Yetki Unsuru: 657 sayılı Kanun'da öngörülen yetkili makamlar; Yasa'nın 138. maddesinde, görevden uzaklaştırma işlemini tesise yetkili makamlar; atamaya yetkili amirler, bakanlık genel müdürlük müfettişleri ile illerde vali ve ilçelerde kaymakamlar olarak belirlenmiştir.
Kanunun 138. maddesine göre atamaya yetkili amirler, bakanlık ve genel müdürlük müfettişleri, illerde valiler, ilçelerde kaymakamlar tarafından görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanabilir. Vali veya kaymakam tarafından bu tedbirin alınması halinde derhal ilgili kuruma bildirimde bulunulur.
İllerde valiler il idaresine bağlı olan bütün memur ve amirleri görevden alabilir. İlçelerde ise kaymakamlar yasal koşullar sağlanması halinde emrindeki her memuru görevden uzaklaştırabilmektedir. Belediye başkanları ise memurun atamasını kendisi yaptığı takdirde bu memuru görevden uzaklaştırabilmektedir.
Dolayısıyla, “bir disiplin kovuşturması icabından olduğu” takdirde en çok 3 ay devam edebilecek olan “tedbiren görevden uzaklaştırma” halindeki 3 aylık azami süre, hakkında ceza kovuşturması (soruşturması değil!) olmayan tüm memurlar için geçerlidir. Bunun aleyhine bir düzenleme de yoktur.
Bilindiği üzere; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Değişik 141 inci maddesinde; “Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir.
İlgili 29 soru bulundu
657 Sayılı Kanun'a Göre Görevden Uzaklaştırma (Memur)
Bu tedbir atamaya yetkili amirler, bakanlık ve genel müdürlük müfettişleri, illerde valiler ve ilçelerde kaymakamlar tarafından alınır (DMK, m. 138).
Açığa alınma, görevden uzaklaştırma, işten el çektirme, tutuklanma, gözaltına alınma ve benzeri haller ile akli dengesizlik gösteren personelin tabancası birimince geçici olarak alınıp muhafaza edilir. Ancak bu haller meslekten ihracı gerektirdiğinde tabanca geri verilmez.
Mahiyeti itibariyle en ağır ceza olan devlet memurluğundan çıkarma cezası için; kişinin rüşvet alması, yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunması, devletin gizli bilgilerini açıklaması, siyasi partiye üye olması veya Atatürk aleyhine suç işlemesi gerekmektedir.
Buna göre Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir. Bu yola olağan prosedür ile çekilme denilmekte olup memurun yazılı başvuru ile çekilme isteğinde bulunması ile neticelenir.
Bu değişiklikle birlikte, polis artık kendi memleketine tayin isteyebilecek. Memurların tamamı, nüfusuna bakılmaksızın, nüfusa kayıtlı oldukları il ve ilçelere atanabilecek.. Değişiklikle, Yönetmeliğin “Memurun Yer Değiştirme Suretiyle Atanamayacağı Hizmet Yerleri” başlıklı maddesi kaldırıldı.
"Süre" başlıklı 145 inci maddesinde, "Görevden uzaklaştırma; bir disiplin kovuşturması icabından olduğu takdirde en çok 3 ay devam edebilir. Bu süre sonunda hakkında bir karar verilmediği takdirde memur görevine başlatılır.
Görevden uzaklaştırılanların emeklilik keseneğine esas aylık ücretlerinin yarısı üzerinden emeklilik keseneği alınır, hizmet bildirimi açıkta kaldığı sürelerin yarısı yani 15 gün olarak hesap edilir.
657 Numaralı Kanuna Göre Görevden Uzaklaştırma (Memur)
Görevden uzaklaştırma durumu, kamu görevlerinin gerektirdiği durumlarda görevi başında kalmasında sakınca bulunan devlet memurları hakkında alınan ihtiyati bir tedbirdir.
Kaymakamların 6 ncı sınıf ilçe hizmeti 2 yıldır. Yer değiştirme zamanı, 6 ncı sınıf ilçe hizmetinde ikinci yılını tamamlayan meslek mensuplarının tamamının 6 ncı sınıf hizmet süresi, hizmet gerekleri ve ihtiyaç bulunması halinde bir yıl daha uzatılabilir.
İlçe Memurların Tayini: Kaymakamlar ilçe bulunan memurların atamasını yapar. Kaymakamlara ise bazı zamanlarda mülki idare amirleri eşlik eder. İlçede bulunan tüm memurların tayini önceden kaymakam tarafından yapılır. Aynı zamanda da diğer kurumlar tarafından onaylanır.
TEÇ-SEN : Kaymakamların Geçici Görevlendirme Yetkisi Yoktur.
5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'na göre il içinde geçici görevlendirme yetkisi sadece Valilere verilmiş olup, bu yetkinin devredilemeyeceği de ilgili kanunda ayrıca belirtilmiştir.
Memuriyetten adaylık dönemini tamamladıktan sonra ayrılanlar tekrar memuriyete dönmek istedikleri takdirde hem kendi kurumlarına hem de başka kurumlara memur olarak dönebilmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus, memuriyete tekrar dönmede döneceği kadronun şartlarını taşımış olma şartının aranmakta olduğudur.
Yukarda yapılan açıklamalara göre istifa ile sona eren memuriyet dönemi için kıdem tazminatına hak kazanılması söz konusu olmaz.
CEVAP:İstifa etmek isteyen personel neticesini bekleyerek ya da neticesini beklemeden istifa etmek istediğine dair dilekçesini bağlı bulunduğu birimin idari büro amirliğine vererek memuriyetten çekilme işlemini başlatır.
Bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası alınması hâlinde işlenen suçun türü ve niteliğinin bir önemi bulunmamaktadır. Verilen hapis cezasının bir yıl veya daha fazla olması memuriyete engel durumu için yeterlidir.
5) Memurlar istifa ettiklerinde Kurumları ve Sosyal Güvenlik Kurumu tazminat olarak bir ödeme yapmaz. Emekli ikramiyesi olarak Sosyal Güvenlik Kurumu belirttiğimiz koşullara göre ödeme yapar.
Usulüne uygun yazılı dilekçe ile çekilme isteğinde bulunan (istifa eden) memurun yeniden memuriyete dönebilmesi için 97'inci maddeye göre en az 6 ay geçmesi gerekirken, çekilmiş sayılan (müstafi) memur için bu süre 1 yıl olarak belirlenmiştir.
Bu silahı kullanan çoğu polis memurunun aklındaki soru: “adımıza kayıtlı başka bir silahla göreve çıkabilir miyiz, başka silahı yanımızda taşıyabilir miyiz?” şeklindedir. EVET, ikinci silahınızla göreve de çıkabilirsiniz, bu silahı yanınızda da taşıyabilirsiniz. Bu durum için herhangi bir yaptırım maddesi yoktur.
Armağan silahlara, isteğe göre taşıma veya bulundurma ruhsatı verilir. Ancak bu silahlar satılamaz ve hibe edilemez.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün polimer gövdeli olarak ilk kez gerçekleştirdiği 25 bin adetlik silah ihalesini, Samsun'da "Canik" markasıyla üretilen TP9 modeli, 50 bin ve 60 bin atışlık testini "sıfır hata"yla geçip kazandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri