Gynefix Boncuklu Spiral Nedir? Gynefix boncuklu spiral bir gebelikten korunma yöntemidir. Klasik spirale benzeyen, rahim tavanına asılan düz bir çubuk şeklinde modern, hormonsuz yeni nesil bir rahim içi araçtır. Rahimin üst kısmına sabitleştirerek yerleştiririz.
Spiral Ne Zaman Takılır? Hamile olmadığınız sürece, adet döngünüz içerisinde herhangi bir zamanda bir spiral takılabilir.
Bu yöntem hormon içermediği için kadının adet döngüsüne hiçbir etkisi yoktur. Kullanım süresi 5 yıldır. Takıldığı andan itibaren etkisi başlar. Çıkartıldığı andan itibaren etkisi biter ve hemen gebe kalınabilir.
Bilimsel çalışmalarda ve gynefix kullanan kadınlar tarafından diğer spirallerdeki yaygın yan etkileri %99 oranında azalttığı tespit edilmiştir. GyneFix boncuklu spiral kullanan kadınların, adet kanaması miktar olarak değişmez ve adet kanaması düzenli olduğu gibi devam eder. Kadınlarda batma hissi, sancı ve kayma olmaz.
Hormonlu spiralin koruyucu etkisi , bakırlı spiralden fazladır . Bakırlı spiral ile % 3-5 gebelik oluşabilir. Bunun en önemli nedeni de yerinde olmayan kaymış spirallerdir. Hormonlu spiralin koruyuculuğu % 100 e yakındır.
İlgili 26 soru bulundu
Bakırlı spiral ve hormonlu (levonorgestrel içerikli) spiral olmak üzere başlıca iki çeşit spiral bulunmaktadır.
Ülkemizde kullandığımız spirallerin ortalama 5- 10 yıl koruyuculuk süreleri vardır. Spiralle korunan kadınların, spiralin koruyuculuk etkisinden daha uzun süre faydalanabilmeleri için, her yıl rutin kontrollerini yaptırmaları ve varsa spiralle ilgili problemlerini doktorlarıyla paylaşmaları gerekmektedir.
Bazı kadınlar normal bir spiral uygulamasından sonra dahi cinsel ilişki sırasında gerçekleşen birtakım pozisyonların rahatsızlık verdiğini belirtmiştir. Ancak, aniden gelişen şiddetli acı veya ağrı spiral kaymasının işareti olabilir.
Hormonlu spiral, içinde levonorgestel isimli progesteron hormonunun vücuda rahim içinden lokal şekilde verilmesini sağlayan bir spiral türüdür. Bu spiraller çeşitli durumlarda kullanılır. Genellikle doğum kontrol yöntemi olarak kullanılsa da yoğun adet kanaması olan kadınlar için de bir tedavi seçeneğidir.
Spiral takıldıktan sonra gebe kalma riski binde bir civarındadır. Bu nedenle gebeliğe karşı korunmak için ek bir yöntem kullanmaya gerek yoktur. Ancak cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için düzenli bir şekilde kondom kullanmaya devam edilmesi önerilir.
GyneFix modern, hormonsuz ve yeni nesil bir doğum kontrol cihazıdır. Cerrahi bir ipliğin üzerine sıralanmış küçük bakır tüplerden oluşur. GyneFix' in üst ucu özel bir metod ile sağlamlaştırılmış düğümüyle rahim tavanına yerleştirilir. Bu sabit yerleşim rahimde kaymayı, rahim duvarına batmayı ve dışarı atılmasını önler.
Hormonlu spirallerin düzenli kullanımının, kilo üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkisi bulunmaz. Ancak bazı kişilerin hormonal dengesine bağlı olarak nadir de olsa kilo aldırdığı bilinir.
Spiral takıldıktan sonraki 10-15. gün boyunca cinsel ilişkiye izin verilmemektedir. Sonrasında ise spiralin veya spiral ipinin hissedilmesi. mümkün değildir.
Spiral takılması genellikle çok ağrılı ya da sancılı bir işlem değildir, fakat hastanın kendini rahat hissetmesi için hekim tarafından lokal anestezi uygulanabilir. Uygulamanın ardından birkaç gün boyunca regli dönemine benzer kramp ve kanama görülmesi normaldir.
T bakırlı spiraller, plastik bir T yapının üzerine bakır teller sarılmış şekildedir. T şeklindeki sert plastik nedeniyle bazı kadınlar ilişkide ciddi ağrı hisseder. Gynefix'in yeni modern yapısı sayesinde kadınlar, cinsel ilişki sırasında kesinlikle Gynefix'e bağlı ağrı hissetmezler.
Spiral kayması takılma işleminden sonraki iki hafta en yüksektir. Bu nedenle ilk haftalar ağır kaldırılmamalı, daha dikkatli davranılmalıdır. Spiral takıldıktan sonra geçmeyen şiddetli kasık ağrısı, yoğun kokulu akıntı, lekelenme dışında yoğun kanama gibi durumlarda doktorunuza başvurmanız gerekir.
Hormonlu spiral, yerleştirildikten sonra rahim içinde 5 yıl boyunca kalabilir. Bu, düzenli doğum kontrol yöntemi kullanma gerekliliğini azaltır ve kullanıcılara uzun süreli koruma sağlar.
Korunmayı sağlayan bakır spiraller 5 yıl boyunca içeride herhangi bir vücuda başka bir madde vermeden sadece bariyer görevi yaparak korunmayı sağlamakta. Bir diğeri ise hormonlu spiral korunmayı sağlar, 5 yıl boyunca içeride kalabilir, ancak vücuda bir de progesteron hormonu verir.
Adet sancılarını azaltması veya tamamen yok etmesi. Adet kanamasının miktarını azaltmak veya kesmek ve bu şekilde kanamaları aşırı olan kadınların tedavisinde bu tür spiral, kanamayı azaltmak ve demir eksikliği anemisini önlemek için bir tedavi aracı olarak kullanılabilir.
Bunu parmağınızı vajen içine sokarak, rahim ağzı yakınında ipi hissederek yapabilirsiniz. İpi hissettiğiniz sürece spiral normal pozisyonundadır ve gebe kalma ihtimaliniz çok azdır. Eğer sert plastiği hissederseniz, doğru yerinde değildir. Değiştirmek için hekiminize başvurmalısınız.
Eğer herhangi özel bir durum yoksa spiral takıldıktan sonra ilk adet sonrası ultrason ve pelvik muayene ile kontrol edilir. Ultrason ile rahim boşluğu içindeki durumu, pelvik muayene ile de spiral ipinin durumu ve spiralin rahim ağzına doğru kayıp kaymadığı tespit edilir.
Hormonlu Spiral Nedir? Hormonlu spiral içerisinde levonorgestel denen progesteron hormonunu rahim içine lokal olarak veren bir ilaçlı spiraldir. Hormonlu spiral doğum kontrol yöntemi dışında, adet kanamalarının fazla olduğu durumda da tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.
Korunmasız cinsel ilişki sonrası bakır içeren spiral ilk 5 gün içerisinde takılırsa, gebeliği önleyici etkisi yaklaşık %99'dur. Ayrıca 5-10 yıl kalabilme avantajına da sahiptir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu olmadığı için ayrıca kondom (prezervatif) kullanılması önerilir.
GOLD T (ALTIN SPİRAL)
Merkezlerinde %0 999 (binde 999) saflıkta altın içermektedir. Altın merkezin çevresinde 375 mm2 kontraseptif etkili bakır ile sarılıdır. Yapıdaki bakır RİA'nin kontraseptif özelliğini, altın ise RİA'nin ömrünü uzatmayı sağlar. Koruma etkinliği minimum 10 yıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri