Uzanın ve mümkün olduğunda şişmiş ayak ve bacaklarınızı yastık yardımıyla yukarıya kaldırın. Kan akışınızı hızlandırmak için basit yürüyüşler yapın. Alçak topuklu, yumuşak ve geniş tabanlı rahat ayakkabılar giyin. Enfeksiyonu önlemek için ayaklarınızı yıkayın, kurulayın ve nemlendirin.
Bu şişliği azaltmak için yaralı olan ayak bileğinin üstüme basmamak, buz kompres uygulamak ve ayağı yukarda tutmak önemlidir. Ağrı şiddetli ve uzun süreler devam ediyorsa uzman doktora görünmek gerekir.
Ayaklarınızın biraz yukarı kalkması, kan akışını hızlandırır ve ödemin dağılmasına yardımcı olur. Uzun süre hareketsiz kalmak da kan akışını yavaşlatarak ödem oluşmasına sebep olur. Mümkün olduğunca hareketsiz kalmamaya çalışın. Aynı pozisyonda uzun süre oturmayın veya uzanmayın.
Çünkü buz kan damarlarını sıkıştırır. Böylece şişliği ve bölgedeki ağrıyı azaltır. Buz uygulaması için tek yapmanız gereken dondurulmuş buz torbasını temiz bir beze sarmak ve 10 dakika kadar burkulan bölgeye uygulamaktır. Buz uygulamasını ayağınız tamamen iyileşene kadar her gün düzenli olarak yapabilirsiniz.
Yüksekte tutma. Şişliği azaltmaya yardımcı olmak için ayağınızı kalp seviyesinden yukarı kaldırın. Reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar. İbuprofen ve naproksen sodyum gibi ilaçlar ağrıyı hafifletebilir ve iyileşmeye yardımcı olabilir.
İlgili 25 soru bulundu
İş yerinizde uzun süre ayakta kalıyorsanız bir diğer önerimiz ise yerçekimine karşı ayaklarınızı yukarı kaldırmak. Mola süreleriniz az ve yetersiz olsa da kısa bir süreliğine de olsa ayakkabılarınızı çıkartıp ayaklarınızı havaya kaldırmak yahut bir duvara dayamak akşam yaşayacağınız ağrıları minimuma indirecektir.
Flavonoid ve C vitamini açısından zengin olan brokoli, turunçgiller gibi besinleri tüketmeye özen gösterin. Ayrıca bitki çayları içerek, ödemin çabuk dağılmasını sağlayabilirsiniz. Defne yaprağı, mısır püskülü, ada çayı, yeşil çay, tarçın, maydanoz sapı gibi bitki çayları ödem atmaya yardımcı olur.
Laktozsuz probiyotik içeriği yüksek gıdalar (yoğurt, kefir) Magnezyum takviyesi. Ilık su ile banyo. Yürüyüş ve fiziksel egzersiz şişkinliği azaltıp ve vücuttaki gazı temizlemeye yardımcı olduğu için karın şişkinliğine iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Çok uzun süre oturmak ya da ayakta kalmak: Kaslar uzun süre hareketsiz kaldığında, vücut sıvılarını kalbe doğru geri pompalayamazlar. Bu gibi durumlarda su ve kanın tutulması bacaklarda şişmeye neden olabilir.
Ayak bileği şişmesine bir enfeksiyon ve beraberinde görülen bir iltihaplanma sebep olabilir. Diyabetik nöropati veya ayaklarında sinirle ilgili problemleri olan kişiler, enfeksiyon oluşumuna daha yatkındırlar. Enfeksiyon; su toplamış kabarcıklar, yanıklar veya böcek ısırıkları gibi yaralardan kaynaklanabilir.
Vücutta meydana gelen ödemin atılması için öncelikle tuz miktarının azaltılması gerekir. Tuzun yanı sıra kompresyon çoraplarının giyilmesi ve özellikle bacakları yukarı kaldıracak şekilde uzanmak da ödemin atılmasını sağlar.
İçeceğiniz suyun içerisine çubuk tarçın, elma dilimleri, salatalık dilimleri veya taze nane yaprağı gibi besinleri eklemeniz de hem suyunuzun antioksidan kapasitesinin artmasına ve şişkinliğin atılmasına hem de tadının daha lezzetli olmasına yardımcı oluyor.
Su; Vücut için hayati öneme sahip olan su vücuttaki ödemin atılması açısından da son derece önemlidir kilo başına içilecek 30 ml su, ödemin oluşmasına engel olup vücut suyunu dengelemeye yardımcı olacaktır.
Varis tedavisi için hangi doktora gidilir sorusuna doğru cevap bilgilendirmelerimizden de anlaşılacağı üzere kalp ve damar cerrahisi uzman doktordur.
Ayak ağrısı hangi hastalıkların belirtisidir? Ayakta oluşan ağrılar periferik arter hastalığı, artrit, diyabet ve damar hastalıklarının belirtisi olabilir. Kalp ya da şeker hastalıkları da ayaklarda şişmeye ve dolayısı ile ağrıya neden olabilir.
Ayak şişmesi herkeste görülen bir sorundur. Yoğun tempo içerisinde ayakların hareketsiz kalması, uzun süre ayakta kalmak, ayağı bir yerlere çarpmak gibi nedenlerden şişme yaşanır. Çoğu durumda önemli bir sorunu oluşturmazken önemli sağlık sorunlarının belirtisi olarak da ortaya çıkar.
Ayaklarda ve ayak bileklerinde hissedilen ağrılar için başvurulan uzman hekim ortopedi uzmanıdır. Ortopedi hekimleri, ayak kemiklerinden kaynaklanan ağrı sorunlarını tedavi edebilirler.
Tekrarlayan burkulmaların en önemli sebebi ilk yaralanma sırasında hasar gören yan bağların esneyip uzayarak iyileşmesidir. Bu kişilerde özellikle engebeli yüzeyler üzerinde yürürken veya spor sırasında güvensizlik ve burkulma atakları görülür.
Boğaz Şişliği Kaç Günde Geçer? Boğaz şişliğinin ciddi bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkmadığı veya üst solunum yollarıyla ilişkili olduğu durumlarda rahatsızlığın ortalama 7 gün içerisinde geçeceği söylenebilir.
Dokular arasında biriken sıvının fazla olması veya yeterince taşınamaması bacakta oluşan ödeme zemin hazırlar. Bacak şişmesi ilk etapta uzun süre oturma veya ayakta kalmakla başlayan ayakkabı giymekte zorlanma, ayakkabıların sıkmasıyla kendini gösterir. İlerleyen vakalarda bacaklarda hantallaşma ve ağrılar da görülür.
Kemik iliği ödeminin iyileşmesi genellikle altta yatan nedenin tedavi edilmesiyle gerçekleşir. Dinlenme, buz uygulaması, ağrı kesiciler, antiinflamatuar ilaçlar, fizik tedavi ve egzersizler ödemin iyileşmesine yardımcı olabilir.
Aspirin dışında, eczanelerde satılan adları ile Voltaren, Naprosyn, Exen, Endol, Etol, Profenid, Rantudil gibi ilaçlar da bu gruptandır.
Dokularda, özellikle kol, bacak ve ayak şişmesi. Ciltte gerginlik ve parlama. Şişlik olan bölgelere birkaç saniye baskı yapılıp bırakıldıktan çukurluk oluşması Artmış karın büyüklüğü
İlk iki-üç gün şişliğin, ödemin azalmasına yardımıcı olması için yatarken ayak bileği kalp hizasına kadar kaldırılmalıdır. Etkilenen bölgeye günde 3-4 sefer 20-30 dakika buz uygulanmalıdır. Birkaç günde şişlik ve ağrılar azalmaya başlasa da tamamen iyileşme 4-6 hafta kadar sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri