Meşrutiyet ilan edildiğinde Bolu Kastamonu'ya bağlı olduğundan, ilk Bolu Mebusları Kastamonu mebusları arasında yer almıştır. II. Meşrutiyetten (1908) Cumhuriyet dönemine kadar bağımsız sancak olarak yönetilen Bolu, 1923'te Vilayet haline getirildi.
Kanuni şehzadelik devrinde Bolu'da valilik yaptı. 1811-1864 arasında tekrar bağımsız sancak haline geldi. Kütahya'daki Anadolu Beylerbeyliğine bağlı 14 sancak (vilayet) merkezinden biri oldu. Tanzimattan sonra, sancak olarak Kastamonu'ya bağlandı.
Bir başka rivayete göre Osmanlılar zamanında bölgede, bol olarak Uluğ - Alim olması nedeniyle önceleri “Bol Uluğ”, zamanla yöre “BOLU” olarak isimlendirilmiştir.
Bolu şehrimiz ülkemizin Karadeniz Bölgesi'nde yer almaktadır. Ülkemizin Karadeniz Bölgesi'nin ise Batı Karadeniz Bölümü'nde yer alır. Bu şehrin sınır komşuları olan şehirler ise; Düzce, Sakarya, Bilecik, Eskişehir, Ankara, Çankırı, Zonguldak ve Karabük'tür.
Bolu'nun Mudurnu ilçesine bağlı olan Abant Gölü, Türkiye'nin kuzeybatısında yer alır.
İlgili 28 soru bulundu
Türkiye'nin en güzel ilçeleri listesinde yer alan diğer ilçeler şöyle sıralanıyor: Bolu'nun Gerede ilçesi, doğal güzellikleriyle öne çıkıyor. Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi, tarihi yapısıyla turistlerin ilgisini çekiyor. Ordu'nun Perşembe ilçesi, Karadeniz'in huzurlu atmosferini sunuyor.
Bolu tatilinden dönüldüğü esnada, ziyaretçilerin sevdikleri insanlara alabilecekleri en popüler hediyeler arasında; bakır ürünleri, iğne oyası ürünleri, Gerede kemerleri, deri ürünleri, saray helvası, çikolata, kozalak reçeli ve çam balı yer almaktadır.
Meğer İsviçre gibi birçok şehre sahipmişiz. Türkiye içinde İsviçreler oluşmuş. En zengin beş şehir 2011 Mayıs ayı itibarıyla belirlendi." dedi. Türkiye'nin kişi başı gelir şampiyonu Bolu, tavukçuluk şirketleri sayesinde hatırı sayılır ve zenginliğin tabana da yayıldığı bir gelire kavuştu.
Bununla birlikte Bolu'nun, batısında Sakarya ve Düzce, güneybatısında ise Bilecik, Eskişehir bulunmaktadır. Şehrin güneyinde ise Ankara, doğu tarafında Çankırı, kuzeyinde Zonguldak vardır. Tüm çevresini kara parçası ve ormanlar kapladığı için ilin me yazık ki denize kıyısı yoktur.
Türkiye yüz ölçümünün %1,015'lik bölümünü kaplayan Bolu ili, 8.323 km² yüz ölçümü ile Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz bölümünde yer alır. İl arazisinin yaklaşık %18'ini tarım alanları oluşturmaktadır.
İlhanlı Devri kaynaklarına göre Mengen/Mangan, Men/Man kökünden türetildiği, bir diğer görüşe göre de ismin İsfendiyaroğulları, Candaroğulları ya da Osmanlıdan geldiği sanılmaktadır.
Bolu İli Oğuz boy ve oymak adlarının yaygın olarak kullanıldığı iller arasında yer almaktadır.
Cennet göl olarak bilinen aynı zamanda bir çok yayında Abant Gölü ile karıştırılan, Bolu merkeze sadece 13 km. uzaklıkta şirin bir doğa harikası.
Nüfus bakımından en büyük ilçeleri sırasıyla Gerede, Mudurnu ve Göynük'tür.
M.Ö. 1211 senelerinde bütün Hitit toprakları gibi Bolu da Frigyalıların eline geçti. Frigyalıları yenen Lidyalılar Bolu'ya sahib oldular.
Bolu ilinin ilçeleri, Bolu (il merkezi) Dörtdivan.
Dolu dolu bir Bolu istiyorsanız 3 ya da 4 gün yeterli olacaktır. Bir günde ise ancak Yedigöller, Gölcük Gölü ve merkez yapılabilir. Ya da Abant, Mudurnu, Göynük olabilir. Hepsini bir günde gezmeniz mümkün değil.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan İlçelerin Sosyo- Ekonomik Gelişmişlik Araştırması'nda, Bolu Merkez, Türkiye geneli sıralamasında 83'üncü olarak 2'inci kademe gelişmiş ilçe oldu.
Bolu'da iki tür turizm ön plana çıkar; doğa turizmi ve kış turizmi. Abant ve Yedigöller bölgesi doğa turizmi için ülkemizin en uygun noktalarından biridir. Nisan ayının sonundan ekim ayının başlarına kadar olan dönem bu bölgeleri ziyaret etmek için iklim koşullarının en uygun olduğu dönemdir.
Bolu'nun nesi meşhur sorusuna göz kamaştırıcı doğaya sahip Abant Gölü cevabı verilebilir.
Bolu'da birincil olarak hububat yetiştirildiğini belirten Vali Baruş, “Bolu Ovasında buğday ve arpanın yanında özellikle patates üretimi önde gelen üretim alanlarına sahip.
Amasya tipi “starkink” elması, armut, kestane, üzüm (etli beyaz, kadın parmak, narince, çavuş) ve diğer meyveler bolca yetişir. Türkiye fındık üretiminde Bolu üçüncü sıradadır.
Bolu neyi meşhur denilince ilk akla gelen cevaplardan biri muhakkak ki Abant Gölü'dür. Rengarenk doğa ve eşsiz güzelliklerle çevrili olan Bolu turizm aktiviteler ve faalilyetleri sayesinde yılın her ayı misafirlerini konaklama imkanına da sahip bir şehir.
Yayla çorbası, yaprak dolması, et yemeği, hoşaf, börek, baklava düğün yemekleri arasında yer alır. Ayrıca, kedi batmazı, paşa pilavı, cevizli çörek, yoğurtlu bakla çorbası, kabaklı gözleme, katık keş yöreye özgün yiyeceklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri