ahlak kurallarıdır. Ahlak, bir toplumda iyilik ve kötülük hakkında oluşan değer yargılarına göre, yapılması ve yapılmaması gereken davranışlara ilişkin kurallardan oluşur. Ahlak kuralları biri öznel, diğeri ise nesnel ahlak kuralları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
İyiye ve doğruya yönelmiş eylemi talep eden kurallardır. Bazı davranışlara üstün değerler yüklenerek yapılması teşvik edilir. Ahlak kuralları bireylerin davranışlarını düzenlemeyi amaçlayan, bunu yaparken de iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış davranışın ne olduğu sorusuna cevaplar veren kuralların tümüdür.
İnsanın topluma karşı yükümlülüklerini içeren ahlak kurallarına objektif (toplumsal) ahlak kuralları denir. Verdiği sözü tutmak, muhtaç olanlara yardım etmek, hırsızlık yapmamak ve başkalarına saygı göstermek objektif ahlak kurallarına örnektir.
Vicdani ödevler ve iyilik üzerindeki kurallar bütününe ahlak kuralları denmektedir. Manevi yönden ortaya çıkar ve bireysel açıdan ele alınır. Yani insanın kendi iyiliği ve vicdani ödevleri üzerinden gerçekleştirmiş olduğu seçimlerdir. Bu konuda ahlak kuralları açısından birçok farklı örnek vermek mümkündür.
İlgili 24 soru bulundu
Ahlak kuralları iyilik-kötülük, doğruluk-yanlışlık gibi çeşitli konulardaki değer yargılarıdır. Yalan söyleme', 'hırsızlık yapma! ', şeklindeki emirler, toplumda ahlak kurallarına örnek oluşturmaktadır. Ahlak kuralları biri öznel (subjektif), diğeri ise nesnel (objektif) ahlak kuralları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Burada, şahsi ahlak, aile ahlakı, sosyal ahlak, medeni ve siyasi ahlak gibi meseleler söz konusu olacaktır. Burada önemli olan insanların kendilerine ait olan ahlaki ilkelerini bulundukları konuma şartlara göre uygulamada hayata geçirmesidir.
Amaç farkı: Hukuk kurallarının amacı adaleti gerçekleştirmek iken ahlak kurallarının amacı iyi/kötü sayılanları belirlemektir.
Ahlak, toplumdaki bireylerin güvenlik, huzur ve mutluluk içinde ya- şamalarına yardımcı olur. Bu nedenle toplumun barış ve huzuru için insanların ahlaklı olup olmamaları önemlidir. İnsanlar, sahip oldukları ahlaki özelliklerini büyüme ve gelişme süreçlerinde kazanırlar.
Ahlak veya ahlaki davranış, bir kültür veya dinin kurallarını izleyen bir dizi olumlu karakter özelliğidir. Yüksek standartlarda düzgün davranış sergileyen bir insan ahlaki olarak kabul edilebilir. Kaba, uygunsuz veya dürüst olmayan biri ahlaksız olarak kabul edilebilir. İnsanlar ahlaksız olanlara saygı duymazlar.
Ahlakın, insanın içindeki temel dayanağı üç kuvvetten oluşur: Kuvve-i şeheviye, kuvve-i gazabiye, kuvve-i akliyedir.
Bireysel ve toplumsal olarak iki şekilde incelenebilen ahlak kavramı, temelinde bir kişinin tutum ve davranışlarının tamamıdır. Kişilerin ortak tutum ve davranışları ise toplumsal ahlak normları olarak ortaya çıkar.
Ahlak felsefesinin temel kavramları iyi, kötü, vicdan, ahlak yasası, kural, etik, irade ve ahlaki eylemdir.
Sonuç olarak, ahlakın evrensel olup olmadığı konusu, felsefe ve etik alanında halen tartışmalı bir konudur ve kesin bir cevabı yoktur. Ancak, evrensel değerlerin varlığına dair birçok kanıt ve savunma vardır ve birçok insan, evrensel ahlaki değerlere sahip olduğuna inanmaktadır.
Ahlakın temeli fıtrattır, yaratılıştır, 'kalu bela'dır. İnsana yakışan, fıtratını korumak ve ona bağlı kalmak yani “sıddık” olmaktır. Ahlakın temeli insanın fıtratı üzere, yaratılışı üzere kısaca İslam üzere olmasıdır. Ahlak, insanın fıtratına titizlikle, coşkuyla ve büyük bir tutkuyla bağlı kalmasıdır.
Evrensel ahlakçılık, kültür, ırk, din, milliyet, cinsel yönelim ve diğer herhangi bir ayırt edici özellikten etkilenmeksizin tüm benzer kabul edilen bireyler için bir evrensel etiğin olduğunu savunan meta-etik kavramıdır.
Ahlaki kurallar, genel geçerliliğe sahip değildirler. Bir başka ifadeyle, neyin doğru, neyin yanlış, neyin iyi ya da kötü olduğu kişiden kişiye, gruptan gruba ve nihayet toplumdan topluma değişebilir. Özetle, ahlak kuralları subjektif ve göreceli özelliğe sahiptir.
İnsanın iyi veya kötü olarak vasıflandırılmasına yol açan mânevî nitelikleri, huyları ve bunların etkisiyle ortaya konan iradeli davranışlar bütünü; bunlarla ilgili ilim dalı. İnsanın iyilik yapmasını ve kötülükten uzak durmasını sağlayan ruhî yetenekler için kullanılan bir ahlâk terimi.
İnsan davranışlarını iyi ya da kötü olarak nitelendiren yaptırım gücünü ağırlıklı olarak bireyin vicdanından alan kurallara ahlak denir.
Sübjektif Ahlak Kuralları : Kişilerin bizzat kendi nefislerine karşı nasıl davranmaları gerektiğini belirlerler ki, bunlara sübjektif ahlak kuralları diyoruz. Kötü düşünmemek, yalan söylememek gibi davranışlar buna örnektir.
Ahlak uyulması gereken kurallardan ziyade, bir insanın inancıdır. Örneğin, bir doktor tıp ahlakına uymak zorundadır. Bir doktorun karşı ordudan bir askeri tedavi etmesi etiktir. Bir doktor, tıbbi dünyanın çalışma etiğinin yapısını düzenleyen Hipokrat Yemini ile mesleğine bağlıdır.
Gerek ahlak, gerek hukuk kuralları insan davranışlarını yönlendirmek için öngörülmüştür ve insan davranışlarını düzenlemeyi amaçlamaktadır; bu nedenle normatif niteliktedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri