Doğu Karadeniz'de Mayıs aylarında yapılan ilk hasatta toplanan çay yaprakları ile hazırlanır. Bu çay yaprakları Ekim ayına kadar yapılan üç hasattan ilkinden toplandığı için içlerinde en taze olanlarıdır. 'İlk Hasat Çayı'nın özelliği de buradan gelir.
1. Sürgün: Mayıs-Haziran, 2. Sürgün: Temmuz-Ağustos 3. Sürgün: Eylül- Ekim Bazı yıllarda iklim koşulları uygun olduğunda 4. hasat da yapılmaktadır.
İlkbahar ve yaz mevsimlerinde olmak üzere yıl içerisinde iki kez hasat yapılır. Yaprak ve tomurcuklar koparıldıkları andan itibaren oksidasyon gerçekleştiği için zaman kaybetmeden işlenmek üzere üretim tesisine sevk edilir.
ÇAYKUR 28 Ekim 2022 itibariyle yaş çay sezonunun kapandığını belirterek sezon boyunca 582 bin ton yaş çay aldı. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından 16 Mayıs 2022 tarihinde açılan 2022 yaş çay sezonu 28 Ekim 2022 itibariyle son buldu.
Kalite özelliklerinde ilk bilmemiz gereken en kaliteli çayın ,filizlenen çay oranının fazla olması ve yapısında düşük kalite göstergesi olan selülozu daha az bulundurmasından ötürü, ilk sürgün zamanı, yani Mayıs ayı döneminde toplanan çay olduğu kanıtlanmış olmasıdır.
İlgili 38 soru bulundu
çaykur kota koyuyor. kota şöyle hesaplanıyor. 1 dönüm çaylıktan 1 ton çay elde ediliyor. bunun 350 kilosunu çaykur'a satabiliyorsunuz. bazen çay çok çıktığı dönemlerde 250 kiloya kadar düşüyor bu kota.
Çay hasadından işçi yevmiyelerinin 4857 sayılı İş Kurumu'nun haftalık çalışma saatleri dikkate alınarak 350 lira olarak belirlendi.
Alim, geçen yıl Doğu Karadeniz'de 17 Mayıs'ta başlayıp 24 Ekim'de sona eren yaş çay alım sezonunda ÇAYKUR'un, 860 bin 384 ton ile kurulduğu günden itibaren en yüksek alımını gerçekleştirdiğine dikkati çekti. Çayın kalitesinin çok iyi olduğuna işaret eden Alim, şöyle konuştu: "Hava şartları çok iyi.
ÇAYKUR, 2022 yılı birinci sürgün yaş çay alım kampanyası kapsamında üreticiden 212 bin ton ürün aldı, karşılığında 42 bin ton kuru çay üretildi. ÇAYKUR Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, 16 Mayıs'ta başlayan birinci sürgün kampanyasının bugün itibarıyla tamamlandığı belirtildi.
Çay işletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), Doğu Karadeniz'de, 2021 yılı birinci sürgün yaş çay alım sezonunun 17 Mayıs Pazartesi günü başlayacağını duyururken, üreticiler de bahçelerde hasat öncesi hazırlıklarını tamamlıyor.
Karadeniz illeri, çay üretimi yapılan engebeli arazileriyle meşhurdur. Bu nedenle ülkemiz için çay nerede meşhur denildiğinde en çok Rize (%85) başta olmak üzere Artvin, Ordu, Giresin ve Trabzon illerini sıralayabiliriz. Çayın yetişmesi için uygun olan iklim ve hava koşulları Karadeniz Bölgesi'nde hissedilir.
Bir dönüm çay bahçesi ortalama 600 kg ila 1000kg arası çay verir ve bunun 350 kg.'sini ÇAYKUR almayı taahhüt eder.
Fidan araları 1,5 veya 2 metre sıralar arası 4 veya 3 metre olmalıdır.Bir dönüme 130 ile 160 arasında fidan dikimini yapabilirsiniz.
Hasatlar tipik olarak yılda iki kez oluşur. İlk hasat 'ilk renk' olarak bilinir ve her ilkbaharda tekrarlanır. İkinci hasat yaz aylarında gerçekleşir ve 'ikinci renk olarak adlandırılır.
İki farklı türü bulunana çayın; Camellia sinensis var. Sinensis türü eski Çin ve Japonya çayları olmaktadır. Diğer türü ise C. sinensis var assamica olmaktadır ve Hint çaylarında popüler olmaktadır. Çay bitkisinin hasat edilebilmesi için ise öncelikle bitkinin 3 yaşına gelmesi gerekmektedir.
Çay bitkisi ortalama 45-50 günde toplama olgunluğuna erişir. Türkiye'de 3 sürgün vardır. İlk sürgün, Mayıs ayında başlar. Sonra ki sürgünler Temmuz ve Eylül aylarında başlar.
Bu yıl yaş çay alımlarında uygulanacak taban fiyatını yüzde 73'ün üzerinde artışla 6 lira 70 kuruşa, kilogramda 13 kuruş olan destekleme fiyatını da yüzde 130'un üzerinde artışla 30 kuruşa çıkartıyoruz.
5 KİLO YAŞ ÇAYDAN 1 KİLO KURU ÇAY ÇIKIYOR
Yaş çayda su miktarı yüzde 72'yi buluyor. İmalata uygun hale gelmesi için su miktarının yüzde 5 oranına gelmesi gerekiyor. Bu işlem sonunda ise 100 kiloluk yaş çaydan 18 kiloluk kuru çay elde edilebiliyor. Yani yaklaşık 1 kilo kuru çay için 5 kilo yaş çay gerekiyor.
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR)'un Eylül ayı yaş çay parası ile Temmuz ayına ait organik çay farkı ödemelerini 31 Ekim 2022 Pazartesi günü üreticilerin banka hesaplarına aktaracağı, üreticilerin ise 1 Kasım Salı gününden itibaren hesaplarındaki parayı çekebilecekleri bilgisine ulaşıldı.
Bir kaynağa göre, çayın ilk yudumlanışı çok eskilere, M.Ö. 2737 yılına, Çin İmparatorluğu'na kadar dayanır. Efsaneye göre Çin'in ilk imparatorlarından Shen Yung , çay bitkisinin tesadüfen sıcak suya düşmesine şahit olur.
Birinci ve ikinci sürgünde dönüm başına ortalama 700, üçüncü sürgünde ise 500 kilo çay toplanıyor. Makasla çalışan çay işçisi günde 150, maksimum 200 kilo çay toplayabiliyor.
YAŞ ÇAY ALIM FİYATI 2022 NE KADAR? Geçtiğimiz yıl 3.87 TL olan yaş çay alım fiyatı, 2022 yılında 6,70 tl olarak belirlendi.
2021 yılı yaş çay sezonunda, çay toplama işinde çalışacak işçilerin günlük yevmiyeleri, en az 250 kg çay toplaması şartı ile 200 lira olarak belirlendi. İşçi ücretleri geçen yıl yemekli ve yemeksiz olmak üzere 150 ile 180 lira olarak belirlenmişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri