Türkçede satır sonunda kelimeler bölünebilir fakat heceler bölünemez. Satıra sığmayan kelimeler bölünürken satır sonuna kısa çizgi (-) konur. İlk heceden sonraki heceler ünsüzle başlar. Bitişik yazılan kelimelerde de bu kurala uyulur: ba-şöğ-ret-men, il-ko-kul, Ka-ra-os-ma-noğ-lu vb.
Sorumuzdaki ilköğretim kelimesi ise satır sonuna ; ilköğ-retim şeklinde yazılır.
İlkokul sözcüğü, ilk-o-kul şeklinde hecelerine ayrılmalıdır. Farklı bir şekilde hecelerine ayrılması durumunda, yanlış olarak kabul ediliyor.
İlk+okul=İlkokul şeklinde birleşmiştir. Heceleme durumunda birleşik olduğu için yapısı değişmiştir. Bu yüzden kelime birleştiği şekilde hecelenememektedir. Bu kelimenin hecelere ayrılması ise TDK kurallarına göre "il-ko-kul" şeklinde olmalıdır.
Özellikle sözcükleri öğrenmek için öncelikle heceleme üzerinden işlem yapılır. Bu bağlamda ilköğretim kelimesinin doğru şekilde hecelenmiş hali, ''il - köğ - re - tim'' olarak ön plana çıkmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
İlkokul kelimesinin doğru şekilde hecelerine ayrılması, internet üzerinde araştırılabiliyor. İlkokul kelimesi ilk-o-kul olarak ayrılmalıdır.
İlkokul Kelimesi İçin Doğru Heceleme
Bu doğrultuda ilkokul kelimesinin hece doğru heceleme hali, 'il - ko - kul' şeklinde öne çıkmaktadır.
İlkokul TDK'ya Göre Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? Dil bilgisi kurallarına göre birleşik isimlerin tamamı bitişik yazılır. İlkokul kelimesi de birleşik isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir.
Türkçede satır sonunda kelimeler bölünebilir fakat heceler bölünemez. Satıra sığmayan kelimeler bölünürken satır sonuna kısa çizgi (-) konur. İlk heceden sonraki heceler ünsüzle başlar. Bitişik yazılan kelimelerde de bu kurala uyulur: ba-şöğ-ret-men, il-ko-kul, Ka-ra-os-ma-noğ-lu vb.
Kelimeleri hecelerine ayırırken satır sonunda veya satır başında tek harf bırakılmaz.
Günlük konuşmalarda ve yazışmalarda da sıkça kullanılan ilkokul kelimesi birçok kişi tarafından araştırılan kelimelerin başında gelir. Dil bilgisindeki kurala göre Türkçedeki birleşik isimlerin hepsi birleşik yazılır. İlkokul da birleşik isim olması dolayısı ile ilkokul şeklinde bitişik yazılır.
Özel isimler satır sonunda hecelerine göre ayrılır.
Örnekler verelim; Çanakkale şöyle ayrılır; ÇA - NAK -
Cevap: - Satır sonuna sığmayan okul kelimesi o-kul şeklinde yazılır. Yani hecelerine ayırmış oluruz. O-kul şeklinde ayırdık çünkü ok-ul şeklinde veya oku-l şeklinde olmaz.
Örneğin AİLE sözcüğü satır sonuna sığmıyorsa, satır sonuna A–, bir alttaki satırın başina İLE yazılmaz. Ya satır sonuna Aİ– ve bir alttaki satıra LE yazılır ya da bir alt satıra geçilip sözcük bölünmeden AİLE yazılır.
Tüm bu durumlara ışığında TDK yazım kurallarına göre Trabzon "trab-zon" şeklinde hecelenir.
Ahmet'in ifadesi eğer satır sonuna geldiyse ve bu kelimenin hepsini yazacak yerimiz kalmadı ise o zaman ilk önce hecelerine ayırırız. Ah + me + t'in şeklinde ayrılır.
Üç heceden oluşan uçurtma kelimesi, u-çurt-ma şeklinde hecelerine bölünmüştür.
"Hanımeli" şeklinde yazımı ise doğru bir kullanımdır. Peki hanımeli TDK'ye göre nasıl hecelenir? Bu kelimenin hecelere ayrılması ise TDK kurallarına göre "ha-nı-me-li" şeklinde olmalıdır.
Uyarıda "Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmaz" denildi.
Bir veya daha fazla kelimeden oluşan anlamlı söz dizilerine cümle ya da tümce denir. Cümlede gerçekleştirilen eyleme yüklem, eylemi gerçekleştirene ise özne adı verilir. Cümlenin diğer öğeleri dolaylı tümleç, belirtili nesne, bağlaç ve edattır.
↳ Kurum, kuruluş vb isimlerin her harfi büyük harfle başlar.
Türkçenin en önemli konuları arasında yer alan hece bilgisi, 1. sınıf öğrencilerine temel düzeyden ele alınarak gösterilmelidir.
Mutlaka TDK sözlüğünden kontrol edilmesi gereken birleşik kelimeler heceleme şekliyle en az 2 heceden oluşarak kelimenin uzunluğuna göre değişir. Buna göre TDK yazım kurallarına göre kırkayak "kır-ka-yak" şeklinde hecelenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri