İşletmenin kısa vadeli borç ödeme gücünü genel olarak ölçen likidite oranı, cari orandır. Cari oran, cari varlıkların kısa vadeli yabancı kaynaklara bölünmesiyle hesaplanmaktadır.
Firmanın satışlarının durması ve alacaklarını tahsil edememesi durumunda kısa süreli borçlarını karşılayabilme gücünü gösterir.
Kısa Vadeli Borçlar/Toplam Aktifler rasyosu, analiste bir işletmenin toplam varlıkları içinde kısa vadeli borçlarının payını gösterir. Bu oranın ⅓ olması idealdir.
Cari oran, işletmenin kısa vadeli borçlarını ödeme gücünü göstermekte ve dolayısıyla net işletme sermayesinin yeterli olup olmadığını ortaya koymaktadır. Cari Oran = Dönen Varlıklar Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar Bu oranın genellikle 2 olması beklenir. Gelişmekte olan ülkelerdeyse 1,5 olması yeterli kabul edilir.
Toplam kısa vadeli borçlar/ toplam yabancı kaynaklar oranı, (Kısa Vadeli Borçlar/ Toplam Borçlar) şeklinde de hesaplanabilir. Toplam borçlar içindeki kısa vadeli borçların oranını gösterir. Bu oranın hesaplanması durumunda (Uzun Vadeli Borçlar/ Toplam Borçlar) oranının hesaplanmasına gerek yoktur.
İlgili 26 soru bulundu
Likidite oranı da denilen Asit-Test Oranı, Cari Oranı tamamlayan, onu daha anlamlı kılan bir orandır. Bu oran, hazır değerler (para veya paraya kolaylıkla çevrilebilen değerler) ile kısa süreli alacaklar toplamının, kısa süreli yabancı kaynaklara bölünmesi suretiyle hesaplanmaktadır.
Eğitimcilerin ders programlarını oluşturmaları, dersin hedeflerini, amacını, görev dağılımını belirlemelerini sağlayacak form örneği.
Cari oran hesabı formüle edilirse: Cari Oran=(Tüm Dönen Varlıklar)/(Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar) şeklinde bir işlem ortaya çıkar. Bu işlemin sonucunda elde edilen cari oran değeri, işletmenin kısa vadeli borçlarını ödeme kapasitesi hakkında yorum yapmak için kullanılır.
Rasyo analizi en çok kullanılan performans ölçüm yöntemlerinden birisidir. Bu analizde şirketin bilanço ve gelir tablosu kalemleri karşılıklı oranlanarak sonuçlar elde edilir. Bu oranların sonuçlarına göre firmalar hakkında yorum yapılarak çıkarımlarda bulunulur.
Bu oranın minimum 1 olması gerekir. Yani şirketin önümüzdeki 12 ay içerisinde ödeyeceği borçlar kadar likit varlığı mutlaka bulunmalıdır. Cari oranın 1,5 üzerinde olması ise daha güvenli bir durumu ifade eder. Bununla birlikte cari oranın çok yüksek olması da pek doğru kabul edilmez.
Finansal Borç Oranı
Bu oranın %50 üzerinde olması şirketin finansal riskinin yüksek olduğunu gösterir. %50 üzerinde finansal borca sahip şirketlerde mutlaka gelirler içerisinde finansman giderlerinin payı kontrol edilmelidir.
Şirketin toplam yükümlülüklerinin yani borçlarının toplam varlıklarına bölünmesi ile bulunur. Şirketin varlıklarının ne kadarını borçla finanse ettiğini gösterir. Finansal kaldıraç oranı ya da borç oranı olarak da bilinir.
Cari oran en çok bankalar tarafından kullanılır. Hatta cari oran için “ban- kacıların oranı” ifadesi kullanılmaktadır.
Kamu maliyesi literatüründe genelde ödeme gücü göstergeleri olarak; gelir, harcama ve servet sayılmaktadır.
Nakit oran da likidite riski hakkında fikir veren bir hesaplama aracıdır. Bu, nakit ve benzeri gelir çeşitlerinin kısa vadeli yabancı kaynaklara bölünmesi ile hesaplanır. Böylece kuruluşun, satışların düşmesi veya alacakların tahsil edilememesi durumunda kısa vadeli borçlarını ödeme kabiliyeti anlaşılır.
Cari oranın 1 sayısının üzerinde olması, NÇŞ ( Net Çalışma Sermayesi) olduğunu, kısa vadeli borçlarını ödeyebilme gücü olduğunu göstermektedir. NÇS oranının 1 sayısından düşük olması, şirketin işletmesini sürdürebilecek kaynağın ve kısa vadeli borçlarını ödeyebilme oranının düşük olduğunu göstermektedir.
Cari Oran = Kısa Vadeli Varlıklar / Kısa Vadeli Borçlar
X şirketinin cari oranı 2,5 olarak hesaplanır. Bu şirketin kısa vadeli varlıkları, kısa vadeli borçlarından 2,5 katı daha fazladır.
Hazır değerler oranının da beklenilen değeri, nakit oranında olduğu gibi 0,20 (%20)'dir.
Net Kâr Oranı= Net Kâr / Net Satışlar
Bu oran, işletmenin vergi sonrası net kârı ile net satışlar arasındaki ilişkiyi açıklar. Net dönem kârının satışlara oranlamasıyla bulunan net kârlılık oranı satışların yüzde kaçının net kâra dönüştüğünü belirtir.
a) Finansal Kaldıraç Oranı
Finansal kaldıraç oranı olarak da bilinen bu oran, toplam kaynakların ne kadarının yabancı kaynaklardan finanse edildiğini gösterir. Firmanın toplam kaynaklarının dağılımı hakkında bilgi verir. Firma için bir risk göstergesidir.
Borcun öz sermayeye veya toplam sermayeye oranıdır. Kaldıraç oranları, işletmenin kaynak yapısını gösterir ve işletmenin varlıklarının hangi kaynaklarla ne oranda finanse edildiğinin görülmesini sağlar. Basel III kapsamında geliştirilen kaldıraç oranı ise, ana sermayenin toplam risk tutarına bölünmesiyle hesaplanır.
Şirketin, işletme sermayesinin ve yatırımlarının finansman ihtiyacının dış kaynaklardan mı (borç) yoksa iç kaynaklardan mı (özsermaye) karşıladığını gösterir. Dış kaynağın maliyetinin öz kaynaklara göre daha yüksek olması durumunda bu oranın düşük olması tercih edilir.
Rasyon bir evcil hayvanın 24 saat içinde tüm besin ihtiyaçlarını kaşılayan tüm yemler ve bunlara ait karışım oranlarını ifade eder.
Rasyon Hayvanların bir gün (24 saat) içinde aldığı yemlerin tamamını ifade eder.
Fabrikalarda tahıl karışımları ile elde edilen kesif yem, işletmede bulunan kaba yemler ile birleşmesiyle oluşan karışıma da rasyon denir. Ülkemizde rasyon daha çok büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı işletmelerindeki hayvanların beslenmesinde kullanılır. Büyükbaş ve küçükbaş rasyonları hazırlanırken kuru madde esas alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri