Yeterli su tüketimi rahim kasılmalarını engeller böylece erken doğum tehlikesi de giderilmiş olur. Cildin daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlarken, vücut çatlaklarının oluşumunu da azaltır. İdrar yolu enfeksiyonlarını, kabızlığı ve hemoroidi önler.
Araştırmalar, annenin daha fazla su içmesinin amniyotik sıvı indeksini yaklaşık %16 artırdığını ortaya koymaktadır9. Hamilelikte ne kadar su içilmeli konusunda da uzmanlar genellikle hamilelik boyunca günde 8-10 veya 10-12 bardak su içmeyi önermektedirler10.
Yeterli miktarda su alınmaması ve bağırsak hareketlerinin de gebelik öneminde azalması sebebiyle kabızlık ve buna bağlı olarak hemoroid (basur) eğiliminin artmasına neden olur.
Hamilelikte az su tüketmek kadar fazla su içmek de zararlı olabilir. Kısa sürede çok fazla su tüketimi, su zehirlenmesine yol açabilir. Hamilelikte soğuk su içmek zararlı mı? Bebeğe direkt zarar vermez ancak bağışıklığı düşük kadınların soğuk su tüketmesi, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığı gibi belirtilere neden olur.
Amniyotik sıvının oluşması, yeni dokuların üretilmesi, besinlerin taşınması, vücuttaki toksinlerin atılması, artan kan ihtiyacının karşılanması ve sindirim sürecinin desteklenmesi için hamilelikte su tüketimi ideal ölçüde gerçekleştirilmelidir.
İlgili 35 soru bulundu
Hamilelikte Limonlu Su İçilir mi? Farklı dönemlerde olduğu gibi gebelikte limonlu su tüketilmesinin sağlıklı olduğu düşünülür. Limonun içeriğinde bulunan C vitamini bağışıklık güçlendirici etkisi sayesinde yaygın görülen soğuk algınlığı gibi enfeksiyonların engellenmesini sağlayabilir.
Gebelikte Yürüyüş Ne Kadar Yapılmalı? Haftada 3-4 gün yürüyüş yapılabilir.İki üç gün yürüdükten sona bir gün ara vererek dinlenilmelidir. Yürüyüş 20-30 dakika sürebilir.Çok hızlı bir tempo ile olmamalıdır. Aşırı terleyecek kadar yürüyüş yapılmamalıdır.
Çünkü annenin fizyolojik durumuna bir de fetal büyüme eklendiğinden dolayı, hamilelik döneminde vücut yüksek miktarda suya ihtiyaç duyar. Hamilelikte sıvı tüketimi ihtiyacının yeterli oranda sağlanması, bebeğin sağlığı açısından da önemlidir.
Rahmin sıvı fazlalığına bağlı olarak aşırı gerilmesi nedeniyle doğum sonrası rahim düzgün kasılamaz ve kontrol edilmesi zor olan kanamalar meydana gelebilir. Erken doğum riski artar. Fetal zarların (amniyotik kese) erken yırtılmasına bağlı olarak bebekte hayati risk oluşturabilecek olan kordon sarkması.
Gebelikte bol su içmenin bazı faydaları; Kabızlığı önler ve bol su tüketimi anne adayının cildini daha parlak ve pürüzsüz gösterir. Bol su tüketimi bu dönemde hemoroidi önler. Bol su tüketimi aynı zamanda bebeğin suyunun azalmasının da önüne geçer.
Emzirme döneminde su tüketimi, anne sütünün artmasında etkili oluyor. Anne sütünün %88 gibi bir kısmı su olduğu için bebeğin de su ihtiyacını karşılamada su içmek büyük önem taşıyor. Sonuçta sağlıklı anne ve sağlıklı bebek için hem beslenme hem su tüketimi beraber doğru uygulanırsa etkisini gösteriyor.
Anne adayının sancılarını azaltmakla beraber daha kolay bir doğum gerçekleştirmesine destek olur. Hamilelikte süt tüketimi, anne adayının metabolizmasına ve isteğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak günde en az 3 bardak olacak şeklinde tüketilmesi en idealidir.
Fakat mide bulantısı gibi sebeplerle “Gebelikte su içemiyorum.” diyenlerin sayısı da hiç az değil. Bu durumda doktorunuza danışarak suyun içerisine salatalık, çubuk tarçın, limon gibi sebze ve baharatlar ekleyerek suyun tadını değiştirebilirsiniz.
Hamilelik döneminde anne adayının su ihtiyacı artmaktadır. Normal bir insan günde 2- 2,5 litre suya ihtiyaç duyarken bu sayı gebelerde 3- 3,5 litreye kadar çıkmaktadır. Çünkü anne adayının fizyolojik durumuna fetal büyüme eklenmektedir.
Hamileliğin en önemli sorunlarından biri olan kabızlık limonlu su ile giderilebilir. Yapılan araştırmalar hamilelerin kabızlık sorunu için her gün bir bardak limonlu su içmesinde bir sakınca olmadığını belirtmişlerdir.
Genellikle hormon artışı ve koku hassasiyeti sebebiyle mide bulantısı hamileliğin erken dönemi kabul edilen 4 ila 8. haftalar arasında görülebiliyor. Normal şartlarda gebeliğin 16. haftasından itibaren düzelmeye başlar. Ancak her anne adayı farklı süreçler yaşadığından 6. ayında bile mide bulantısı yaşayanlar vardır.
Gebelikte suyun azalması belirtileri
Bebek kilosunda ve gelişiminde gerilik. Bebek hareketlerinde azalma. Bebek kordon kan akımımda bozulma.
Bebeğin suyunun arttığından şüphe edilen durumlar, karnınızın gebelik haftanıza göre normalden büyük olmasıdır. Aynı şekilde, sırt ve bel ağrısı, nefes alma sıkıntısı, bacak ve bilkelerde şişlik, ödem de bebeğin suyunun arttığının habercisi olabilir. Bebeğin suyunun değerlendirilmesi için ultrason yapılır.
Bu nedenle hamileler gazlı içecek içebilir mi? Sorusunun yanıtı kesinlikle hayırdır. Çünkü gazlı içeceklerde hem sindirim sistemini olumsuz etkiler hem de içinde bulunan kafein bebeğe geçerek ona zarar verebilir. Bu nedenle risk almamalı ve kola gibi gazlı içecekler tüketilmemelidir.
Hamilelikte çok su içmek bebeğe kilo aldırır mı? Hamilelikte su tüketimi çok önemli. Gün içerisinde muhakkak en az 2 litre tüketmen lazım. Ancak bunun kilo alımını arttırmayla herhangi bir ilgisi yok.
Gebelerin ciddi fiziksel zorluklara maruz kalabilecekleri mesleklerden kaçınmaları gerektiğini dile getiren Ovalı, “Mesleksel aşırı yorgunluk, uzun zaman ayakta kalma, fiziksel ve mental gereksinimlerin yoğunluğu, çevresel stres, erken doğum ve suların erken gelmesine sebep olabilir.
Hamilelik sürecinde en riskli dönemlerden biri ilk 12 haftadır. 12. haftanın tamamlanmasının ardından düşük riski azalır. Gebeliğin 20. haftasından sonra ise düşük riski daha da düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri