Bu haftaki lezzet duraklarımızdan biri de hayatını bu tatlı yolculuğa adayan bir tarihin adı olan İzmir'in markası 'Cemil Baba Baklavaları'. Çocukluk yıllarında Ankara'da başlayan baklavacılık serüvenini yıllar içinde İzmir'e taşımış Cemil Çardak, yani nam-ı diğer Cemil Baba... Hatay İnönü caddesinde hala mis gibi ...
İlk kez Topkapı Sarayı'da yapılan günümüz baklavasının nasıl türediğiyle ilgili üç teori vardır. Bunlardan ilki Roma mutfağındaki (sonrasında Bizans mutfağını) plasenta kekinden türediğidir. Baklavanın ortaya çıkışı ilgili ikinci teori ise Orta Asya Türklerinin "katmanlı ekmek" yemeğinden geliştiğidir.
Hatta Yunanistan'daki adaşını tadınca “Amaan bu da baklava mı?” demeyen Türk bizden değildir. Baklava dediğin çıtır çıtır olur, bol fıstıklı olur, tadı damakta kalır. Sesi, şerbeti, hamuru şöyle olmalıdır konusu adama kılıç kalkan kuşatsa da en iyi baklavanın Gaziantep'te yeneceği konusunda herkes hemfikirdir.
Türkiye'de baklavanın başkenti Gazianteptir. Burada birbirinden ünlü ve lezzetli ürünler yapan baklavacı bulmak mümkün. Fakat son yıllarda öne çıkan isim Koçak. Bilinen ünlü markaların bir çoğu yoğun turistik üretim yüzünden kalitelerinden taviz vermeye başladılar.
İşte, Gaziantep'in, hatta dünyanın ilk baklava dükkanı olan Elmacı Pazarı Güllüoğlu, bu amcalardan biri olan Mahmut Güllü tarafından açılıyor. Şu an ise başında Güllü ailesinin 6. kuşağından torun Cevdet Güllü var. Elmacı Pazarı Güllüoğlu'nun pazarın içinde ve dışında iki dükkanı var.
İlgili 19 soru bulundu
Osmanlı'nın “Türk” olarak algılanması nedeniyle de Yunan ve Arapların bu nitelemeyi hoş karşılamadıklarını ifade eden Güllü, ”Baklavanın ana malzemesi yufkanın anavatanı Orta Asya'dır ve onu ilk kez yapanlar da Türklerdir. Bugünün yufkası, 11. yüzyılda yazılmış Divan-ı Lügati't-Türk'te 'yuvka' olarak geçiyor” dedi.
Yaklaşık 220 çeşit baklava vardır.
elmalı baklava - Sini Yöresel Yemek ve Kahvaltı Yeri, Rize Resmi.
Sivas'da yapılan bir tatlıdır. Genellikle içine ceviz konur. Osmanlı mutfağına ait bir tatlıdır. İsmini oklavaya sarılarak yapılmasından alır.
Sıtkı Usta Sultan Baklava fıstık, tereyağı, saf baklava unu ve pancar şekeri şerbeti kullanılarak hazırlanmıştır. Fıstık parçacıklı dolgun içi ve çıtır hamuru ile tadı damaklarda kalacak bir lezzet sunuyor.
Burma baklava, cevizi ve çıtır çıtır lezzetiyle oldukça pratik bir tatlı. Normal baklavaya göre daha kolay hazırlanan bu tatlı, oklava ya da burma tatlısı olarak da bilinir. Burma tatlısının incecik hamuru oklavaya sarılarak yapılıyor. Böylece o güzel görünüme kavuşuyor.
Gaziantep yöresinde imal edilen baklavalar için gerçek baklavanın fıstıklı olduğu söylenebilir. Ancak damak tadı devreye girdiği zaman durum değişiyor, kimi insanlar fıstıklı baklavayı hiçbir şeye değişmezken kimileri ise cevizli baklavanın üstüne tanımıyor.
Fıstıklı Yeşil Burma (Dolama)
1 kilo baklava ortalama olarak 28 ila 30 dilimden meydana gelir.
500 gram (yarım kilo) baklava 1438 kcal içerir. 1 adet baklava kaç kalori? 1 adet (45 gr) baklava 129 kcal içerir.
İlk kez Diyarbakır'da üretilmeye başlanan ve ardından lezzetiyle tatlıseverlerin gözdesi haline gelen, az şerbetli, sütlü, soğutulmuş ve üstüne çikolata parçaları serpiştirilip, sütlü nuriye ve güllaçtan esinlenerek, ortaya çıkarılan soğuk baklavanın satışları, geçen yıla oranla ikiye katlandı.
40 kat yufka diye bir gelenek vardır baklava yapımında. Bunun için yufkaların aynı incelikte olması gerekir ancak aynı boyutta olması şart değildir. Parçalı olarak da atılır yufkalar tepsiye. Evlerde yapılanları 7'li ya da 14'lü de olur, olabilir.
Yüzyıllarca beraber yaşamış ve halen aynı mahalleri dahi paylaşıyor olan Türk ve Yunanlar arasındaki “baklava” tartışması yeni bir boyut kazandı. Yunanistan'da kimi kesimler baklavanın kendilerine ait olduğunu söylerken, Türkiye'de de baklavanın bir Türk tatlısı olduğu savunuluyor.
baklava {isim}
Honig-Mandel-Kuchen {er.}
Lezzet ve sağlığın ortak paydada buluştuğu içecek, milli içeceğimiz olarak adlandırdığımız ayran oluyor. Şeker oranı yüksek olan baklava gibi tatlıların yanında ayran içmek faydalı olabilir.
Baklava şerbeti ölçüsü bire birdir, yani şeker ve su oranı eşittir. 1 tepsi baklava şerbeti için 4 bardak su 4 bardak şeker yeterli olacaktır.
Baklavayı kokladığınızda ya da tüketirken kesinlikle burnunuza tereyağı kokusunun gelmesi gerekiyor. Yağ kokusu almıyorsanız baklava şerbeti kalitesizdir ya da baklava yapımında kullanılan tereyağı kalitesi düşüktür. Farklı yağ çeşitleri de kullanılmış olabilir.
Yaklaşık olarak 35-40 dakika kadar pişirilmiş olmalıdır. Baklava da hazırlandıktan sonra 200 derecelik taş tabanlı bir fırında 40-45 dakika kadar pişirilmelidir.
Baklavacı Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı M. Nejat Güllü, “Gerçek baklava, çıtırdama sesinden, renginin parlaklığından ve içerisindeki fıstığın dolgunluğundan anlaşılır. Kesinlikle boğazda ya da midede yanma hissi bırakmamalı ve burnunuza tereyağı kokusu gelmeli” dedi.
Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri