Vergi borcu yoktur yazısı resmi adıyla vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge, mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairelerindeki borç durumunu gösteren belgedir. Bu belge ile mükellef hangi vergi dairesine ne kadar borcu olduğunu öğrenebilecektir.
Hak sahibinin vergi borçları toplamı 5.000 TL'nı aşmıyorsa, hak sahibinin vergi borcu olmadığı kabul edilecek ve “vergi borcu yoktur” yazısı verilecektir. Söz konusu tutarlar önceden 2.000 TL olarak belirlenmişken, 03.03.2020 tarihinden itibaren 5.000 TL olarak uygulanacaktır.
Kamu İhale Genel Tebliği'nin 17.4.1'inci maddesindeki düzenlemeler çerçevesinde vergi borcu kapsamında incelenen vergi türleri şunlardır: • Yıllık gelir vergisi, • Yıllık kurumlar vergisi, • Katma değer vergisi, • Özel tüketim vergisi, • Özel iletişim vergisi, • Banka muameleleri vergisi, • Sigorta muameleleri vergisi, ...
SGK Borcu Yoktur Yazısı Neden İstenir? İşletmeler, SGK borcu yoktur yazısını Sosyal Güvenlik Kurumuna borçlu olmadığını belgelemek için ister. Bunun sebeplerinden biri, işletmelerin devlet teşviklerinden yararlanmak istemesi olabilir. İşletmelerin ihaleye girebilmek için de SGK borcunun olmadığını ispatlaması gerekir.
ÖDEMELERDE VERGİ BORCU SORGULAMASI
Ödeme tutarı olan 2000 TL'nin hesabında KDV hariç mi, dahil mi olarak dikkate alınacaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Vergi borcu yoktur yazısına konu borç tüm vergi borçlarını değil sadece 5 bin TL'yi aşan vadesi geçmiş borçları kapsamaktadır. Hatta aşağıda detaylı şekilde belirtildiği üzere 5 bin TL'yi aşan vadesi geçmiş her borcu da kapsamamaktadır. 5 bin TL'yi aşmayan borçlarda bu belgeye/uygulamaya ihtiyaç yoktur.
Trafik ve idari para cezası, gelir vergisi gibi ödemeler, devletin tahsil ettiği borçlar olarak tanımlanır. Vergi borcu, resmî bir beyanname aracılığıyla her yıl belirli tarihlerde duyurulur. Beyannamenin ardından bulunan borcun belli bir süre içerisinde ödenmesi gerekir.
5510 sayılı Kanunun 90 ıncı maddesi hükmü uyarınca yayımlanan Yönetmelik hükümleri; ihale yoluyla yapılan işleri kapsadığından, doğrudan temin ihale usulü ile yapılan alımlar nedeniyle borcu yoktur yazısı aranmayacaktır.
e-Devlet Kapısı'nda Borç Durum Yazısı Talep Girişi (Gerçek Kişi) ve Borç Durum Yazısı Talep Girişi (Tüzel Kişi) olmak üzere açılan iki hizmet üzerinden tüm vatandaşlarımız "Borcu yoktur" yazısını artık e-Devlet Kapısı'ndan alabilecekler.
2023 yılı vergi borcu sınırı ise yine 5.000 TL olarak uygulanmaya devam edilecektir.
Bağlı bulunduğunuz vergi dairesinden borcunuzun olmadığını gösteren ve resmi bir niteliğe sahip olan “Vergi borcu yoktur.” belgesini alabilirsiniz. Vergi borcu yoktur belgesi pek çok kişi tarafından sıkça istenen ve belirli kurumlarda beyan edilmesi zorunlu olan resmi bir evraktır.
1. Hangi borçlar yapılandırılacak? Tüm vergi, prim, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları, destekleme primi borçları da yapılandırma kapsamında yer alıyor.
Vergi borcu yoktur yazısı, geçerlilik süresi, belgenin verileceği kuruma göre değişebilir. Ancak genelde belgenin düzenleme tarihinden itibaren 15 gün süre ile geçerlidir. İhale başvurularında, ihale tarihinde geçerli vergi borcu yoktur yazısı talep edilir.
Her bir ödeme veya işlem için ayrı ayrı olmak üzere, belgenin aranılması gereken yılda uygulanacak olan idari para cezası tatbik edilir. 6183 sayılı Kanunun 22/A maddesine göre verilen idari para cezası, ilgilisine tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekir.
İlgili makamlar, ibraz edilen, Borcu yoktur veya mükellefiyet yazıları hakkında işlem yapmadan önce Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde (www.gib.gov.tr) yer alan “İnternet Vergi Dairesi / Dilekçe Sorgulama Sayfası” ndan gerekli bilgilerin girilmesi suretiyle sorgulama yaparak yazının doğruluğunu kontrol ...
e-Devlet sistemine giriş yapılır. Kurumlar bölümünden 'Gelir İdaresi Başkanlığı' seçilir. Hizmetler arasından 'Kimlik Doğrulama' seçilir. 'Borcu Yoktur Yazısı Talebi Girişi' seçilir.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
“Borcu yoktur.” yazısı, gayrimenkulün bulunduğu belediyeden ya da e-devlet uygulamasında Gelir İdaresi Başkanlığı Borcu Yoktur Yazısı Talep Girişi sayfasından alınabilir.
2023/1 sayılı Kamu İhale Genel Tebliğine göre belirtilen tarih aralığında 4734 22 (d) hükmüne göre yapılabilecek alımların üst limiti 431.810 TL olurken; pazarlık usulü (21-f) ile yapılabilecek alımların üst limiti 1.439.543 TL olarak yeniden belirlendi.
Taksitlendirilen borçlar için borcun yüzde 10'u ödenmeden "borcu yoktur" yazısı verilmeyeceği şartı 31 Temmuz'a kadar kaldırıldı.
Bu sayıda işletmenin bulunmaması halinde, kaç işletmeden fiyat alındığı ayrıca belirtilir. Borsaya tabi maddelerin rayiç fiyatı, istenilen tarihte borsada tescil edilen fiyatlar dikkate alınarak belirlenir.” hükmü yer almaktadır. Ancak Kanunda illa üç teklifin tamamlanması gerektiği noktasında bir kural da yoktur.
7440 sayılı Kanunun kapsamına, 213 sayılı Kanun kapsamına giren vergiler ve vergi cezaları ile bunlara bağlı gecikme faizleri, gecikme zamları gibi fer'i alacaklar girmektedir. Kanun kapsamına giren vergiler, vergilendirme dönemleri itibarıyla aşağıda açıklanmıştır.
Vergi affı yapılandırma paketi; tüm vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları ve destekleme primi borçlarını da kapsıyor.
Zamanaşımı, süre geçmesi suretiyle vergi alacağının kalkmasıdır. Zamanaşımı, mükellefin bu hususta bir müracaatı olup olmadığına bakılmaksızın hüküm ifade eder. Vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlıyarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmiyen vergiler zamanaşımına uğrar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri