Boncuk tutkalı, deri ve kemiklerde bulunan yumurta akı benzeri bir maddeden elde edilir. Suya direnç için alüminyum sülfat eklenebilir. Esneklik için gliserin katılabilir. Ağaca sıcak olarak sürülür ve soğuduğunda üstün bir yapışma gücü ile ağaca bağlanır.
Cam Boncuk Tutkalı, dekoratif parçacıklar, şeffaf ve renkli cam boncukların yapıştırılmasında kullanılır. Cam, metal, ahşap, polyester, seramik vb. yüzeylerde kullanılır.
protein bazlıdır. dünyanın en eski tutkallarından birisidir. hazırlamak için hacmi kadar su doldurup buzdolabında bekletmeniz gerekir. soğukta daha hızlı erir. sonra ısıtıp yüzeylere uygularsınız.
Tutkal ağaç, mobilya, tekstil, kâğıt ambalaj, plastik, kırtasiye ve dekorasyon işlerinde kullanılan yapıştırıcı maddedir. Çeşitli gereçlerin birbirine yapıştırılmasında kullanılan maddeye tutkal, yapıştırma işlemine tutkallama denir.
Aplike tutkalı, kumaşı kumaşa yapıştırmak için kullanılan özel bir yapıştırıcıdır. Yapıştırdıktan yaklaşık 24 saat sonra kumaş tersinden 5 dakika ütülenerek fikse edilmelidir. Daha sonra 30 derecede yıkanabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Aşırı nemli ya da rutubetli ortamların dışında, normal bir alan sıcaklığında ortalama 40 veya 50 dakika gibi bir sürede kurur.
Mesamatlı yüzeylerde tutkal bir yüzeye sürüldükten sonra hemen yapıştırılmalı ve sertleşinceye kadar bekletilmelidir ( takriben 2 saat). Yoğun yüzeylerde üstüne tutkal sürülen satıh mamül tahtaya yavaş nüfuz ettiği için bekletilmelidir.
Ahşap dışında plastik, metal ve kumaşa da yapışır.
Tutkal hattı sıcağa, soğuğa, neme ve kimyasallara karşı son derece dayanıklıdır. Düşük sıcaklıklarda bile kalıcı esneklik.
Türkiye'de beyaz tutkal, iskelet tutkalı, kontak tutkalı, mobilya tutkalı, çerçeve tutkalı, su bazlı ahşap tutkalı olarak anılırken dünyada ise; White glue, wood glue, liquid glue, furniture glue, carpenter glue, PVA glue olarak bilinir.
Boncuk tutkalı, deri ve kemiklerde bulunan yumurta akı benzeri bir maddeden elde edilir. Suya direnç için alüminyum sülfat eklenebilir. Esneklik için gliserin katılabilir.
Sirkeli bez, kumaştaki lekenin üzerinde gezdirilmeli, hatta ovalanmalıdır. İyice ovaladıktan sonra kumaş bol suyla durulanmalıdır. Eğer tutkal pamuklu ya da yünlü bir kumaşa bulaştıysa metal bir kaşık ya da bıçağa ihtiyacınız olabilir. Kaşık ya da bıçağın kenarıyla önce kumaştaki lekeli kısmı kazımanız gerekir.
Marin Tutkalı poliüretan bazlı ve tek bileşenli havadaki nem ile reaksiyona giren bir yapıştırıcıdır. Havadaki nem ve sıcaklık artarsa tutkalının kuruması o kadar hızlı olacaktır. Poliüretan tutkal esnek yapıya sahip olması ve suya karşı çok dayanıklı olmasından dolayı denizcilik sektöründe çok kullanılır.
Reçine ve sertleştiriciden oluşan epoksi yapıştırıcılar, plastik malzemelerin birleştirilmesinde en etkili yöntemlerden biridir. Epoksi yapıştırıcılar güçlü ve dayanıklı bir bağ oluşturarak malzemelerin sağlam bir şekilde tutunmasını sağlar.
Solvent ihtiva etmeyen çok maksatlı poliüretan esaslı yapıştırıcıdır. Rutubete, suya ve çoğu kimyasallara karsı dayanıklıdır. Tiksotropi özelliği olan, neme, ısıya dayanıklı, pres gerektirmeyen, mukavemeti kuvvetli bir yapıştırıcıdır.
Eğer, kâğıdın yüzeyde kalmasını istiyorsanız dekupaj yapıştırıcısı, karşı tarafa geçmesini istiyorsanız da dekupaj transfer tutkalı kullanmanız gerekir. Transfer işlemi, kaplamanın aksine boyanın yenilenen yüzey üzerine geçmesini, diğer deyişle tamamen transfer edilmesini sağlar.
D3 mekanik tutkal fırçası, sıkma tüp, havalı tutkal tabancası ya da mauel silindir ile uygulanabilir. Soğutma süresi ahşabın şekline ve boyutlarına bağlıdır. Su dayanımı üretimden 7 gün sonraya kadar sağlanamaz. Uygun şartlarda orijinal açılmamış ambalajında depolanması durumunda 12 ay'dır.
Ayakkabı ökçesi imalatı sırasında soğuk pres uygulamalarında da tercih edilebilir. Ayrıca MDF kalınlaştırma çalışmalarında da beyaz tutkalın sağlam yapısına her zaman güvenebilirsiniz.
TUTKAL ÇEŞİTLERİ
Genellikle kağıt yapıştırmak yerine daha yüksek tutuculuğa ihtiyaç duyulan mobilya yapım işleri ve ahşap yapı ürünleri oluşturulurken kullanılır. Beyaz tutkal ise marangoz tutkalı olarak da bilinir ve sıklıkla kağıt ve ahşap işlerinde kullanılır.
Tutkal: yapıştırma işlemi için kullanılır.Tekstil,ağaç,kağıt ambalaj,mobilya gibi gerçeklerin birbirlerine yapışmasını sağlar.Genellikle mobilyaları yapıştırmak için kullanılmaktadır.Normal şartlarda 40-45 dk içinde kurur.
BRİO Epoksi Suya Dayanıklı Yapıştırıcı, çift bileşenli yüksek yapıştırma gücüne ve suya dayanıklılığa sahip epoksi yapıştırıcıdır. Oda sıcaklığında sertleşir ve çatlama yapmaz. Su ve çeşitli kimyasallara karşı dayanıklıdır.
Beyaz tutkal çeşitleri montajı yapılan mobilyaları desteklemek için kullanılır. İskelet tutkalı, beyaz tutkal gibi ahşap için tasarlanan ürünler ise orta büyüklükte ahşaplar için kullanılır. Ağır malzeme olan materyaller için güçlü yapıştırma özelliği olan tutkallar tercih edilir.
Bu tür çalışmalar için özel olarak üretilen bu tutkallar, kuruyunca şeffaflaşır ve su ile inceltilerek kullanılabilir. Kağıdın buruşmasını ya da kırışması, dekupaj işlemi sırasında en çok karşılaşılan sorunlardan birisidir.
Bunun için sıcak suyu elin sığacağı kadar küçük bir kaba doldurup içerisinde bir süre tutkalın yapıştığı bölgeyi bekletmek gerekir. Suyun içerisine bir miktar zeytinyağı damlatılarak yumuşatma işlemi hızlandırılabilir. Yumuşatma işleminden sonra çoğu ev tipi tutkal biraz katı sabun yardımıyla ovalanarak çıkar.
Birbirinden farklı özellikteki maddeler örneğin; alüminyum-kâğıt, demir-odun, kumaş-kağıt tutkallarla etkili şekilde birleştirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri