulmasının temel prensipleri konu edilmektedir.
Lokman Suresi, Kuran-ı Kerim'in 410. sayfasında yer alan 34 ayetten oluşmaktadır. Allah tarafından gönderile 57. sure olmasının yanında Kuran-ı Kerim'de 31. Suresinde yer almaktadır.
Lokman Suresi 27.
Bu ayet-i kerimede Allah'ın kudret ve gücünden, ilim ve hikmetinden bahsedilmektedir. Allah'ın ilmi sınırsızdır. Ayette de söylendiği gibi eğer tüm denizler bir araya gelip mürekkep olsa ve tüm ağaçlar bir araya gelip kalem olsalar bile yine de Allah'ın ilmi yanında eksik kalırlar.
İnsan, verdiği nimetler için Allah'a şükretmelidir. Allah'a şükreden, bunu kendi iyiliğine yapmış olur; nankörlük eden de, kendi aleyhine bir iş yapmış olur; çünkü Allah'ın hiç kimsenin şükrüne ihtiyacı yoktur. Allah'a ortak koşulmamalıdır; ona ortak koşmak büyük bir zulüm ve haksızlıktır.
1- Helal ve haram kılma yetkisi yalnızca Allah\a aittir. Nebi de olsa, hiç kimse helal ve haram kılma yetkisine sahip değildir. Ey peygamber, Allahın sana halâl kıldığı şey'i zevcelerinin hoşnudluğunu arayarak, niçin (kendine) haram ediyorsun? (Bununla beraber üzülme) Allah çok yarlığayıcı, çok esirgeyicidir.
“Her şeyi bilen, her şeyden haberdar olan Allah bana bildirdi” diye cevap verdi. İkiniz de Allah'a tövbe ederseniz (çok iyi olur), çünkü kalpleriniz eğrilmişti. Ama peygambere karşı bir dayanışma içine girecek olursanız bilin ki herkesten önce Allah onun dostu ve koruyucusudur, sonra da Cebrâil ve iyi müminler.
Tahrim, kelime olarak haram kılmak anlamına gelir. 12 ayetten oluşan surenin içeriğinde çok önemli bilgiler yer almaktadır. Surede temel olarak, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.S) eşleri ile olan bazı münasebetlerinden söz edilmiştir.
12: Bir de İmrân kızı Meryem'i de örnek verir. O, iffetini çok iyi korumuş, biz de ona rûhumuzdan üflemiştik. O, Rabbinin sözlerini ve kitaplarını tasdîk etmişti. O, Allah'a bütün samimiyetiyle boyun eğen, O'nun emirlerine gönülden itaat eden biriydi.
6: Ey iman edenler! Hem kendinizi hem de âilenizi yakıtı insanlar ve taşlar olan o müthiş cehennem ateşinden koruyun! Onun başında, Allah'ın emirlerine asla karşı gelmeyen ve kendilerine verilen her emri eksiksiz yerine getiren son derece acımasız, güçlü ve sert tabiatlı melekler vardır.
Ey iman edenler, Allah'a (Nasuh tövbesi ile) yürekten tevbe edin. Umulur ki Rabbiniz sizin kötülüklerinizi örter; Allâh'ın Nebisi ve onunla beraber iman etmiş olanları utandırmayacağı günde, sizi altlarından ırmaklar akan cennetlere sokar.
Lokman'ın beş yüz altmış, bin, üç bin, üç bin beş yüz veya dört bin yıl yaşadığı nakledilmektedir.
Kur'an'da Lokman Hekim'den Lokman Suresi'nde bahsedilir. Lokman'ın ölümsüzlük iksirini bulduğu ancak formülünü kaybettiğine dair efsaneler mevcuttur. Formülü nasıl kaybettiği ise değişik kaynaklarda değişik şekillerde anlatılır.
Lokman Hekim tıp da yapmış olduğu çalışmalar ile tıp biliminin babası olarak kabul edilmektedir. Hz. Lokman İslam dininden önce bilgisi ve özlü sözleri ile halkın dikkatini çekmiş bir kişidir. Bu kişinin hikmetli sözler söylemesi sebebi ile Lokmanü-l Hakim ismi ile de bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri