Borç çeşitleri kendi içerisinde 3'e ayrılmaktadır. Bireysel borçlar, kurumsal borçlar ve kamu borçları borç çeşitlerini oluşturur.
Borç, geniş anlamda, bir borç ilişkisini, dar anlamda ise borçlu tarafın ödemekle yükümlü olduğu parasal değeri ya da yerine getirme taahhüdünde olduğu edimi ifade eder. Hukuki alanda kullanılışı, geniş anlamıdır.
İç borç, devletin hazine bonosu ve devlet tahvili gibi araçlarla yurtiçi alacaklılara borçlanması iken dış borç, ülke dışındaki yabancı hükümet ya da finans kuruluşlarından borçlanmayı ifade etmektedir (Qiu, 2010:3).
Çeşit Borcu: Borcun konusu belirli bir borca ilişkin, belirli bir çeşite ilişkin belirtilerek bir takım ayır edici özelliklerle(sayı, tartı gibi) tayin edilebilir. 100 ton buğday gibi. Yani genel nitelikleriyle belirlenmiş olan edimin konusu çeşit borcu olur.
Kamu borçları süre bakımından, Kısa süreli borçlar veya Uzun süreli borçlar ve Dalgalı borçlar Konsolideborçlar, diye ayrılır. olarak sınıflandırılır.
İlgili 41 soru bulundu
Bu ayırım parça borcu nevi borcu ile karıştırılmamalıdır. Cins borcu parça borcu; bir borç ilişkisinde tarafların kararlaştırdıkları edim açısından yapılan bir ayrımdır. Oysa misli olan ya da olmayan eşya ayrımı borç ilişkisi olmadan, eşyanın niteliği için yapılmıştır.
Ticari Borçlar
Muhasebebenin genel kabul görmüş ilkeleri ve bilanço ilkelerine göre, bir yıl içerisinde ödenecek borçlar kısa vadeli ve bir yıldan daha fazla sürede ödenecek borçlar ise uzun vadelidir.
Borç veya alacak hukuki anlamda edim olarak isimlendirilir.
Bir borç ilişkisi, asıl hakla birlikte bazı ferî hakları da içerir. Borç ilişkisinin içerdiği asıl hak, alacak hakkı; ferî haklar ise, cezai şart, faiz, kefalet, rehin, hapis hakkı gibi haklardır.
Bunlar, devletlerden borçlanma, uluslararası kuruluşlardan borçlanma, özel yabancı bankalardan borçlanma ve dış finansal piyasalardan borçlanmadır.
Osmanlı Devleti ilk dış borcunu Kırım Savaşı nedeni ile 1854 yılında İngiltere'den almış, sonraki yıllarda dış borçlanma artarak sürmüştür.
- Kısa Vadeli Borçlar (Dalgalı Borçlar): Vadesi 1 yıl ve daha az olan borçlardır. Kullanılan araçlar; hazine bonosu, bütçe ve adi emanetler ile hazine kefaletine haiz bonolardır.
Borç ilişkisi, üç öğeden oluşur. Bunlar, – borçlu, – alacaklı ve – borç ilişkisinin konusunu oluşturan edimdir.
İç borçlar, kamu bütçesinde yer alan hizmetlerin finansmanı için yurt içi kaynaklardan elde edilen ve alınması ve ödenmesi durumlarında ülkenin toplam kaynaklarının artması ya da azalmasını sonuçlandırmayan kamu borçlanması türü şeklinde tanımlanabilir.
Borç ilişkisinin 3 unsuru vardır. Bunlar, “alacaklı”, “borçlu” ve “edim” unsurlarıdır.
Borcun kaynakları; sözleşme, haksız fiil, sebepsiz zenginleşme olarak sayılabilir. Bu hukuk dalını asli kaynak olarak 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girmiş olan Türk Borçlar Kanunu ile düzenlenmektedir.
Borcun İfasının Sürekli Olarak İmkansızlaşması Halinde
Bu kapsamda para borçları da kural olarak nevi borcu olarak nitelendirilmekte olup, para borçlarında da imkansızlaşma söz konusu değildir[18].
Borçlunun yerine getirmekle mükellef olduğu verme, alma gibi borçlara şahsi edim adı verilir. Maddi edim ise borçlunun şahsen yerine getirmekle mükellef olmadığı edim türüdür. Şahsi edim şahsa bağlı bir borç olduğundan, borçlunun vefatı halinde edimin ifa şartı sona erer ve mirasçılarına intikal etmez.
Borçlar hukukunun temel ilkeleri arasında; irade özgürlüğü, nispilik, dürüstlük, kusurlu sorumluluk, karşılılık, borçlu ikametinde ifa ve tarafların aleyhine borç ilişkisi kurulmaması ilkesi yer almaktadır. Bu ilkeler doğrultusunda borçlar hukukunda davlar görülür.
Borçlar hukukuna egemen olan nisbilik ilkesi gereğince, borç ilişkisi sadece iliş- kinin tarafları arasında hüküm ve sonuç doğurduğundan, üçüncü kişiler söz konusu ilişkiye yabancı kabul edilirler. Bu nedenle, hiç kimse tarafı olmadığı bir borç ilişki- sinden alacak hakkı kazanamaz.
Eksik borçlar, borçlu tarafından rızaen yerine getirilmediği takdirde alacaklı tarafından dava ve cebri icra yoluyla takip edilemeyen borçlardır. Bu borçlar hukuki olarak ve normal borç olarak mevcutlardır. Lakin edimlerin ifası dava edilemez.
Borçlar: Bilanço içerisindeki borçlar, işletme borçlarını ve mali yükümlülüklerini temsil eder. Bu, kısa vadeli (ödeme süresi bir yıldan az olan ) ve uzun vadeli (ödeme süresi bir yıldan daha fazla olan) borçları kapsamaktadır.
Cari oran, dönen varlıkların kısa süreli yabancı kaynaklara bölünmesi ile bulunan bir likidite oranıdır. Cari oranda amaç işletmenin kısa süreli borç- larını ödeme gücünü ölçmek ve net işletme sermayesinin yeterli olup ol- madığını saptamaktır.
Ev, araba veya sahip olunan yatırımlar teminat olarak gösterilebilir. Bu malların haczi ile sözleşme yapılır. Teminatsız borçta ise alıcının borcu geri ödeme kabiliyeti ve kredi özellikleri derinlemesine incelenir. Buradaki önemli nokta alıcının sahip olduğu kredi profili yani güvenilirliğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri